En ærlig samtale om alkohol

Einar Tørnquist elsker øl, mens Jan Thomas drikker bare én gang i året. Hvordan påvirker det vennskapet?

– Mitt forhold til alkohol er motsatt av Jan Thomas sitt forhold til alkohol, fortalte Einar Tørnquist på «Jan Thomas og Einar Tørnquist – alkoholspesial» under Arendalsuka, 2019, i regi av Blå Kors.

Einar fortalte om en kristen oppdragelse, med forsiktig bruk av alkohol.

– Alkohol har derfor alltid vært en positiv greie for min del, forteller Tørnquist, som alltid gleder seg til å drikke litt.

– Jeg har et slags kjærlighetsforhold til alkohol, forteller han.

– Alkohol ga meg frykt og angst

Einar og Jan Thomas var glade for å bli invitert av Blå Kors.

– Denne invitasjonen om å snakke ærlig om alkohol traff oss begge to, forteller de.
– Jeg har både gruet og gledet meg til denne dagen. Det dreier seg om noe ekte, forteller Jan Thomas.

Hans historie er annerledes enn Einar sin. Mamma’n var sykepleier og jobbet annenhver helg.

– Jeg gruet meg til frihelger. Da begynte drikkinga, forteller Jan Thomas, som fikk både frykt og angst av alkohol.
– Det har jeg båret med meg videre gjennom livet.

Han føler ikke at sin historie er unik.
– Jeg vet at det er mange som har det slik som meg, men for meg bidro alkoholen til at jeg følte meg ensom, forteller han.

Er du mellom 14 og 35 år og vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer? Du er ikke alene. Hos oss kan du få gratis råd, veiledning og terapi.

Samtalen mellom Einar og Jan Thomas ser du her:

Forbinder alkohol med noe negativt

Alkohol har for Jan Thomas aldri vært forbundet med noe positivt. Det bringer frem vonde følelser.

– Jeg tillater ikke lenger at folk kaller meg rar fordi jeg ikke drikker. Jeg vet ikke hvor mange år jeg har løyet om at jeg går på antibiotika eller påstått at eplemosten min er øl, for å slippe unna drikkepres. Slik er det ikke lenger. Jeg kom til et punkt der jeg ikke ville ikke lyve mer, forteller han.

Jeg vet hvilket flott arbeid Blå Kors gjør for andre mennesker. Dere får mennesker til å føle seg verdifulle.

Jan Thomas

Tar et oppgjør med norsk drikkekultur

– Slik jeg opplever det, er drikkekulturen svært tabubelagt. Du er prippen og rar hvis du ikke drikker. Alkoholkulturen i Norge er synonymt med fyll. Det er mer akseptert å drikke seg full enn å si nei til alkohol, mener Einar Tørnquist.

Jan Thomas forteller videre at Blå Kors er opptatt av å få frem at «ganske vanlig er ganske vanskelig». Noe han mener er et fantastisk ordtak.

– Jeg vet hvilket flott arbeid Blå Kors gjør for andre mennesker. Dere får mennesker til å føle seg verdifulle, forteller Jan Thomas.

Fokus på tabuer

I Blå Kors jobber vi med å sette fokus på tabuer i den norske drikkekulturen. Vi ønsker å gjøre det litt mindre farlig å snakke åpent om alkoholens rolle i kulturen vår, og hvordan det påvirker oss og samfunnet.

– I Norge er det ganske vanlig å drikke alkohol når man skal kose seg og slappe av. Akkurat dét er skikkelig vanskelig for mange mennesker. Derfor oppfordrer vi til å snakke åpent om det, oppfordrer  Hanne Backe-Hansen, rådgiver og prosjektleder i Blå Kors.

– Snakke litt mer om ordentlige ting

– Det å snakke ærlig og sant om ordentlige ting er ganske vanskelig, men utrolig viktig. Jeg er takknemlig for det som har blitt delt av Einar og Jan Thomas. Min utfordring til alle er at vi må snakke litt mer om ordentlige ting, avslutter Kjetil Haga, generalsekretær i Blå Kors.

  • Blå Kors var tilstede i Arendalsuka 2019 under overskriften «Ganske vanlig er ganske vanskelig». Vi ønsker å synliggjøre at det som kan være ganske vanlig, kan være ganske vanskelig for andre, som sliter med ekstra belastninger i hverdagen.
  • «Jan Thomas og Einar Tørnquist – alkoholspesial» på Clarion Hotel Tyholmen under Arendalsuka (2019) ble arrangert av Blå Kors.