Speiderarbeidet står sterkt

– Speiderarbeidet gir meg mye, sier Yngve Andersson som er ansvarlig for speiderarbeidet i regi av Blå Kors Kristiansand. Helt siden 1976 har han vært leder, og han synes fortsatt det er like moro.

Av Ivar Eidsaa

- Speiderarbeidet i Kristiansand står svært sterkt, sier Ynge Andersson som leder speiderarbeidet til Blå Kors Kristiansand.
– Speiderarbeidet i Kristiansand står svært sterkt, sier Ynge Andersson som leder speiderarbeidet til Blå Kors Kristiansand.

Yngve Andersson er et eksempel på de mange ildsjelene som legger ned et formidabelt arbeid i Blå Korsregi, år etter år. Allerede i 1969 begynte han selv i speideren, 12 år gammel. Syv år senere, da han var 19, ble han leder, et verv han har skjøttet på en flott måte helt frem til i dag.

– Jeg skulle bare vise bilder til en foreldresamling fra en tur vi hadde hatt. Dermed var det gjort, ler Yngve Andersson.

– Som i alt annet arbeid, er ledere med for en periode. De som var ledere den gangen, gikk videre til andre oppgaver. Vi var den gangen to stykker som valgte å takke ja da vi ble utfordret til å ta vervet som ledere, forteller han.

Den gangen Andersson ble med, var det i 1. Tinnheia Blå Korsspeidere. Fem år senere ble alle avdelinger i Kristiansand slått sammen til Kristiansand Blå Kors, hovedsakelig med utgangspunkt på Tinnheia og Hellemyr.

Mange er med

– Den gangen var 165 barn og unge med i arbeidet. Det gjorde at dette var Sørlandets største speidergruppe. Vi hadde med barn og unge fra hele byen, fra både Vågsbygd og Lund, i tillegg til Hellemyr og Tinnheia.

Han forteller at det fortsatt er en god oppslutning om speiderarbeidet som Blå Kors driver. Mellom 30 og 40 barn og unge er med når det er tid for de ukentlige samlingene. Tallet er noe mindre enn hva det har vært inntil ganske nylig.

– Mange av dem som er med i speiderarbeidet, er også aktive med andre idretter. Flere fant det vanskelig å skulle bli med på både fotball og speideren, da fotballen fikk nye treningstider. Vi prøver hele tiden å tilpasse oss, og skal fra høsten av ha samlinger både mandager og onsdager. Det gjør det også lettere for foreldre å skulle engasjere seg, sier Andersson.

Stort sett alle samlingene finner sted utendørs. Det gir flere muligheten til å til å se, oppleve, erfare og lære naturen å kjenne under alle årstider.

Barn i alle aldersgrupper

Samlingene starter som, regel der hovedturløypen begynner ved Nils Fidjelandsvei på Hellemyr, hvor Solkollen barnehage har et område med gapahuk som også speidere benytter.

De gangene samlingene starter på Tinnheia, skjer det ved Natriumveien, hvor man passerer hoppbakken og går inn ved Hestefalltjønn. – Der har vi selv bygd en lavu. Vi benytter også en lavu som Krossen skole har bygget, ved skogen mellom Tinnheia og Hellemyr, nesten inne ved skytebanen på Grotjønn, opplyser han.

Blå Kors-speideren har med barn og unge i alle kategorier. De yngste starter når de er en syv-åtte år gamle og går i 1. eller 2. klasse. Noen er med for en kort periode. Andre er med i flere år, helt til den dagen kommer at de selv kan bli ledere. Som regel er også noen foreldre med i ledergruppen.

Står sterkt i Kristiansand

– Speiderarbeidet står sterkt i Kristiansand i forhold til landet ellers. Kristiansand er en av de byene hvor speiderarbeidet står sterkest. Faktisk er det flere speidere i Kristiansand enn i Oslo. Årsaken er nok at flere menigheter har et godt fotfeste og oppslutning. Ofte er speiderarbeidet del av menighetsarbeidet både i Frelsesarmeen, Frikirken og i Blå Kors, sier Andersson.

Alle samlingene starter med en åpningsseremoni, hvor flagget rulles ut. Det synges en flaggsang, og flagget hilses. En andakt hører med, innen man så har fokus på et tema, på noe man skal lære.

– I vinter har vi hogd ned en god del trær i området vårt på Tinnheia. Trærne er blitt barket og lagt ut som fundament over en myr, innen vi har lagt terrassebord på toppen. Det har gitt en gangsti på 40-50 meter over en myr i turløypen, et arbeid som er blitt veldig godt mottatt, sier Yngve Andersson.