Miljøengasjementet blomstrer på Hop vgs

Det ble ny hatt til påske på “Den store klesbyttedagen” ved Hop videregående skole.

 

«Den store klesbyttedagen» i regi av Naturvernforbundet ble arrangert over hele Norge i forrige uke. Ved Hop videregående skole på Askøy bugnet det med klær på torsdagen. Slik gjorde elever og lærere en innsats for miljøet.

 

AV ØRJAN TVEITA TEKST / RUNE LANGHELLE FOTO

 

Ved Hop videregående skole ble en av en lang rekke offisielle klesbyttedager arrangert. Samfunnshus, bedehus og klubblokaler, fra Mandal i sør til Tana i nord, åpnet sine dører.

– VÅRT STORE MILJØFOTAVTRYKK skyldes blant annet klesforbruket vårt. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Janne er prosjektleder for Den store klesbyttedagen.
– Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier Gillgren.

Det var mye fint å velge blant på “Den store klesbyttedagen” ved Hop videregående skole på Askøy sist torsdag.

– VED HOP VIDEREGÅENDE SKOLE inngår klesbyttedagen som en del av et større miljø-løft skolen har foretatt i løpet av de siste årene, forklarer miljøfagarbeider Rune Langhelle.
– Hele prosessen med å gi slipp på klær en ikke bruker, tenke gjenbruk og det å innse at det finnes brukte klær som er minst like fine som nye, er en viktig del av miljø-bevisstgjøringen som foregår ved skolen. Arrangementet her gir dessuten mulighet til å fornye garderoben med kvalitetsklær, uten det økonomiske presset som vanligvis følger med, sier Langhelle.

Bærekraftig utvikling vil prege norsk skole i de kommende årene, og Hop videregående skole kan bekrefte at klesbyttedager kan utgjøre en viktig del av bevisstgjøringen av elever og voksne.

I FJOR BLE DET ARRANGERT MER ENN 100 KLESBYTTEDAGER fordelt over hele landet, og nærmere 25.000 plagg byttet hender i løpet av dagen. Dette ga alene en besparelse på 175 tonn CO2, gitt at folk ellers ville ha kjøpt nye klær. Mellom 62 og 94 millioner liter vann ville ha gått med til å produsere det samme antallet nye klær, ifølge tall fra Naturvernforbundet. Nå ser vi fram til et lignende regnskap etter årets klesbyttedager.

Comments are closed.