Omsorg og latter i Kristiansand

Barnelatter og lek preger den lille bygården i Posebyen i Kristiansand. Vi blir møtt av et hav av sko og klær, og det dufter middag. Vi befinner oss hos Blå Kors barnas stasjon i Kristiansand.

«Hei, så fint å se deg. Kom inn». Hyggelige replikker sitter løst. Rundt bordet sitter 15 personer; 4 familier og 3 ansatte eller Tidgivere. De som jobber på Blå Kors barnas stasjon er der for å skape et pusterom for familier med en sårbar hverdag. Middagssamlingene er et av tilbudene på Barnas Stasjon i Kristiansand og øvrige avdelinger i landet.

Hvordan dagen har vært

«Det oppleves godt å komme hit, hvor noen bryr seg. Spør hvordan dagen din har vært, serverer kaffe og har overskudd til deg og dine behov. Ingen her spør hvorfor du kommer, fordi man vet at alle som bruker tilbudet har en grunn». Slik skildret en bruker tilbudet i Fædrelandsvennens reportasje om barnefattigdom i byen.

Vi utgjør en forskjell for andre 

– På denne arbeidsplassen får vi utgjøre en forskjell for andre, sier Mette Austrud som har jobbet på Barnas Stasjon Kristiansand siden åpningen i 2012.

– Alle som tar kontakt får komme inn på en samtale hvor en kartlegger den enkeltes behov. Vi jobber hele tiden for å skape et godt sted i livene til de som bruker stasjonen. Barnas Stasjon ønsker å bidra til at barn og familier som opplever livet som vanskelig skal få hjelp til mestre dette, forteller Austrud.

Ble sett som den personen hun var

En mor som tok kontakt med Blå Kors barnas stasjon på grunn av utfordringer knyttet til psykisk helse sa dette var den første plassen hun hadde følt seg helt trygg på det hun kan huske. Hun ble sett som den personen hun var og med de ressursene hun hadde. Det ga rom til å bygge på det som skulle gjøre henne til trygg og være god forelder for sine barn.

Tidgiver – et viktig gruppe

I Blå Kors utgjør Tidgivere en viktig gruppe. Det er vanlige mennesker som ønsker å møte andre vanlige mennesker, og som gir tid og overskudd tilbake til samfunnet. Tone Tollerød Fosse har jobbet som Tidgiver i barselgruppen i Kristiansand siden hun ble pensjonist som sykepleier og jordmor.

– Det er godt å gi av sin tid og omsorg til noen som trenger det. Her kan jeg være en omsorgsfull trygghetsperson for mødre i sårbare situasjoner. Her får man tilbake mer enn man legger igjen.

Øvelse i å lage sunn og rimelig mat

Blå Kors barnas stasjon kommer tett på familier som sliter med ulike ting, for eksempel varig lav inntekt. Tabu og skam gjør det vanskelig å snakke om temaet eller søke hjelp. Mange kjenner seg utenfor. Ikke fordi de mangler klær eller mat, men fordi de ikke har penger til å delta i f.eks sosiale aktiviteter. 

Blå Kors barnas stasjon får brukerne øvelse i å lage gode, sunne måltid som ikke koster så mye. De får tilbud om økonomisk veiledning av ansatte eller kontakter stasjonen har med en bank i byen. I tillegg lærer familiene å bruke nærområdene sammen med familien.

Senest oppdatert: 24. mars 2021

Var dette nyttig?