3 gode råd til russeforeldre

Illustrasjonsbilde: Ingvill Engen Bergundhaugen/Julie Vissgren, Blå Kors

Russetiden er like rundt hjørnet, til både skrekk og begeistring for alle russeforeldre. – Det er forståelig at en del er bekymret for ungdommene sine, sier rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.

Etter 13 år på skolebenken forbereder nå tusenvis av ungdommer seg til årets russefeiring. Å si at det er knyttet store forventinger blant ungdom til den 3 uker lange markeringen, er en underdrivelse.

Men russetiden innebærer dessverre ikke bare positive erfaringer for alle.

En undersøkelse fra 2019 viser at halvparten av russen mente at alkohol preget russetida for mye. I tillegg svarte 1 av 3 at de opplevde drikkepress i russetiden, og hver sjette russejente sa hun opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet.

Illustrasjonsbilde: Ingvill Engen Bergundhaugen/Julie Vissgren, Blå Kors

– Mange foreldre uttrykker bekymring for barnas alkoholbruk, som igjen kan øke risikoen for å bli utsatt for overgrep, ulykker og andre skader, forklarer Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.

Avhengig av hva tenåringen drikker, hvor fort man drikker og hvor mye man drikker, så utsetter man seg selv for risiko ved inntak av alkohol, påpeker hun.

Forskning viser:

  • Alle typer ulykker øker under alkoholpåvirkning.
  • Å bli utsatt for vold eller utøve vold er mer vanlig ved inntak av alkohol.
  • Å ha sex man angrer på skjer oftere i fylla.
  • Å ta bilder og bli fotografert med uønsket deling av bildene i sosiale medier skjer lettere med alkohol i blodet.
  • Blackouts og behov for pumping kan skje ved inntak av for mye alkohol.
  • Man blir generelt mer sårbar og har dårligere vurderingsevne med alkohol i blodet.

Som foreldre er det flere ting man kan gjøre for å gjøre russefeiringen tryggere for barna sine, sier rådgiver Hanne Backe-Hansen.

Kan være helsefarlig

Det er ingen hemmelighet at alkohol er det mest utbredte rusmiddelet under russefeiringen. Og som ung er man ofte utsatt for større risiko knyttet til alkohol fordi man ikke har lært hvor mye kroppen tåler ennå.

– Vi vet jo at for mange så henger russefeiring og alkohol sammen. En del av drikkemønstrene det oppfordres til, vet vi kan være direkte livsfarlige. Det er derfor forståelig at en del foreldre er bekymret for ungdommene sine og alkoholbruken i russetiden, sier Backe-Hansen.

Samtidig er det mye man som foreldre kan gjøre for å sikre at russetiden blir så trygg som mulig. Forskning viser nemlig at et godt forhold mellom foreldre og barn er den viktigste beskyttelsesfaktoren for å forhindre risikofylt drikking hos barna.

3 gode tips:

  • Vær tilgjengelig: Ta alltid telefonen når den ringer, og ha på lyden – også på natten.
  • Vær edru: Slik at du kan komme og hente ungdommen din dersom han/hun er overstadig beruset, og trenger hjelp til å komme seg hjem.
  • Ha en åpen dialog rundt alkohol: Sørg for at ungdommen ikke er redd for å si fra til deg dersom de har drukket alkohol og trenger hjelp.
Hvordan snakke med ungdom om alkohol?