
Økt alkoholbruk, psykiske utfordringer, dårlig råd og konflikter i familien er blant hovedårsakene til hvorfor mange unge gruer seg til jul.
Det viser Blå Kors sin ferske undersøkelse, som er gjennomført av Ipsos, blant unge i alderen 12 – 18 år.
Julen er ekstra vanskelig for mange
Utfordringer og problemer knyttet til rus og psykisk helse forsterkes ofte i ferie og høytider.
– Julen er som et forstørrelsesglass der det fine blir finere og det vonde blir vondere. Mer drikking hjemme og psykiske utfordringer er blant hovedårsakene til at julen som skulle være en hyggelig høytid blir vanskelig for mange, sier divisjonsdirektør i Blå Kors, Kjetil Haga.

Juleminner fra oppveksten er noe som barn tar med seg hele livet, både på godt og vondt.
– Barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye lever i en form for konstant beredskap som er veldig belastende, forklarer Haga.

Flere sliter i koronatiden
Koronasituasjonen bidrar også til at dagene oppleves som tunge for mange. I undersøkelsen svarer hele 37% av ungdommene at pandemien gjør livet vanskeligere.
Ofte er skole og fritidsaktiviteter trygge holdepunkter i en ellers uforutsigbar hverdag. Fraværet av struktur i hverdagen kan forsterke utfordringer og det som er vanskelig.
– Mye av det menneskelige nærværet er redusert på grunn av pandemien. Mange av de som har utfordringer og sårbare sosiale nettverk kjenner på enda mer utenforskap nå, sier Haga.
Barn og unge trenger å bli sett
– Det er viktig å se barn og unge rundt seg som har det vanskelig. Der har vi alle et ansvar. Ikke undervurder betydningen av en telefon, et vennlig blikk eller en ekstra oppmerksomhet.
– Alle barn og unge fortjener en trygg og god julefeiring. I Blå Kors jobber vi med dette, og alle kan bidra til at et barn eller en ungdom i sitt nærmiljø kan få en litt bedre juleopplevelser dette året, forteller Kjetil Haga.
Hovedfunn:
- 1 av 10 barn og unge gruer seg til jul.
- 1 av 3 barn og unge mener korona-situasjonen har gjort livet vanskeligere for dem.