Hvorfor drikker vi som vi gjør?

Nasjonal kampanje om norsk drikkekultur

 

Vi ønsker å utfordre normene rundt drikkekulturen vår!

Konsumet av alkohol har endret seg drastisk i løpet av de siste årene. Nordmenn har adoptert «kontinentale vaner» der alkohol i hverdagene er blitt en norm, samtidig som den tradisjonelle «helgefylla» lever i beste velgående. Det er blitt færre arenaer der det ikke ses på som naturlig og forventet at alkohol drikkes. Dette er en uholdbar utvikling siden økt alkoholkonsum betyr økte alkoholskader på så vel samfunnsnivå som i familien. Temaet er svært aktuelt og det handler om folkehelsen og ikke minst de forhold barn og unge vokser opp under. Hva betyr det for et barn at de voksne rundt det drikker i flere og flere sammenhenger? Målet med kampanjen er å danne større aksept for det å si nei til alkohol, og skape en samfunnsdebatt rundt problemstillingen.

Noen ganger må man gjøre det motsatte av Jesus.

I denne annonsen spilte vi litt på humor siden Jesus gjorde vann til vin i et bryllup. Hensikten med denne annonsen er å si ifra om at vi trenger en diskusjon om drikkekulturen i Norge. Vi ønsker å få flere til ville bli med å diskutere hvorfor vi drikker som vi gjør:

Brad is sober

Den 4. mai gikk Brad Pitt ut i offentligheten og fortalte for første gang om sitt tidligere alkoholmisbruk og at han nå har blitt totalavholds.  Med den gamle Norwegian-reklamen for enkeltreiser: «Brad is single» som bakteppe lagde vi en tilsvarende annonse i samme stil som henviste til den populære Norwegian-reklamen, og den 5. mai la vi ut denne annonsen.
Her håpet vi, med litt humor, å kunne si litt om at alkoholproblemer er noe mange får. Og at det er mulig å få hjelp – slik Brad Pitt har fått:

.

 

Stand på Arendalsuka

For å være edru på fest forventes det at man har en unnskyldning. Det er rart. Det vanligste spørsmålet du får hvis du er jente pleier å være: «Er du gravid, eller?». Med utgangspunkt i dette arrangerte vi stand under Arendalsuka hvor folk kunne låne en unnskyldning til å ikke drikke på fest. Knut Arild Hareide var en av mange som tok turen innom standen vår for å prøve unnskyldningsmagen vår.

  

          

Med oss på stand hadde vi med oss boka «Alkoholfri» skrevet av Irina Lee, som her tar et dypdykk i den norske alkoholkulturen. I tillegg hadde vi fri bar med gode drikkevarer fra Leske som ønsker å bistå kampanjen til at flere blir inspirert og åpner øynene for alle de gode alkoholfrie alternativene som finnes.

 

Debatt om norsk drikkekultur under Arendalsuka

De fleste voksne forbinder drikking av alkohol med feiring og hygge, og hverdagsdrikking har i større grad blitt hverdagskost. Hvilke verdier er det vi gir til kommende generasjoner at alkohol er en så stor del av vår hverdag? Er det sånn at de må drikke alkohol for å føle at de er en del av det sosiale fellesskapet? Er det tabu å ikke drikke?
Med denne debatten under Arendalsuka ønsket vi å sette ord på hvordan alkohol påvirker oss, både individuelt og som samfunn.

F.v:Hanne Lilleberg (KrFU), Bjørn Emil Forbord Nesset (FpU), Sandra Bruflot (Unge Høyre)Simon Seland (Unge Venstre), Mani Hussaini (AUF)

 

Sjekk ut videoen vår fra Arendalsuka her:

 

Sosial aksept

Dette spørsmålet vekket mye engasjement på sosiale medier :

 

Her er noen av svarene vi fikk:

 • – Opplever ofte at mange reagerer med forbauselse/irritasjon på at jeg aldri drikker alkohol, ikke en dråpe – i nærheten av barn. Egne eller andres. Det er altså mer sosialt akseptert å ta «ett glass vin» sammen med barna, enn ikke å gjøre det. Forstå det den som kan ……
 • – Er man edru blir man nærmest avkrevd en forklaring. Er man ikke sjåfør er man kjedelig/superkristen/festbrems og utsettes for press. Det er IKKE greit!
 • – Min opplevelse er at det er mest akseptert å være synlig beruset!
 • – Opplever ofte at folk blir fornærmet når jeg takker nei og at de føler det som en anklage mot dem. Kanskje det trigger en dårlig samvittighet?

 

 

Unnskyldninger vi ikke burde trenge

I forbindelse med julebords- og julesesongen ønsket vi rette fokus på drikkepresset og det at mange føler de må forsvare seg dersom de ikke skal drikke på julebordet eller på festen. Vi la derfor ut denne facebook-posten – og fikk voldsom repsons. Tydelig at dette er tematikk som angår veldig mange – både de som drikker alkohol og de som ikke drikker alkohol.

Desember er høysesong for å måtte unnskylde at man ikke drikker. Vi har begynt på en liste du ikke burde trenge, hjelp oss å fullføre den!

Her er noen av svarene vi fikk:

 • Går på medisiner, skal tidlig opp, har en viktig avtale, er blakk, får traumereaksjoner, det er barn tilstede, osv
 • «Etter at mor drakk seg ihjel, er det ikke moro lenger!» Det vil nok «bremse» så mangt, men kanskje de som maser fortjener et slikt svar..?
 • Så slitsomt å måtte forklare seg… og å bli sett rart på hvis du heller tar en solo. Og alle spørsmål om hvorfor og «jammen bare litt». «Du må lære deg å drikke vin» «vin er kultur/sosialt»…..
 • «Nei takk.»
  «jo men du må jo ha en liten en. .»
  «Nei,. Det må jeg ikke. Faktisk ikke en ting jeg må gjøre hvis jeg ikke vil. «
  Dette er faktisk et referat fra en fest der noen ikke tok svaret seriøst først.  
 • Får alltid den, er du gravid? Er du avholds? Kjører du? Så kjedelig du er som ikke drikker da. Eller en gang i bryllup, alle trodde jeg drakk fordi jeg hadde det så gøy Jeg er ikke avholds, men drikker vel alkohol sånn en gang i året kanskje

 

 

 

 

I begynnelsen av desember 2017 lanserte vi nettsiden: unnskyldningerduikkeburdetrenge.no

For å gjøre det litt lettere for deg å ta en alkoholfri kveld på byen uten ubehagelige spørsmål kan du låne en unnskyldningsmage av oss helt gratis. Gå inn på siden og send oss en forespørsel! Her får du også tips om andre unnskyldninger du ikke burde trenge.

P.s: Når regjeringen foreslår utvidede åpningstider for alkoholutsalget parerer vi med utvidede åpningstider for utlån av drikkepressmager

 

Les om Malin som lånte gravidmagen: https://www.nrk.no/nordland/bruker-falsk-_gravidmage_-for-a-slippe-drikkepress-1.13874737

 

Kontaktperson

Hanne Backe-Hansen

Rådgiver

Mobil: 95074452