Et annerledes juleønske

Julekalender, julepynt, juletre, julemat, julegaver. Juletankekjøret i hodet starter lenge før vi kjenner jul i lufta. Jul er en høytid som berører alle.

Sola snur. I Norge er det årets mørkeste tid, og vi feirer Jesu fødsel. Med andre ord er jul en tid for å spre håp og kjærlighet, lys og godhet. Derfor gleder de fleste seg til jul, men det gjelder dessverre ikke alle. Ikke alle erfarer at jul er det den er ment å være.

«Hva ønsker du deg til jul? Kanskje en bamse eller et Lego-sett? Vil du skrive et brev til julenissen?», spør vi barna. Vi tror at fysiske ting er det barn ønsker seg mest til jul, men er det det eneste? Når barn blir eldre, og de får mulighet til å se tilbake på sine erfaringer, klarer de å sette ord på det de egentlig ønsket seg mest. Vi har spurt brukere av Blå Kors sitt terapitilbud Kompasset om hva de kunne ha ønsket seg til jul da de var barn. Her er noen av svarene deres:

«Jeg ønsker at de voksne kjøper julegaver i stedet for alkohol.»

«… at ingen krangler.»

«… å kunne feire jul med hele familien.»

«… at jeg ikke griner på grunn av mamma og pappa.»

«… at jeg slipper å være redd, å ha klump i magen.»

«… at mamma husker å ringe meg.»

«… at jeg slipper å ligge våken hele natta og høre på fest og krangling.»

«… at pappa ikke finner fram lommelerka når han er ute og røyker.»

«… at jeg slipper å være fredsmegler.»

«… å få mat.»

«… at det ikke blir skoleferie.»

«… at jeg slipper å feire jul.»

Nei, ikke alle barn gleder seg til jul. I dag lever 2-3 barn i hver skoleklasse med foreldre som har et problematisk forhold til rus eller er rammet av alvorlige psykiske lidelser. Hvert tiende barn lever under fattigdomsgrensen. Andre barn får ikke feiret jul med hele familien på grunn av sykdom eller andre utfordringer. “Jul er barnas høytid” får de høre i førjulstida, men samtidig lever mange med en vond magefølelse.

.st0{fill:#086FB6;} .st1{fill:#0D76BC;}
Støtt vårt arbeid

I dag kan du velge å bli en som ser og stiller opp for dem som sliter. Den mest verdifulle, gledelige og mest ønskede julegaven du kan gi er din tid, din trygghet og din tilstedeværelse! Det er ikke mye som skal til for at et barn skal føle seg sett, verdsatt og ivaretatt i jula. Fra prosjektet JEG SER har vi følgende råd:

  • Inviter en klassekamerat eller et nabobarn som har det vanskelig på hjemmefronten til middag, overnatting eller bakekveld.
  • Snakk med foreldrene om dine bekymringer. Tilby hjelp. Inviter familien hjem til deg. Vis dem hvordan juletiden kan være.
  • Snakk med barnet du er bekymret for. Si at barnet er alltid velkommen og alltid kan banke på hos deg hvis det skulle være noe.
  • Still åpne spørsmål om hva barnet tenker om juletiden: Er det noe barnet er bekymret for? Hva er det barnet egentlig ønsker seg til jul?

Vær en som lyser i mørketida, en som ser, en som sprer varme.

.st0{fill:#086FB6;} .st1{fill:#0D76BC;}
Bekymret for et barn?

Senest oppdatert: 6. desember 2019

Var dette nyttig?