En hedersmann fyller år

‘- Du betyr utrolig mye for miljøet i Blå Kors, og du har vært en bauta for svært mange helt siden du begynte i Blå Kors i 1977. På vegne av alle som jobber i Blå Kors, hadde vi ekstra lyst til å sette pris på deg i dag, Trond. Det fremholdt Arvid Solheim, da det tirsdag ble behørig markert at gladgutten Trond Gundersen nå fyller 60 år.

Av Ivar Eidsaa

– Du er limet i Blå Kors her i Kristiansand. Du skaper miljøet. Du er den positive. Du kjenner alle, og du er bindeleddet mellom de ulike avdelingene i Blå Kors. Du har respekt og tilhørighet til alle miljøer i Blå Kors. Vi er utrolig glad i deg. Det kan sikkert jentene skrive under på, for du er jo en sjarmør av de store, la Solheim til.

Solheim hilste deretter Trond med bibelverset: «Å la oss gi akt på hverandre, så vi oppgløder hverandre til kjærlighet og gode gjerninger.»

– Jeg kan ikke tenke meg et bedre bibelvers som bedre kan beskrive den rollen du har her i Blå Kors. Du representerer medmenneskelighet, kjærlighet, respekt for alle enten det er lav eller høy. Gratulerer med dagen, Trond, la Solheim til.

For å hedre bursdagsbarnet hadde et bredt knippe av ansatte i Blå Kors gått sammen om å lage en sang som på en flott måte gav Trond den hederen han så vel fortjener.

– Dette var fantastisk. Tusen takk, sa en rørt Trond i sin hilsen.

Sivilarbeider og ungdomssekretær

Trond Gundersen ble født i Vennesla. De første barneårene bodde familien midt i sentrum. Faren gikk bort da Trond var liten, og etter hvert flyttet familien til Iveland da moren giftet seg på nytt. Etter endt ungdomsskole, fortsatte Trond på den gymnas i Hornnes i Evje og Hornnes kommune. Deretter gikk turen til Bibelskolen i Staffeldtsgate, og da han skulle gjøre sin innsats for konge og fedreland, arbeidet han i 16 måneder, fra og med 1975 som sivilarbeider i Blå Kors Kristiansand. Siden har han vært i en sentral aktør i det brede og gode arbeidet som Blå Kors driver.

– Blå Kors var den gangen på jakt etter en ungdomssekretær i Sørlandet Krets, og jeg ble utfordret til å ta jobben. Den gangen lå kretskontoret i Elvegaten, og det ble drevet et omfattende og variert arbeid, blant annet for barn og unge, forteller han.

I 1988 ble han bysekretær i Blå Kors Kristiansand.

En rik tid

Det var en rik tid. Møteserier utvikler seg til å bli vekkelsesmøter. Mange ble nådd av evangeliet. Parallelt ble det drevet et godt arbeid innen rusomsorgen, besøkstjeneste i fengselet og et variert sosialt arbeid.

– Jeg har trivdes godt med å møte mennesker. Noe som jeg setter stor pris på, er at Blå Kors i Kristiansand i alle år har klart å ta vare på den evangeliske siden. Arbeidet vi som kristne driver må ikke bare bli det organisatoriske, det ytre, det vi ser. Som kristne har vi gode nyheter å bringe. Evangeliet handler ikke om å legge byrder på folks skuldre. Evangeliet frigjør mennesker. Den arven må vi ta vare på. Vi må våge å si «Jesus» uten å få sand i munnen, smiler han.

– Vi skal møte alle mennesker med samme respekt. Alle har vi vårt å slite med. På mange måter er vi alle i samme båt. I år feirer vi Prøysenjubileet, og jeg tror Alf Prøysen ville ha trivdes svært godt i Blå Kors. Det er noe med håpet som ligger i at «du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står». Det handler om muligheten vi alle kan få, om å kunne starte på nytt, på tross av hva vi har gjort.

En glede

– Hvor henter du inspirasjonen din fra?

– Arbeidet er ikke et ork. Det er en glede å få lov til å holde på. Overskuddet er gudgitt.

– Du står i et arbeid som handler om å gi og å være til stede. Hvor henter du kreftene fra?

– Jeg liker jo folk. Etter hvert har også jeg skjønt at jeg kan ikke være sammen med folk bestandig. Så jeg har lovet meg selv å prøve og bli bedre til å ta pauser. Nå som jeg er blitt 60, er det lov å bruke hodet, ler Gundersen.

– Så gir det jo god inspirasjon å ha en god kone, flotte barn, ti barnebarn og mange gode venner. Det er en velsignelse, smiler han.

– Gud har gitt meg en god helse, en god psyke, og mye trygghet. Trygghet er ikke noe man tar seg til, det er noe man får, og i så måte har Gud vært raus.

– Så gir det jo også mye å skulle forkynne de gode nyhetene, og se hva som skjer når mennesker møter Gud og får kraft og vilje til forandring.

Mange skjebner

– Du møter mange skjebner i arbeidet ditt. Hvordan takler du det?

– Det gir stor ydmykhet når jeg møter andre mennesker som av ulike årsaker sliter. Vi er ikke så ulike. Vi har alle behov for den hjelp og den nåde som himmelen kan gi. Det gir alltid mye tilbake å få lov til å løfte folk opp og frem.

– Når Jesus så Jerusalem, så gråt han. Gråter du?

– Det har vært mange skjebner oppigjennom mye grotesk med misbruk fra de nærmeste, svik det ikke er tilgivelse for medmenneskelig sett. Det å se at noen til tross for slike erfaringer klarer å reise seg og gå videre, er alltid sterkt. Noe av det viktigste vi kan gjøre i Blå Kors, er å skape gode opplevelser for dem vi møter, om det er på tur, i ettervernarbeidet, i leirer, i fengselet, i barnearbeidet, på tirsdagskafeen, eller hvor det måtte være.

Selv om Blå Kors i årtider har drevet et godt og målrettet arbeid for dem som trenger det, er Gundersen klar på at man ikke er i mål.

– Det er mange oppgaver å ta fatt på. Noe av det som har imponert meg, er at vi sammen har klart å tilpasse oss til nye tider, og gi et tilbud tilpasset den tid og de behov som til enhver tid gjør seg gjeldende. Vi må intensivere arbeidet, og i årene som kommer, vil Blå Kors ta nye skritt i så måte, sier Trond Gundersen.

Det vanker mange klemmer til bursdagsbarnet.
Det vanker mange klemmer til bursdagsbarnet.
Presanger hører selvsagt med.
Presanger hører selvsagt med.
Trond Gundersen satte stor pris på sangen som var blitt laget i anledning bursdagen.
Trond Gundersen satte stor pris på sangen som var blitt laget i anledning bursdagen.
Trond Gundersen har jobbet i Blå Kors helt siden 1975.
Trond Gundersen har jobbet i Blå Kors helt siden 1975.
Arvid Solheim hilste Trond med et bibelvers.
Arvid Solheim hilste Trond med et bibelvers.
Trond Gundersen ble hedret med en egen sang spesielt for anledningen
Trond Gundersen ble hedret med en egen sang spesielt for anledningen
Blomster og kake hører med.
Blomster og kake hører med.