Fotball og fest med gatas folk

Opptoget før åpningen av Homeless World Cup skapte fest og glede i Oslos gater.

OSLO: Frelsesarmeen er arrangør for Homeless World Cup i Oslo denne uken. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet cupen med et velplassert mål.

 

AV INGUNN MARIE RUUD/KPK TEKST OG FOTO

 

Homeless World Cup, eller VM i gatefotball som den også kalles, arrangeres for 15. gang i år og for første gang i Norge. Den årlige fotballturneringen samler hjemløse fra ulike nasjoner der de får representere hjemlandet sitt.

– Det er en ære å ønske spillere fra over 50 ulike land velkommen til Oslo og Norge, sa HKH kronprinsesse Mette-Marit før hun sparket i gang cupen med et velplassert mål.

I år samler cupen over 500 spillere fra 54 nasjoner. Noen av deltakerne har rusbakgrunn, noen sover på gaten, andre har bare et blikktak over hodet. Målet er at de på fotballbanen skal møtes uten fordommer og knytte vennskap som varer hele livet. Mesterskapet ønsker å bruke fotball som verktøy for positiv mestring og vekst i spillernes liv.

Parade og stemning

Før den offisielle åpningen gikk alle lagene i en parade fra Oslo S, opp Karl Johans gate og frem til Rådhusplassen hvor alle de rundt 450 kampene skal spilles.

Anført av tre politihester og Forsvarets Stabsmusikk skapte spillerne god stemning i Oslos gater med flagg, musikk, rop og dans.

Over 300 frivillige fra Norge og rundt om i verden gir av sin tid for at gatefotballcupen skal bli gjennomført på en god måte.

– Jeg bruker fotballen som terapi. Det er veldig fint å treffe andre mennesker, komme seg ut og utfordre livet litt, sier en av årets spillere på Norges kvinnelandslag Bettina Arnesen.

Egne regler

Det norske kvinnelandslaget i gang med sin åpningskamp mot Chile.

Den første Homeless World Cup ble arrangert i Graz i Østerrike i 2003. Siden 2008 har det også vært kvinnelag med. I år er det rundt 48 herrelag og 24 kvinnelag som deltar i cupen.

Gatefotball opererer med egne regler. Banen er 22 ganger 16 meter og kun tre spillere pluss keeper fra hvert lag er tillatt på banen samtidig. Hvert lag kan ha opptil 8 spillere.

Kampene spilles i 2 omganger som kun varer i 7 minutter hver med ett minutts pause mellom.

Spillere får kun anledning til å være med i Homeless World Cup en gang. Det er derfor første gang for alle spillerne som er med i år.

Norge stiller med både herre- og kvinnelag i år.

 

Comments are closed.