Sitt her med meg

Desembertoner 2017: Sitt her med meg

Kari Slaatsveen holdt kåseriet “Sitt her med meg” om Blå Kors Barnas Stasjon på Desembertoner, Nordeas gratis julekonsert. (Foto: John Andresen)

Blå Kors Barnas Stasjon finnes i Drammen, Fredrikstad, Hamar, Kristiansand, Oslo og i Trondheim. Foreldre med barn fra 0-8 og gravide kan søke hjelp og trygghet i en sårbar livssituasjon.
Julaften i disse husene, i disse byene, sitter folk rundt dekket langbord, uten at de nødvendigvis kjenner alle fra før. Bare dette kan være begynnelsen på et bedre liv.

Sett deg ved siden av oss, det er jul og plass ved bordet. Sett deg ved siden av oss og vær her en stund. Sett deg ved siden av meg og fortell en historie jeg kan le av. Sett deg ved siden av meg og trøst meg forsiktig, jeg er glad for å være her, men også litt skjør.

Jeg sitter her med så mange julekvelder i meg.
Noen vil jeg beholde, andre vil jeg puste ut av meg og ikke slippe inn igjen.

Snakk med meg om den fineste jula du har hatt.
Var det da dere dro ut til havet, rett før solnedgang? I den blå timen, sto dere der med hendene i lommene og øynene i horisonten, fulle av sjø og måkeskrik før mørket kom?

Tenkte du da, at det var nok, dette her? Å bare stå slik en julaftens sen formiddag på et berg, med desember-luftas bitt i kinnene og ikke noe spesielt viktig eller spesielt uviktig å si?

Sitt med meg en stund. Send sausen, er du snill?
Smil til meg og spør meg hva jeg liker best av alt til dessert.

Fortell meg om en gang du gikk langt, langt inn i skogen på ski og om snøen som drysset ned fra tunge graner og om sporene etter elg som nettopp krysset løypa, men hørte deg lenge før du dukket opp, dampende og trampende med snøklumper i vottene.

Sitt med meg og la meg begynne på en historie som ikke har noen slutt. Jeg er her nå og du er her med meg og vi er her sammen og det er godt nok.

Sitt med oss og le om du har lyst, snakk om du vil, spis det du behøver. Mennesker har sittet sammen og delt mat så lenge vi har vært her på jorda, for det er det vi gjør når vi sitter sammen slik vi gjør nå. Vi deler.

Snu deg mot meg og fortell om hvor du kommer fra. Jeg vil se det for meg, gatene, husene, menneskene der du bodde en gang.

Len deg mot stolryggen, legg hodet bakover og le slik at det smitter. Jeg var morsom helt plutselig og nå er det din tur og så kan jeg le slik jeg lo en gang og plutselig forstå, at det visst går an å le slik ennå.

Barna våre løper omkring på glatte sokkeføtter, de kjente hverandre ikke, men det husker de ikke lenger. Sitt her med meg, sitt her med oss, denne kvelden kan vare livet ut.

—-

Kari Slaatsveen holdt et kåseri om Blå Kors Barnas Stasjon under Desembertoner, som er en gratis julekonsert gitt av Nordea. Vi har fått lov til å publisere det i sin helhet. Du kan også se Kari Slaatsveen fremføre det selv i denne videoen.

Comments are closed.