Det er ingen selvfølge å være trygg

Det er ingen selvfølge å være trygg. (Illustrasjonsbilde)
Det er ingen selvfølge å være trygg. (Illustrasjonsbilde)

Det er ingen selvfølge å være trygg. (Illustrasjonsbilde)

I Norge er det beregnet at over 100.000 barn lever i hjem hvor en eller begge foreldrene har et rusproblem. Mørketallene kan også være store. Generalsekretær i Blå Kors, Jan Elverum, skriver om Hege som vokste opp med en mor som hadde et alkoholproblem.

 

Heges barndom 

Det var hverdagslig for Hege å sykle på butikken og kjøpe øl for moren sin, hun var jo verdens beste mamma? Heges barndom var i et hjem preget av høyt alkoholkonsum, hasjrøyking og gjennomtrekk av menn. Hege var gjentatte ganger vitne til vold mot moren fra ulike samboere.

Da Hege var fem år ble hun selv utsatt for overgrep fra morens samboer. Moren oppdaget det, og reagerte med å legge ansvaret på Hege. Fordi Hege stolte på mamma, begynte hun å tvile på om det hun hadde opplevd var riktig. Hvordan skulle hun stole på egen hukommelse og følelser, når hennes egen mor sa det var feil?

Da Hege var sju år ble hun flyttet til sin tante. Moren innså at hun ikke lenger klarte å ta seg av datteren. Hege fortsatte å besøke mor i ferier og høytider. Som femtenåring fortalte Hege på nytt om overgrepet i barndommen. Moren nektet fortsatt for at dette hadde skjedd, og beskyldte Hege for løgn.

I voksen alder har Hege tatt høyere utdanning og kjøpt leilighet. Sviket fra oppveksten har imidlertid forfulgt henne. Hun har kjent sinne og motstand mot moren, og samtidig hatt dårlig samvittighet for at hun ikke orket å treffe henne oftere. Hege var full av spørsmål, skyldfølelse og sorg. Tvilen rundt minnene fra barndommen forstyrret hverdagen.

Kunne hun virkelig ta så feil?

En venninne tipset Hege om Blå Kors Kompasset

Gjennom terapi og i samtaler med andre som har hatt en lignende barndom har Hege begynt å stole på seg selv. Ansvaret for traumene i oppveksten er plassert. Følelser er nå en viktig rette­snor i stedet for et skremmende kaos. Hege har ikke lenger dårlig samvittighet, og tar kontakt med moren når det passer henne!

Heges historie er ikke unik. Hver dag kommer ungdom og unge voksner som sliter til Blå Kors Kompasset. Der får de hjelp til å forstå sine reaksjoner og kjenne på egne behov. Blå Kors Kompasset er et gratis terapitilbud for unge i alderen 14-35 år som har vokst opp med rusbelastning i familien.

Du kan hjelpe sårbare familier og barn som Hege ved å støtte arbeidet til Blå Kors. Bli Blå Kors Venn og skap et vendepunkt.

Gi din støtte nå!

Med vennlig hilsen
Jan Elverum
generalsekretær i Blå Kors

Comments are closed.