HVA KAN DU GJØRE? – noen gode råd

Dette er en veileder for deg som er bekymret for et barn. Bruk infoknappen når du ønsker å lese mer om et tema.

x
 • 1. Ta magefølelsen på alvor

  Hvis du er bekymret for et barn, er det viktig at du gjør noe med det. Det er lett å tenke at barnet ville vært fanget opp av andre dersom det var grunn til bekymring. Det er ofte ikke tilfelle. La ikke frykten for å ta feil stoppe deg.


 • 2. Bli bedre kjent med barnet

  Å bli sett og anerkjent av en voksen, betyr mye for alle barn – og spesielt for barn som får lite oppmerksomhet hjemme. Det skal ikke mye til for å føle seg sett og lagt merke til; et smil, at du lærer deg navnet på barnet og bruker det. Still åpne og interesserte spørsmål om hverdagslige ting når du møter barnet.


 • 3. Gi barnet en plass i livet ditt.

  Tilby barnet å sitte på hjem fra skolen, til trengingen el. Spør barnet om det skal på arrangementer i nærmiljøet, inviter barnet med hvis det nøler. Tilby leksehjelp, middag eller boller etter skolen. Inviter han eller henne med på aktiviteter som kino, teater eller søndagstur.


 • 4. Hvis magefølelsen din forsterkes

  Hvis magefølelsen din forsterkes, bør du formidle til barnet at det er trygt å snakke med deg. Vær en god lytter og vis at du tåler å høre det barnet forteller. Ikke si noe stygt om foreldrene, uansett hva barna forteller. Vis respekt, lytt med medfølelse. Hvis du er usikker på hva som er riktig å gjøre og trenger hjelp til å vurdere situasjonen, kan det vært lurt rådføre deg med lærer eller helsesøster. Om du har mistanke om noen av punktene under, sender du en bekymringsmelding til barnevernet:

  • Du tror at barnet blir mishandlet i hjemmet
  • Det er tegn på omsorgssvikt ved barnet
  • Du har observert alvorlige atferdsvansker ved barnet.

 • 5. Hvis barnet har det bra!

  Det aller beste du kan oppleve, er at barnet du var bekymret for har det bra. Eller kanskje vil du aldri få bekreftet eller avkreftet hvordan det står til med barnet. Det kan bety at barnet har det ”godt nok”. Det er uansett flott om du fortsetter å inkludere barnet i livet ditt og at du har antennene ute for endringer. Alle barn trenger gode relasjoner med voksne, og sannsynligvis betyr du mer enn du forstår.

  ”Det jeg trengte, var at andre voksne, de som befant seg i min umiddelbare nærhet, viste meg at jeg var verdt noe.”

  – Barn av alkoholiker, fra kronikk i Dagbladet.


At ingen tok tak i min situasjon, ga meg en bekreftelse på at jeg ikke var noe verdt

En tror at å ”redde” et barn er enten å ringe barnevernet eller ikke gjøre noe. Sannheten er at man kan gjøre mye bare ved å se og inkludere et barn. Det er aldri bortkastet!

Les mer

Betydningen av å bli sett

Mange sårbare barn klarer seg godt tross en vanskelig oppvekst

Les mer

Min barndom har to historier…

«Hvis du hadde spurt meg hvordan jeg hadde det da jeg var liten, ville du fått helt forskjellige svar ut ifra om faren min var edru eller drakk.»

Les mer

Omfang av sårbarhet

Hvor mange barn er sårbare?

Les mer

Barnet som ikke ble sett – og som i dag er en lærer som ser

Etter noen år med desperat øyekontakt og små anekdoter til mennesker i nær omkrets og lærere på skolen gav jeg opp, valgte å bygge opp en maske, en «perfekt», blid og glad.

Les mer

Se JEG SER filmen her

Her kan du ser vår film!

Les mer

Tegn til sårbarhet

Sårbare barn er som andre barn – veldig forskjellige.

Les mer

Om JEG SER

JEG SER er et prosjekt utviklet av Blå Kors Norge.

Les mer

Kjøp JEG SER t-skjorter her!

Vil du vise at du er en som ønsker å se? Da er en JEG SER t-skjorte en god start.


Les mer