– La oss snakke om drikkekulturen vår!

Blå Kors-rådgiver Hanne Backe-Hansen kjenner på komikeren/bloggeren Piateed, Maria Stavang, sin unnskyldningsmage. (Foto: Anders Blixhavn)

Midt i julebordstida intensiverer Blå Kors sitt mottrykk mot drikkepresset. Dette får resonans også i medie-Norge. I dag var «God morgen Norge» på TV2 rigget for å snakke om drikkepress og drikkekultur.

Blå Kors-rådgiver Hanne Backe-Hansen og komiker/blogger Maria Stavang, bedre kjent som «Piateed», var inviterte til å reflektere over hvor vanskelig det kan være å takke nei til alkoholbruk i dagens samfunn.

Hanne Backe Hansen hadde med seg Blå Kors’ sagnomsuste «Unnskyldningsmage» for dermed å sette et velrettet skråblikk på norsk drikkekultur. Hvorfor er det dem som avstår fra alkoholbruk som har forklaringsproblemet i sosiale sammenhenger? Hvorfor blir det å takke nei til alkohol sett på som et avvik?

– Blå Kors har snakket med veldig mange om hvordan de opplever drikkepress, og de historiene som går igjen er at de som takker nei blir møtt av mange spørsmål, forteller Hanne Backe-Hansen, og fortsetter: – «Gyldige» grunner til å avstå er graviditet, bilkjøring eller bruk av antibiotika, da slipper du spørsmål. Ellers kommer du i forsvarsposisjon, og du mistenkes for å ville sabotere kos og hygge. Hvorfor skal du avstå fra denne kosen og dette samholdet hvis du ikke har en opplagt grunn til det?

 

BLÅ KORS HAR NYLIG LANSERT NETTSIDEN www.unnskyldningerduikkeburdetrenge.no. Gjennom hjemmesida vil det blant annet være mulig å låne en ekte unnskyldningsmage som vil kunne gjøre det litt lettere å ta en alkoholfri kveld på byen uten ubehagelige spørsmål…

– Med denne magen ønsker vi å få fram hvor absurd det faktisk er at mange føler de må ha en unnskyldning til ikke å drikke alkohol. Det er også et paradoks at det oppleves mer akseptert å være synlig beruset enn å takke nei til alkohol, kommenterer Hanne Backe-Hansen.

Drikkepress oppstår i mange former og grå soner, og er like aktuelt for unge som gamle. Blå Kors ønsker at man lettere skal kunne snakke åpent om dette, og gjerne reflektere litt mer over hvorfor vi drikker som vi gjør og hvorfor vi maser som vi gjør.
Hanne lanserer tre gode råd for selskapslivet:
1. Slutt å mase
2. La folk selv få bestemme hva de ønsker å drikke
3. Til vertskapet: Vær raus med gode alkoholfrie alternativer.

Comments are closed.