Forebyggende lobbyarbeid i Afrika

Blå Kors i møte med helseministeren i Lesotho (fra v): styreleder Neo Shoepane (Blå Kors Lesotho), helseminister Molotsi Monyamane, statssekretær Palesa Mokete, direktør Thabo Mokhutsane (Thabo Bosiu Centre) og administrasjonssjef Torill Pallesen (Blå Kors Norge). (Foto: Eva Frydenborg)

Blå Kors Norge har siden 1980-tallet hatt et særlig tett samarbeid med Blå Kors Lesotho i det sørlige Afrika. I år har det vært møter mellom Blå Kors og helseministeriet på høyeste nivå.

MASERU, LESOTHO: Torill Pallesen og Eva Frydenborg er de programansvarlige for Blå Kors Norge sin internasjonale satsning. I begynnelsen av året var de på besøk i Lesotho, der de fikk ha møte med helseministeriet i følge med lokale Blå Kors-representanter.

Blå Kors’ gruppe i Berea-distriktet (bakre rekke fra v): Teboho June, Letsatsi Lesoua og Masupha David Mokhoele og (fremre rekke fra v) Lucia Masana Mathibeli, Makarabo Mathibeli og Manana Ratau. (Foto: Eva Frydenborg)

Helseminister Molotsi Monyamane understreket at HIV er den største helseutfordringen i Lesotho. Bortimot 25 prosent av befolkningen lever med HIV-smitte. Monyamane sa at man også er opptatt av hvordan alkohol er en av nøkkelfaktorene som gjør at HIV spres:
– Berusede personer tar dårlige beslutninger, sa helseministeren som kunne vise til erfaringer fra helsearbeiderne i felten.

Helseminister Monyamane ønsker å arbeide videre med reguleringen av alkoholindustiren i Lesotho, og nevner spesielt skatt og avgifter som et område som er fullmoden for revisjon. Ministeren ønsker et godt samarbeid med Thaba Bosiu Centre og Blå Kors Lesotho om å redusere skadevirkninger av alkohol i Lesotho.

Det ble også tid til et besøk hos en Blå Kors-gruppe i Berea-distriktet, nord for hovedstaden Maseru. Blå Kors-gruppen her kjemper for at alkoholindustrien skal reguleres bedre i deres nærmiljø. De har fått politiet med på å øke kontrollen med at åpningstider overholdes og at ulovlige skjenkesteder stenges.

Comments are closed.