HVA KAN DU GJØRE? – noen gode råd

Dette er en veileder for deg som er bekymret for et barn. Bruk infoknappen når du ønsker å lese mer om et tema.

x
 • 1. Ta magefølelsen på alvor

  Hvis du er bekymret for et barn, er det viktig at du gjør noe med det. Det er lett å tenke at barnet ville vært fanget opp av andre dersom det var grunn til bekymring. Det er ofte ikke tilfelle. La ikke frykten for å ta feil stoppe deg.


 • 2. Bli bedre kjent med barnet

  Å bli sett og anerkjent av en voksen, betyr mye for alle barn – og spesielt for barn som får lite oppmerksomhet hjemme. Det skal ikke mye til for å føle seg sett og lagt merke til; et smil, at du lærer deg navnet på barnet og bruker det. Still åpne og interesserte spørsmål om hverdagslige ting når du møter barnet.


 • 3. Gi barnet en plass i livet ditt.

  Tilby barnet å sitte på hjem fra skolen, til trengingen el. Spør barnet om det skal på arrangementer i nærmiljøet, inviter barnet med hvis det nøler. Tilby leksehjelp, middag eller boller etter skolen. Inviter han eller henne med på aktiviteter som kino, teater eller søndagstur.


 • 4. Hvis magefølelsen din forsterkes

  Hvis magefølelsen din forsterkes, bør du formidle til barnet at det er trygt å snakke med deg. Vær en god lytter og vis at du tåler å høre det barnet forteller. Ikke si noe stygt om foreldrene, uansett hva barna forteller. Vis respekt, lytt med medfølelse. Hvis du er usikker på hva som er riktig å gjøre og trenger hjelp til å vurdere situasjonen, kan det vært lurt rådføre deg med lærer eller helsesøster. Om du har mistanke om noen av punktene under, sender du en bekymringsmelding til barnevernet:

  • Du tror at barnet blir mishandlet i hjemmet
  • Det er tegn på omsorgssvikt ved barnet
  • Du har observert alvorlige atferdsvansker ved barnet.

 • 5. Hvis barnet har det bra!

  Det aller beste du kan oppleve, er at barnet du var bekymret for har det bra. Eller kanskje vil du aldri få bekreftet eller avkreftet hvordan det står til med barnet. Det kan bety at barnet har det ”godt nok”. Det er uansett flott om du fortsetter å inkludere barnet i livet ditt og at du har antennene ute for endringer. Alle barn trenger gode relasjoner med voksne, og sannsynligvis betyr du mer enn du forstår.

  ”Det jeg trengte, var at andre voksne, de som befant seg i min umiddelbare nærhet, viste meg at jeg var verdt noe.”

  – Barn av alkoholiker, fra kronikk i Dagbladet.


«JEG SER» og Stig van Eijk på Festplassen i BERGEN!

For en stemning på JEG SER- standen på Festplassen forrige helg!

Med en blanding av gode samtaler og reggae konsert med Stig van Eijk, ble det en utrolig fin dag. Stig van Eijk engasjerer både små og store med sin musikk og formidlet viktigheten av å både se barn og bry seg.

Målet med Blå Kors kampanjen JEG SER er at flest mulig voksne skal få kunnskap om og bli trygge på hva de kan gjøre ved bekymring for et barn, derfor reiser JEG SER rundt i norske byer for å nå ut til flest mulige voksne. Budskapet er så enkelt som at «DU og jeg kan gjøre en betydningsfull forskjell for sårbare barn». JEG SER veilederen som ble delt ut på standen gir konkrete og enkle råd for hva man kan gjøre ved bekymring for et barn.

Vi takker alle voksne, både foreldre og fagfolk som kom innom standen, delte erfaringer, tok med seg veilederen og informasjon til seg selv, til venner og kollegaer.

Å bli sett og anerkjent av trygge voksne vet vi at beskytter og styrker sårbare barn.

– Tør å være en trygg voksen som ser, det er så lite som skal til for å gjøre en betydningsfull forskjell!

Takk et flott samarbeid Blå Kors Kompasset, Blå Kors Ung, Erle Sellevåg og Stig van Eijk <3

I Bergen er det mange voksne som ser og barn som blir sett, neste uke kommer vi til Trondheim. Møt oss på stand på barnefestivalen JubaJuba!

 

Share Button