‘- Dette blir spennende!

‘- Vi gleder oss til turen, sier Blå Kors-speiderne som den kommende uken skal ut på en skikkelig ekspedisjon, med kanotur fra Longerak i Setesdal til Kilefjorden rett nord for Hægeland i Vennesla kommune.

Søndag klokken 10.00 startet første etappe. Det var en spent og forventningsfull gjeng som vi traff på Longerak dagen før at kanoene ble satt på vannet. På Longerak Camping var gjengen i full gang med å etablere leir for kvelden og natten.

– Dette blir spennende. Det er første gangen vi skal gjennomføre en så lang tur. På en uke skal vi padle Byglandsfjorden fra Longerak, og vi ender opp i Kile. Det blir en lang og god tur, med forhåpentligvis mange gode opplevelser underveis, sier Ynge Håkonsson som er leder for Blå Kors-speiderne i Kristiansand.
– Vi er med på dette fordi det skal bli spennende å gjennomføre en slik tur. Det blir jo også en fin anledning til å få nye venner, sier Aleksander som kommer fra Hornnes i Evje og Hornnes kommune.

– Spennende

– Jeg er med fordi det er spennende å være med på noe nytt, også det å få nye venner betyr litt, sier Elise. Også hun er med i speidergruppen til Blå Kors i Evje og Hornnes.
Christoffer fra Evje mener det skal bli en fin tur, selv om distansen er noe lang.
– Det skal gå fint. Vi er jo mange, så vi får fordele litt på padlingen, sier han.
– Vi er en god gjeng fra Evje og Hornnes. Speiderarbeidet står sterkt i kommunen. På samlingene er det med en 70-80 barn og unge, forteller Torill Åtland, som har vært speiderleder i en årrekke.
– Det er så absolutt rom for å drive et godt speiderarbeid også i dag. Det er ikke alle det passer for å være med verken i fotball eller håndball. Det å komme seg ut i naturen, være sammen og få mange gode opplevelser, er noe helt spesielt, sier Åtland.

65 deltakere

I alt 65 deltakere var i full gang med å etablere leir da vi var på besøk. Deltakerne kommer fra et vidt geografisk område. En stor gjestegruppe fra Riska er med på turen. En stor gruppe fra Koltveit utenfor Bergen er også med. I tillegg kommer flere lokale speidere fra Blå Kors-speiderne på Evje, samt en god gruppe fra Kristiansand. Aldersmessig er spennvidden stor, fra de yngste som er en syv-åtte år gamle, til de voksne lederne.
– Vi har mulighet til å benytte nærmere 30 kanoer hvis vi vil det. Men noen ganger er det bedre å være tre i en kano. Så vi får se hvor mange kanoer det er nødvendig å benytte underveis, sier Håkonsson.
Første etappe går fra Longerak og videre til Neset camping, en av de lengre distansene på turen som deltakerne skal padle. Distansen er på ni kilometer. Gjengen skal bo på Neset camping i to netter, før man fortsetter til Byglandsfjord og går i land der, kjører bil forbi alle fossene, innen turen fortsetter i kano fra Evje og ned til Evjemoen, med en del aktiviteter der. Siste etappe går fra Evjemoen og ned til Kile, turens lengste distanse.
– Vi har mange hjelpere med, så vi regner med å komme greit i mål, selv om nok noen vil få noen blemmer i hendene underveis, sier Håkonsson.
Med base på Neset camping, skal gjengen på heitur til Årdalsnabben, det høyeste punktet på den siden av dalen. På kvelden blir det nattpadling, hvor gjengen skal padle på fyrlys som settes ut. På Evjemoen brukes en dag til å besøke Klatreskogen og Mineralparken.
Blå Kors arrangerer egne leier og utflukter som denne annethvert år. Når det ikke er egne arrangementer, deltar Blå Kors-speiderne å både landsleir og kretsleir, samt andre tilbud i tillegg.

- Det blir spennende å være med på en slik tur, sier Aleksander.
– Det blir spennende å være med på en slik tur, sier Aleksander.
DSC_0140
I full gang med å få opp teltene.
DSC_0143
Samarbeidet er bra når leiren skal etableres.
DSC_0146
Tid til en liten samling blir det også.
DSC_0153
– Det er flott å kunne være med på en tur som dette, sier Arne, Elling og Ole, speiderledere Blå Kors-speiderne fra Riska i Rogaland.
DSC_0157
– Vi skal tilbakelegge en god strekning, sier Yngve Andersson.
DSC_0161
En del av gjengen som skal på ekspedisjonsturen fra Longerak til Kile.