40 år ung, restart og lys framtid

Kreativ og livlig fortid, sterk nåtid og spennende framtid. Lade Behandlingssenter (LBS) ser i alle retninger når de skal feire seg selv.

I dag (3. april) feira nemlig LBS seg selv. Dobbeltfeira seg selv egentlig.

40 år siden daværende Blå Kors kur- og tilsynshjem flytta fra sentrum og ut på landet/prærien (Lade…). Ny driftsavtale med Helse Midt-Norge gjelder fra og med 1. april 2017.
– Vi på LBS har en lys framtid. Den nye driftsavtalen gir oss grunn til å være optimister, sa LBS-direktør Kristin Wall. Etter en litt usikkert seinhøst og tidligvinter har tilværelsen på LBS definitivt blitt tryggere nå på vårparten.

Noen minuser og litt flere plusser kunne Kristin melde om. Utredningsavdelingen og dagtilbudet er fra 1. april en del av LBS-historikken. I tillegg reduseres det polikliniske tilbudet med om lag 30 prosent.

Men:

Alle ansatte har fått jobb i andre avdelinger
Alle avdelinger har blitt styrket faglig. Økt kompetanse
Muligheter for ny utvikling
Økonomien bærekraftig og forutsigbar
– Og vi er fortsatt 20-25 prosent rimeligere enn tilsvarende offentlige tilbud. Og vi har gode resultater å vise fram, sa Kristin Wall.

Med andre ord; det er god grunn til å feire sine 40 første år «ute på landet».

En LBS-ansatt, Kalle Haugnes, har vært med i alle disse 40 åra. Han var faktisk med på flyttelasset fra Kjøpemannsgata, over Bakke Bru, ned Innherredsveien, opp Mellomveien og innerst inne i en avkrok på Lade. Klart veteraner som Kalle har noe å fortelle på en jubileumsdag.

Sånn så det vel ut på LBS mot slutten av 70-tallet
Sånn så det vel ut på LBS mot slutten av 70-tallet

Kalle Haugnes har testa ut de fleste arbeidsoppgavene på LBS. Nå har han også laga jubileumsfilmen som fikk urpremiere tidligere i formiddag.

For å si det rett ut; lyd, bilde og historikk har en tendens til å gjenspeile virkeligheten. De 40 åra må ha vært verd å få med seg. Bildet nederst på sida beskriver vel hvordan det har vært utpå Lade. Selv for de som ikke kjenner LBH-historien fra innsida var jubileumsfilmen mer enn severdig!

Generalsekretær i Blå Kors Norge tidligere LBS-direktør, Jan Elverum, var selvsagt på plass på LBS igjen. Han avslørte forresten noen ukjente og utfordrende sider av seg selv i en del gamle filmklipp. Det er nesten så vi ikke tør å utdype… Vi kan vel antyde personalhåndtering og legerekruttering.

– I Blå Kors sier vi at i sentrum står et menneske – mennesket har virkelig stått i sentrum her på Lade, sa Elverum som utdypet historikken med noen dypdykk i tilfeldigheter, godt håndverk, utfordringer og medmenneskelighet på et høyt plan.

Vi ser definitivt muligheten for at nåværende direktør Kristin Wall har rett når hun spår at på Lade BS blir det kjempeartig fram mot 50-årsjubileet i 2027.

Dagens feiring samla et bredt utvalg LBS-entusiaster. Nyansatte, ex-ansatte, styremedlemmer og sentrale Blå Kors-folk, representanter fra Brukerutvalg osv.

Nok en urpremiere så dagens lys. Med melodien til «Rosenborg e laget mitt» la de inn følgende refreng i den nye LBS-hymnen…

Senest oppdatert: 15. april 2018

Var dette nyttig?