Åpnet Blå Kors Barnas Stasjon Oslo

Kronprinsparet var til stede i dag under den offisielle åpningen av Blå Kors Barnas Stasjon Oslo. – Uten Barnas Stasjon hadde jeg ikke hatt kontakt med sønnen min, forteller en pappa.

Blå Kors Barnas Stasjon Oslo ble offisielt åpnet av Kronprinsparet. (Foto: Tor Lie).

Kronprinsparet åpnet Blå Kors Barnas Stasjon i Oslo og fikk hjelp av to av de ansatte, Kari Anne Kristiansen (t.v.) og Mari Selmer-Eide (Foto: Tor Lie).

Skrevet av: Ingunn Marie Ruud, KPK, Foto: Tor Lie og Markus Plementas (KPK)

– Ved Barnas Stasjon skal vi gi et tilbud til familier som er i sårbare livssituasjoner. Ofte er det i sammenheng med rus, psykisk helse og fattigdom, sier Hanne Pedersen, som er virksomhetsleder ved Blå Kors Barnas Stasjon i Oslo.

Fra tidligere driver Blå Kors Barnas Stasjon i Fredrikstad, Trondheim, Kristiansand, Hamar og Lier i Drammen. Barnas Stasjon Oslo har en avdeling for Sagene og Grünerløkka bydeler og en avdeling på Alna.

– Familiene her går i samtaler, i grupper eller benytter seg av de møteplassene vi har. Det handler om å dele et måltid rundt et bord, kunne ha med seg gave i barnebursdag, dra på ferie, ha en god samtalepartner, bli kjent og bygge nettverk slik at barna har noen å leke med, sier Pedersen.

Alle tilbudene er gratis for brukerne og krever ingen diagnose eller henvisning.

Livsviktig tilbud

FIKK HJELP: Christian Petersen forteller hvordan Barnas Stasjon i Trondheim ble avgjørende for hans relasjon til sønnen. FOTO: Markus Plementas, KPK

FIKK HJELP: Christian Petersen forteller hvordan Barnas Stasjon i Trondheim ble avgjørende for hans relasjon til sønnen. FOTO: Markus Plementas, KPK

Christian Petersen er en av dem, som sammen med sønnen sin, i flere år har benyttet seg av tilbudene på Barnas Hus i Trondheim.

– Først og fremst fikk jeg der en trygghet og en grunnleggende tro på at jeg er verdt noe. Det har gjort det mulig for meg å være sammen med sønnen min og meningsfylt utvikle relasjonen vår, sier Petersen.

Han forteller om en tidligere tilværelse der han kunne sitte livredd på et annet rom og bite seg selv til blods i armen heller enn å gå inn til sønnen som skrek.

– På Barnas Stasjon fikk jeg foreldreveiledning og omsorg, men også ansvar og grenser. I dag er jeg en velfungerende pappa med et sterkt følelsesmessig bånd til sønnen min.

Petersen tror ting ville vært veldig annerledes uten tilbudet fra Blå Kors.

– Hadde det ikke vært for Barnas Stasjon hadde jeg ikke hatt kontakt med sønnen min i dag og trolig ville jeg heller ikke vært i live, sier han.

En ny verden

Petersen forteller at en ny verden åpnet seg da han begynte å gå til Barnas Stasjon.

– Der fikk jeg vite at jeg som pappa var like viktig for sønnen min som mammaen hans. Det var i starten en fremmed tanke. Langsomt gjorde det at jeg begynte å tenke annerledes om meg selv, og var villig til å jobbe hardere for å endre meg, sier han.

Pappaen forteller at han selv følte seg lite betydningsfull i egen oppvekst.

– Men på Barnas Stasjon betyr jeg noe for folk og jeg er like viktig som resten. Her tenker de helhetlig og ser og tar vare på hele familien. For at barna skal ha det bra må foreldrene ha det bra, sier Petersen.

Han forteller at takket være trening og oppfølging fra de ansatte på Barnas Stasjon over flere år kunne han i fjor dra på ferie til Danmark i fire dager med sønnen, noe som før ville vært utenkelig.

– Der jeg før hørte negative foreldrestemmer da jeg møtte motstand i livet, dukker nå ofte tanken på de ansatte på Barnas Stasjon opp. Der ble jeg møtt på en måte som gjorde at jeg for første gang i livet stolte på mennesker, sier pappaen.

Forebyggende arbeid

Kronprinsparet besøkte Blå Kors Barnas Stasjon (Foto: Tor Lie).

Kronprinsparet ble møtt av varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam (Ap), styreleder i Blå Kors, Trine Stensen og generalsekretær Jan Elverum. Foto: Tor Lie

Blå Kors Barnas Stasjon finansieres i hovedsak med støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og fra kommunene eller bydelene de er i.

– Vi har stor tro på at vi, sammen med bydelene, kan bygge og etablere et videre tilbud som skal være bra for innbyggerne i Oslo. Barnas Stasjon blir et reelt supplement til det som allerede finnes i bydelene, sier virksomhetsleder Pedersen.

I tillegg til Christian Petersen, Kronprins Haakon Magnus og Kronprinsesse Mette-Marit var varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam (Ap) og bydelsleder i Sagene, Helge Stoltenberg (Ap) samt andre gjester, frivillige og ansatte til stede under den offisielle åpningen.

– Jeg blir glad inni meg når jeg hører og leser om hva Barnas Stasjon er. Dette tiltaket vil bli en viktig brikke i vårt forebyggende arbeid og vil sette oss i bedre stand til å ta vare på noen av de svakeste i samfunnet, sier Helge Stoltenberg som er bydelsleder i Sagene. KPK

Ansatte ved Blå Kors Barnas Stasjon. Fra venstre: OIa Skjæret, Ingrid Benneche, Kari Anne Kristensen, Kristin Nørstenæs, Arnhild Myklebust, Vibeke Skottner, Anne Gro Gjerde, Mari Selmer Eide og virksomhetsleder Hanne Pedersen. FOTO: Tor Lie.

Ansatte ved Blå Kors Barnas Stasjon. Fra venstre: OIa Skjæret, Ingrid Benneche, Kari Anne Kristensen, Kristin Nørstenæs, Arnhild Myklebust, Vibeke Skottner, Anne Gro Gjerde, Mari Selmer Eide og virksomhetsleder Hanne Pedersen. FOTO: Tor Lie.

FAKTABOKS:
Barnas Stasjon

  • Barnas Stasjon er et tilbud fra Blå Kors til småbarnsfamilier i en sårbar livssituasjon.
  • Hovedmålene til Barnas Stasjon er å redusere sårbarhetsfaktorer og øke beskyttelsesfaktorer gjennom å følge barn over tid.
  • Blå Kors driver Barnas Stasjon i seks byer: Fredrikstad, Trondheim, Kristiansand, Hamar, Oslo og Lier/Drammen.
  • Den første Barnas Stasjon åpnet i Fredrikstad i 2006.
  • Barnas Stasjon Oslo har 2 avdelinger med til sammen 7 ansatte
  • Tilbudene har også flere frivillige medarbeidere
  • Barnas Stasjon finansieres gjennom Bufdir, kommune/bydel og gaver fra privatpersoner og næringsliv.

 

Comments are closed.