HVA KAN DU GJØRE? – noen gode råd

Dette er en veileder for deg som er bekymret for et barn. Bruk infoknappen når du ønsker å lese mer om et tema.

x
 • 1. Ta magefølelsen på alvor

  Hvis du er bekymret for et barn, er det viktig at du gjør noe med det. Det er lett å tenke at barnet ville vært fanget opp av andre dersom det var grunn til bekymring. Det er ofte ikke tilfelle. La ikke frykten for å ta feil stoppe deg.


 • 2. Bli bedre kjent med barnet

  Å bli sett og anerkjent av en voksen, betyr mye for alle barn – og spesielt for barn som får lite oppmerksomhet hjemme. Det skal ikke mye til for å føle seg sett og lagt merke til; et smil, at du lærer deg navnet på barnet og bruker det. Still åpne og interesserte spørsmål om hverdagslige ting når du møter barnet.


 • 3. Gi barnet en plass i livet ditt.

  Tilby barnet å sitte på hjem fra skolen, til trengingen el. Spør barnet om det skal på arrangementer i nærmiljøet, inviter barnet med hvis det nøler. Tilby leksehjelp, middag eller boller etter skolen. Inviter han eller henne med på aktiviteter som kino, teater eller søndagstur.


 • 4. Hvis magefølelsen din forsterkes

  Hvis magefølelsen din forsterkes, bør du formidle til barnet at det er trygt å snakke med deg. Vær en god lytter og vis at du tåler å høre det barnet forteller. Ikke si noe stygt om foreldrene, uansett hva barna forteller. Vis respekt, lytt med medfølelse. Hvis du er usikker på hva som er riktig å gjøre og trenger hjelp til å vurdere situasjonen, kan det vært lurt rådføre deg med lærer eller helsesøster. Om du har mistanke om noen av punktene under, sender du en bekymringsmelding til barnevernet:

  • Du tror at barnet blir mishandlet i hjemmet
  • Det er tegn på omsorgssvikt ved barnet
  • Du har observert alvorlige atferdsvansker ved barnet.

 • 5. Hvis barnet har det bra!

  Det aller beste du kan oppleve, er at barnet du var bekymret for har det bra. Eller kanskje vil du aldri få bekreftet eller avkreftet hvordan det står til med barnet. Det kan bety at barnet har det ”godt nok”. Det er uansett flott om du fortsetter å inkludere barnet i livet ditt og at du har antennene ute for endringer. Alle barn trenger gode relasjoner med voksne, og sannsynligvis betyr du mer enn du forstår.

  ”Det jeg trengte, var at andre voksne, de som befant seg i min umiddelbare nærhet, viste meg at jeg var verdt noe.”

  – Barn av alkoholiker, fra kronikk i Dagbladet.


JEG SER og Juba Juba festivalen har fokus på barn

I sommer hadde JEG SER-kampanjen stand på Midt-Norges største og kuleste barnefestival Juba Juba i Trondheim. Med sine åtte konserter, tre teaterforestillinger, flere aktiviteter og mange stands, har de fokus på gode kulturopplevelser for familier med barn i alderen 0-12 år.
Det var nærmere 8000 besøkende i løpet av helgen. Vi delte ut 1000 «ser du meg?» tatoveringer, over 700 ballonger og hundrevis av brosjyren «Veilederen». Det ble mange gode samtaler med voksne om hva vi kan gjøre ved bekymring for et barn. Mange tok med seg plakater til sitt arbeidssted og andre bestilte boka «vondt i magen» for bruk i barnehagen/skolen og hjemme. Vi kom i kontakt med både fagpersoner som jobber med barn, foreldre, tanter/onkler og naboer, som alle var enige om at vi voksne må tørre å handle når vi er bekymret for et barn. Vi må tørre å snakke MED barnet og ikke bare OM barnet ved bekymring.
Menneskets mest grunnleggende psykiske behov er å bli sett. For sårbare barn er det avgjørende. Vi er så glad for at en festival som Juba Juba ønsker å sette fokus på et så viktig tema og at så mange voksne tok turen innom standen for å fronte kampanjen.
Med disse fine bildene og videosnutten fra standen vår på Juba Juba, takker vi for oss for denne gang. Kanskje kommer vi tilbake neste år slik at du kan få full sleeve med tattoos. Og for de som angrer på årets tattoo, så tilbyr vi laserfjerning 😉

Husk at DU og jeg har et ansvar som trygge voksne, vi kan gjøre en forskjell!

 

Foto og video: Knut Aage Dahl og Torgeir L. Wennersberg

Share Button