HVA KAN DU GJØRE? – noen gode råd

Dette er en veileder for deg som er bekymret for et barn. Bruk infoknappen når du ønsker å lese mer om et tema.

x
 • 1. Ta magefølelsen på alvor

  Hvis du er bekymret for et barn, er det viktig at du gjør noe med det. Det er lett å tenke at barnet ville vært fanget opp av andre dersom det var grunn til bekymring. Det er ofte ikke tilfelle. La ikke frykten for å ta feil stoppe deg.


 • 2. Bli bedre kjent med barnet

  Å bli sett og anerkjent av en voksen, betyr mye for alle barn – og spesielt for barn som får lite oppmerksomhet hjemme. Det skal ikke mye til for å føle seg sett og lagt merke til; et smil, at du lærer deg navnet på barnet og bruker det. Still åpne og interesserte spørsmål om hverdagslige ting når du møter barnet.


 • 3. Gi barnet en plass i livet ditt.

  Tilby barnet å sitte på hjem fra skolen, til trengingen el. Spør barnet om det skal på arrangementer i nærmiljøet, inviter barnet med hvis det nøler. Tilby leksehjelp, middag eller boller etter skolen. Inviter han eller henne med på aktiviteter som kino, teater eller søndagstur.


 • 4. Hvis magefølelsen din forsterkes

  Hvis magefølelsen din forsterkes, bør du formidle til barnet at det er trygt å snakke med deg. Vær en god lytter og vis at du tåler å høre det barnet forteller. Ikke si noe stygt om foreldrene, uansett hva barna forteller. Vis respekt, lytt med medfølelse. Hvis du er usikker på hva som er riktig å gjøre og trenger hjelp til å vurdere situasjonen, kan det vært lurt rådføre deg med lærer eller helsesøster. Om du har mistanke om noen av punktene under, sender du en bekymringsmelding til barnevernet:

  • Du tror at barnet blir mishandlet i hjemmet
  • Det er tegn på omsorgssvikt ved barnet
  • Du har observert alvorlige atferdsvansker ved barnet.

 • 5. Hvis barnet har det bra!

  Det aller beste du kan oppleve, er at barnet du var bekymret for har det bra. Eller kanskje vil du aldri få bekreftet eller avkreftet hvordan det står til med barnet. Det kan bety at barnet har det ”godt nok”. Det er uansett flott om du fortsetter å inkludere barnet i livet ditt og at du har antennene ute for endringer. Alle barn trenger gode relasjoner med voksne, og sannsynligvis betyr du mer enn du forstår.

  ”Det jeg trengte, var at andre voksne, de som befant seg i min umiddelbare nærhet, viste meg at jeg var verdt noe.”

  – Barn av alkoholiker, fra kronikk i Dagbladet.


Barnefestival – et sted hvor indre og ekte barn møtes.

Viktige spørsmål.

Har du noen gang spurt deg selv: «Hvorfor har vi barnefestivaler, familiefestivaler og voksenfestivaler?» Forandrer opplevelsen av glede seg med situasjon og alder? Hva med det man trenger for å oppleve glede – forandrer det seg?

Har du noen ganger spurt barnet ditt om hva som gjør ham eller henne glad? Kanskje fikk du til svar at det er koselig samvær med de barnet er glad i, god musikk, mat og lek, å stille opp for andre og å få oppleve mestring? Og kanskje kom du da på at de er de samme tingene som gjør deg glad?

Ja; det finnes mange «voksenting» som barn ikke bør oppleve for tidlig – men tenk gjennom hvor mange av disse «voksentingene» som lar deg oppleve ekte glede?

Gode opplevelser – gode minner.

Noen opplevelser kan barn og voksne ha hver for seg, men nå snakker vi om felles møteplasser, steder der barn og voksne kan ha det fint sammen på barnas premisser! Vi vil gjerne fortelle deg at vi møter mange voksne som opplever glede når de er sammen med barn på barnefestivaler. De voksne synes også det er morsomt å pynte seg med tatoveringer, de fargelegger gjerne JEG SER-briller, og de tuller i fotoboksen. Dessverre er det en del voksne som synes at slik festivalmoro bare er for barn … Kan det være derfor vi av og til hører barn si at å være voksen er kjedelig og kjipt?

Slipp ut ditt indre barn!

Vi mener at barn er avhengige av trygghet og trivsel når vi er sammen med dem: Rett og slett barnevennlig samvær! De trenger at vi voksne klarer å slippe ut vårt indre barn, ha det gøy sammen med dem. Kan vi sammen klare å skape flere barnevennlige utesteder og festplasser slik at barna får oppleve en voksenverden som er trygg og gøyal?

Vi tror og håper at dette kan la seg gjennomføre. Men enn så lenge er vi veldig glade for at det finnes barnefestivaler, og at vi der får treffe så mange hyggelige og søte barn og voksne som har det morsomt sammen. I mai deltok JEG SER og lokal Barnas Stasjon med sin stand på Barnas Verdensdager i Fredrikstad. Her traff vi barn fra alle verdens kanter: fra Norge og Russland, fra Thailand, Polen, Litauen, Iran og Somalia.

Ta en titt på det korte slideshowet med bilder fra denne fantastiske barnefestivalen, og se barn og voksne som opplever ekte glede – SAMMEN!

Vi gleder oss til å se deg på vårt neste arrangement. Og husk å ta med deg både ditt indre og ditt ekte barn!

Skrevet av Svetlana Dudaitiene, Leder for JEG SER-kampanjen

Om Barnas Stasjon
Barnas Stasjon er et tilbud fra Blå Kors til småbarnsfamilier og gravide i en sårbar livssituasjon. Vi tilbyr støttende og styrkende aktiviteter for å styrke foreldrerollen og forsterke barnas oppvekstsvilkår. Med hjerte, kunnskap og kraft vil vi skape mestring og mening. Sammen for barna – sammen med barna.

Share Button