En ærlig samtale om alkohol

Einar Tørnquist elsker øl, Jan Thomas drikker bare én gang i året. Hvordan påvirker det vennskapet? Det var utgangspunktet for samtalen Blå Kors inviterte dem til i Arendalsuka.

Køene var lange allerede en time i forkant av arrangementet «Jan Thomas og Einar Tørnquist – Alkoholspesial» på Clarion Hotel Tyholmen sist mandag. Gjennom deres dialog var målet at de to kompisene skulle bli bedre kjent med hverandres meninger, erfaringer og vaner rundt alkoholbruk – og det for åpen mikrofon.

– VI ER GLADE FOR Å HA BLITT INVITERT hit av Blå Kors. Vi får veldig mange henvendelser om å stille opp på ulike ting, men denne invitasjonen traff oss. Mitt forhold til alkohol og Jan Thomas’ forhold til alkohol er stikk motsatte, fortalte Einar Tørnquist (37), som kunne berette om en kristen oppdragelse i retning av forsiktig bruk av alkohol.
– Alkohol har derfor alltid vært en positiv greie for min del, sa han. – Jeg gleder meg alltid til å drikke litt. Jeg har et slags kjærlighetsforhold til alkohol.

Hele samtalen mellom Einar og Jan Thomas kan du se her:

JAN THOMAS PÅ SIN SIDE fortalte om et helt annet forhold til alkohol:
– Jeg har både gruet og gledet meg til denne dagen. Det dreier seg om noe ekte, sa han. – Min historie er annerledes enn Einar sin. Mamma var sykepleier og jobbet annenhver helg. Jeg gruet meg til frihelger. Da begynte drikkinga. Alkohol ga meg frykt og angst, og dette har jeg båret med meg videre gjennom livet. Min historie er ikke unik. Jeg vet at det er mange som har det slik som meg. Alkohol har bidratt til at jeg har følt meg ensom, fortalte Jan Thomas (52).

HAN SA VIDERE AT ALKOHOL for hans del aldri har vært forbundet med noe positivt for det bringer frem vonde følelser:
– Jeg tillater ikke lenger at folk kaller meg rar fordi jeg ikke drikker. Jeg vet ikke hvor mange år jeg har løyet om at jeg går på antibiotika for å slippe unna drikkepress – eller påstått at eplemosten min er øl. Slik er det ikke lenger. Det kom til et punkt der jeg ikke orket leve slik jeg hadde gjort. Jeg ville ikke lyve mer.

I SAMTALEN TOK DE TO KAMERATENE også et kraftig oppgjør med norsk drikkekultur:
– Slik jeg opplever det er drikkekulturen svært tabubelagt. Man er prippen og rar hvis man ikke drikker. Alkoholkulturen i Norge er synonymt med fyll. Det er mer akseptert å drikke seg full, enn å si nei til alkohol, sa Einar Tørnquist.
– Jeg vet at Blå Kors er opptatt av å få frem at «ganske vanlig er ganske vanskelig». Det er fantastisk ordtak. Jeg vet hvilket flott arbeid Blå Kors gjør for andre mennesker. Dere får mennesker til å føle seg verdifulle, sa Jan Thomas.

– MED DETTE ARRANGEMENTET ØNSKER VI å sette fokus på tabuer i den norske drikkekulturen og gjøre det litt mindre farlig å snakke åpent om alkoholens rolle i kulturen vår og hvordan det påvirker oss og samfunnet, kommenterte Hanne Backe-Hansen, rådgiver og prosjektleder i Blå Kors.
– I Norge er det ganske vanlig å drikke alkohol når man skal kose seg og slappe av. Og for mange er akkurat det skikkelig, skikkelig vanskelig. Så la oss snakke om det! oppfordret hun.

KJETIL HAGA, FUNGERENDE GENERALSEKRETÆR i Blå Kors, sa følgende til slutt:
– Å snakke ærlig og sant om ordentlige ting, er ganske vanskelig, men utrolig viktig. Jeg er takknemlig for det som har blitt delt av Einar og Jan Thomas i dag. Min utfordring til alle er at vi må snakke litt mer om ordentlige ting.

Blå Kors er tilstede i Arendalsuka under overskriften «Ganske vanlig er ganske vanskelig». Organisasjonen ønsker med dette å synliggjøre at det som for de aller fleste kan være ganske vanlig, kan være ganske vanskelig for andre som sliter med ekstra belastninger i hverdagen.

Senest oppdatert: 3. januar 2020

Var dette nyttig?