Kongefamilien inviterte til førjulstreff

Anita som er gjest ved Blå Kors Varmestua i Fredrikstad hilser på Kong Harald på førjulstreff i Dronning Sonjas KunstStall. (Foto: NTB Scanpix)

For første gang inviterte Kongeparet og Kronprinsparet til et førjulsarrangement i Dronning Sonjas KunstStall. Anita som har vært fast gjest på Blå Kors Varmestua i Fredrikstad var en av de som fikk en høytidelig invitasjon i posten fra Hans Majestet Kongens Hoffsjef.

— Jeg fikk helt hakeslepp. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få den muligheten, forteller Anita. Hun forteller at hun tidligere bare har sett slottet fra utsiden, da hun var i Oslo på klassetur.

I tillegg til Anita, deltok også andre gjester fra Blå Kors Kontaktsenter i Oslo, Blå Kors Kampen Kafé på Gjøvik og gjester tilknyttet =Oslo, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

Anita fikk sitte på bord sammen med Kronprinsesse Mette- Marit, og benyttet anledningen til å fortelle hva Blå Kors Varmestua betydde for henne.

— Måltidene og felleskapet er viktig, uten dette tilbudet hadde dagene blitt veldig triste. Jeg har ruset meg i store deler av livet og da blir man ensom etter hvert, fortalte Anita, som ble intervjuet av avisen Demokraten.

Høytidene er ekstra tunge innrømmer hun.

— Det er mye jeg savner. Når byen pyntes og folk haster avgårde til pakkeinnkjøp og familiesamlinger synes jeg det er en tøff tid. Da føler man seg enda mer utenfor samfunnet, sa Anita.

 

Kongen ønsket velkommen

førjulstreff med kongefamilien

Kongefamilien tok i mot gjestene til førjulstreff. (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff)

Da gjestene ankom Dronning Sonjas KunstStall stod Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit klar til å hilse alle gjestene velkommen.

Kong Harald forklarte i sin velkomsttale hvorfor de ville arrangere denne førjulssamlingen.

— Vi i Kongefamilien ønsket å invitere til gjenvisitt for de mange gangene vi er blitt invitert til dere, sa Kong Harald da han ønsket gjestene velkommen til førjulssamlingen.

— Jeg tror alle vi som er samlet her i dag er opptatt av å ta vare på hverandre. Det er noe vi må ha med oss både i ord, handling og i hjertene våre hver eneste dag gjennom hele året for å skape det samfunnet vi ønsker oss, sa Kongen.

Gjestene og Kongefamilien satt ved runde bord og fikk servert en tre-retters middag. Praten gikk livlig rundt bordene, og det var tydelig at mange hygget seg. Før hovedretten ble servert kom Sølvgutten marsjerende inn med levende lys i hendene, og bidro med vakker julesang.

 

Raymond holdt tale for kongefamilien

Raymond Tønsaker, som er fast gjest ved Blå Kors Kampen Kafé, fikk det ærefulle oppdraget å holde takk-for-maten-talen til Kongefamilien. Talen hans rørte mange.

Raymond Tønsaker ved Blå Kors Kampen Kafé fikk det ærefulle oppdraget å holde takk-for-maten talen til Kongefamilien (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff)

— Jeg er en av de faste gjestene på Blå Kors Gjøvik, Kafè Kampen. Dit kommer jeg hver dag og får god mat å spise, og mat med meg hjem. Jeg treffer andre mennesker, vi kan sitte ned å prate og ha det hyggelig sammen. Jeg blir sett og blir møtt med respekt. Dette betyr veldig mye for meg, fortalte Raymond Tønsaker som er fra Gjøvik.

— Dette synes jeg er en stor opplevelse, og et minne jeg vil ha med meg for resten av livet.  Jeg vil si til dere – tusen takk for at dere bryr dere om oss – og for at dere ser oss. Det betyr mye for oss som er her, sa Raymond til Kongefamilien. Til slutt sang alle «Deilig er jorden», før Dronning Sonja takket for hyggelig samvær og ønsket alle en riktig God Jul. Etter middagen fikk gjestene en omvisning i Dronning Sonja KunstStall, og de fikk se og høre om Dronning Maud og hennes hestehold, før de reise hjem.

Les mer og se flere bilder: Julearrangement i KunstStallen

Comments are closed.