Matsentralen hedret med Sareptaprisen

Matsentralen ble i dag hedret med Sareptaprisen 2016. Statsminister Erna Solberg og juryleder Gunnar Husan (i midten) overrakte prisen til daglig leder i Matsentralen, Cristiano Aubert. (Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK)

Matsentralen ble i dag hedret med Sareptaprisen 2016. Statsminister Erna Solberg og juryleder Gunnar Husan (i midten) overrakte prisen til daglig leder i Matsentralen, Cristiano Aubert. (Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK)

Årets vinner av Sareptaprisen, Matsentralen SA, hjelper vanskeligstilte med livsnødvendig mat, og reduserer samtidig matsvinn.

AV MARKUS PLEMENTAS/KPK

Daglig leder i Matsentralen, Cristiano Aubert, fikk overrakt prisen under KNIF-dagen på Gardermoen i dag.
Prisen er etablert av Kristen-Norges Innkjøpsfellesskap (KNIF) og Sparebanken Sør for å skape oppmerksomhet omkring det verdiskapingsarbeid som skjer innen Kristen-Norge. Prisen går til noen som har klart å få «mye ut av lite».
Prisen består av et kunstverk av Per Fronth og 100.000 kroner, og ble overrakt av statsminister Erna Solberg og juryleder Gunnar Husan. Matsentralen fikk prisen i konkurranse med rundt 50 andre kandidater.

Gir matoverskudd til trengende
Matsentralen er en profesjonell samarbeidspartner for matvarebransjen. De sørger for at bransjen enkelt kan gi fra seg overskuddsmat, som formidles videre til de som trenger det aller mest.
Matsentralen vektlegger god logistikk som gjør det enkelt for veldedige aktører å hente store mengder mat på ett sted. Matsentralen ga i fjor bort til sammen 1050 tonn mat til rundt 100 ulike veldedige virksomheter – som tilsvarer ca. 2,1 millioner måltider.
I 2016 fikk Matsentralen også Oslos Miljøpris – delvis på bakgrunn av hvordan de på en sosial og inkluderende måte løser miljøutfordringene med matsvinn.

Oppfyller prisens idé
Prisjuryen roser Matsentralen for på alle måter å oppfylle prisens idé om «å få mye ut av lite».
«I tillegg er prisvinneren et unikt og spennende samarbeidsprosjekt der flere bransjer og flere konkurrenter er engasjert og involvert. Prisvinneren har også vært til inspirasjon for liknende virksomheter andre steder i landet vårt som nå jobber med å kopiere konseptet», skriver juryen i sin begrunnelse. Det er tredje gang Sareptaprisen ble delt ut. De tidligere vinnerne er Stiftelsen Skjærgårdsgospel og Misjonssentralen Gjenbruk AS.

Initiativet til en matsentral i Oslo kom fra dagligvarebransjen, og høsten 2013 ble sentralen stiftet av Blå Kors, Evangeliesenteret, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og IOGT Norge. Sentralen er finansiert gjennom støtte fra dagligvarekjedene, leverandører, legater, stiftelser og gaver fra næringslivet. I tillegg betaler mottakerorganisasjonene en årlig medlemsavgift.

Comments are closed.