Rød løper for viktig film

Produsent Carsten Aanonsen (til v) og regissør/manusforfatter Steffan Strandberg ønsker velkommen til spesialvisning av «Natta pappa henta oss» på Saga kino i Oslo. (Foto: Steinar Glimsdal)

– Som barn snakket vi aldri stygt om mamma. Vi var lojale helt fram til jeg var 11 år. Jeg skulle ønske hun hadde blitt sett og fått hjelp… slik at jeg hadde sluppet å lage denne filmen.

 

Slik innledet filmregissør Steffan Strandberg i går spesialvisningen av den personlige animasjons-dokumentaren om oppveksten hos en alkoholisert mor: filmen «Natta pappa henta oss». Strandberg snakket til en tilnærmet fullsatt «storsal» på Saga kino i Oslo.
– Det er trist å si det, men da mamma døde følte jeg ingenting. Ikke sorg. Ikke lettelse. Hvordan ble det sånn? Jeg måtte lage denne filmen for å finne ut av det, sa Strandberg.

Flaska framfor barna

Gjennom den Indie Film-produserte «Natta pappa henta oss» forsøker Steffan Strandberg å forsone seg med barndommen hos en mamma som valgte flaska framfor barna – og om natta som ble avgjørende for ham og lillebroren, natta da pappa kom og hentet dem hjem til seg. Gjennom gamle Super 8-filmer, animasjon og nye filmopptak gjenskaper Steffan sommeren han var 11 år, sommeren som forandret alt. Den lavmælte, men svært gripende filmen, har sin offisielle Norgespremiere førstkommende fredag.

Denne engasjerte gjengen tok del i panelsamtalen etter spesialvisningen av «Natta pappa henta oss» (fra v): forfatter Anne Bitsch, byråd Inga Marte Torkildsen, familieterapeut i Kompasset Mette Norman, P4-programleder Michael Andreassen, «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik og regissør Steffan Strandberg. (Foto: Steinar Glimsdal)

Takkens ord

Under spesialvisningen i går vanket mange varme takkens ord til regissør Strandberg og produsent Carsten Aanonsen. Blå Kors Kompasset har vært en faglig støttespiller for filmprosjektet mens Extrastiftelsen har bidratt på en avgjørende måte økonomisk.

Leder for Blå Kors Kompasset, Frøydis Eidheim, hilste forsamlingen før filmvisningen, mens familieterapeut og avdelingsleder i Blå Kors Kompasset Oslo, Mette Norman, deltok i panelsamtalen etter visningen. Det gjorde hun sammen med byråd Inga Marte Torkildsen, forfatter Anne Bitsch, «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik og regissør Steffan Strandberg. Samtalen ble ledet av programleder i P4 Michael Andreassen, som selv har stått fram med sin historie om hvordan alkohol tok overhånd i hans liv.

Hvordan kan vi se?

Tema for panelsamtalen var hvordan vi kan se og møte sårbare barn, som medmenneske, lokalsamfunn og fagpersoner. Begeistringen var stor for filmens fokus, og flere ganger ble det understreket viktigheten av å se barna det gjelder. Det viktige i å signalisere at «Jeg er her for deg» dersom en som voksen nabo eller slektning aner at noe ikke er som det skal være i hjemmet. Det var derfor også på sin plass at Blå Kors-prosjektet «Jeg Ser» var representert med stand under spesialvisningen.
Forrige uke ble «Natta pappa henta oss» vist på tilsvarende arrangement sammen med Blå Kors Kompasset i Trondheim og Bergen. Neste uke står Tromsø, Stavanger og Lillehammer for tur.

– Sterk og modig

Generalsekretær i Blå Kors, Jan Elverum, sier følgende om filmen:
– Det er en sterk og modig film regissør Steffan Strandberg har laget om sin barndom med en mor med store alkoholproblemer. Dessverre er dette noe mange barn og unge opplever i dag også. Alkohol er det største samfunnsproblemet i Norge, og vi vet at 90.000 barn har en mamma eller pappa som drikker for mye. I Blå Kors møter vi mange av disse, og det er påfallende at de ofte tror at de er alene om å ha det slik. Jeg tror denne filmen er livsviktig. Den kan gjøre det lettere for barn og unge å ta kontakt med hjelpeapparatet.

Les mer om filmen her.

Comments are closed.