Filmsnutter om rusmidler for ungdom

Her finner du et knippe utvalgte filmer som kan brukes i undervisning om rusmidler med ungdom eller sammen med Snakkekort. Filmene er markert med en foreslått aldersmålgruppe, men vil ofte fungere for flere.

Alkohol og drikkepress

Undersøkelser viser at unge voksne opplever drikkepress i stor grad. Hele 1 av 5 sier ufrivillig ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke drikker. Det er viktig å forberede ungdom før de havner i situasjoner der drikkepress oppstår.

Drikkepress (3 min) – målgruppe: ungdom 13-16 år
Blogger Jennie Sofie svarer på spørsmål om drikkepress – målgruppe: ungdom 13-18 år

I formidling til ungdom om rusmidler kan det også være relevant å snakke om følelser, grenser, vennskap og seksualitet. Serien Kort fortalt på NRK er laget i samarbeid med blant annet Blå Kors og inneholder korte filmer om disse temaene.

Avhengighet

Å være hekta, eller avhengig av alt fra sosiale medier til godteri til trening, er et mange som kjenner seg igjen i. Denne filmsnutten fra Kort fortalt er en ufarlig samtalestarter om hvordan man kan finne balanse i livet.

Film om avhengighet (3 min) – målgruppe: ungdom 13-16 år

Det er mulig for barn og ungdom å utvikle avhengighet til alkohol i ung alder. I serien Innafor på NRK, i episoden Ung alkis, blir du kjent med ung jente som forteller åpent og sterkt om hvordan hun ble avhengig av alkohol. Episoden er 56 minutter lang og har aldersgrense 15 år.

Rus i familien

1 av 10 barn i Norge vokser opp har en foreldre med et alkoholproblem. Ved å ta opp dette temaet kan du formidle at de som opplever dette ikke er alene, og at det er hjelp å få.

Om å vokse opp i hjem med alkohol- og rusmisbruk (1 min) – målgruppe: ungdom 13-18 år
Om å vokse opp i hjem med alkohol- og rusmisbruk (1 min) – målgruppe: ungdom 13-16 år

Cannabis

Helsedirektoratet står bak den interaktive nettsiden Weedensenteret, som inneholder filmer og informasjon om cannabis til ungdom på 15-17 år og foreldre. Her ser du episode 1 i en serie på 6 filmer.

Hva er cannabis? (2 min) – målgruppe: 15-17 år
.st0{fill:#086FB6;} .st1{fill:#0D76BC;}
Se vårt undervisningsopplegg for ungdom om rusmidler