Rusmidler

Nedenfor finner du et forslag på en introduksjon om temaet rusmidler. Introduser det på din egen måte – med egne ord, denne teksten eller en kombinasjon. Du kan også laste ned samtaleopplegget, som du finner nederst på siden.

Hva la du mest merke til i filmen? Snakk sammen to og to. Hvorfor tror du at det gjorde inntrykk? Var det noe i filmen du kjente deg igjen i?

Når voksne er litt dumme

Så dere at foreldrene til jenta kranglet? Hva tror dere jenta tenkte da? Var hun lei seg? Hvorfor tror dere at foreldrene kranglet?

Det er helt vanlig at voksne krangler, og ikke noe å være redd for. Som oftest blir voksne venner igjen, men ikke alltid. Da kan det være fint å snakke om hvordan en har det med noen andre voksne som en er glad i.

Noen ganger krangler de voksne, eller snakker og ler høyt fordi de har drukket øl eller vin. Det er ikke så kjekt, men det er ikke farlig. Hvis du ikke liker at de voksne drikker sånne ting, har du lov til å si i fra om det.

Av og til oppfører voksne seg barnslig eller uansvarlig. Kanskje voksne tar piller som gjør at de bare sover hele tiden? Da er det barna som må oppføre seg voksent, men sånn skal det ikke være. Det er ikke rett at barn må prøve å være voksne. Hvis du vet om noen barn som har det sånn, må du hjelpe dem så de kan fortelle det til noen voksne som kan ordne opp.

Venner

På filmen så dere at guttene hadde med seg sekker med noe oppi.

  • Hva tror dere var oppi sekkene? Var det noe de hadde stjålet?
  • Hvorfor hadde den ene gutten så dårlig samvittighet?
  • Tror dere at de gjorde noe som de ikke hadde lov til?
  • Synes du det så spennende eller nifst ut?
  • Så det ut som at gutten hadde lyst til å være med på det, eller ikke?
  • Tror dere at de andre guttene presset ham?
  • Noen barn får lov til alt, mens andre har foreldre som er kjempestrenge. Hva synes du er best?

Hva kan vi gjøre når noen vil ha oss til å gjøre noe som vi egentlig ikke har lyst til å gjøre, eller som vi vet at vi ikke får lov til? Det er lov til å si nei, dette vil jeg ikke.

Hva kan vi gjøre dersom vi har gjort noe galt, fått dårlig samvittighet, gjort noe vi vet vi ikke burde? Vi kan si unnskyld, og vi kan fortelle om det til noen voksne.

Øvelse

På et ark skal du tegne eller skrive noe du tenker på. Ingen vil lese det du har skrevet. Arket kan du legge i en krukke eller henges opp på et lite «tanke-tre».

Avslutning

Det finnes både gode og vonde hemmeligheter. Vonde hemmeligheter skal man snakke med noen om.

Hvis du bekymrer deg for dumme voksne som gjør dumme ting, eller for at vennene dine gjør noe som er farlig eller ulovlig, snakk med en voksen du stoler på om det. Det er ikke meningen at du skal finne ut av alt selv. Men du må velge selv om du vil si ifra eller ikke.