Ferieidyll for dem som virkelig trenger det

– Alternativet hadde vært og å bli hjemme i sommer. Her får vi den ferieidyllen vi bare har drømt om. Det sier flere av dem som i sommer har vært deltakere på de to sommercampene som Blå Kors Kristiansand har arrangert.

Av Ivar Eidsaa
– Det er ikke alle som har råd til å kunne ta ferie. Mange er i den situasjon at verken helsen eller økonomien gjør dette mulig. Det har vi ønsket å gjøre noe med, og vi har i sommer arrangert to sommer- og feriecamper i egen regi for dem som virkelig trenger det, forteller Maria «Mia» Løland Jacobsen som har ansvaret når Blå Kors Kristiansand inviterer enslige foreldre fra hele landet til å legge sommerferien til Kristiansand.Aktiviteten er høy på den store åpne plassen foran Sørlandets Folkehøgskole på Birkeland hvor feriecampener har sin base. Det dufter god sommermat fra en rekke griller som er blitt fyrt opp. Barna leker og koser seg. Solen skinner fra en skyfri himmel. Barn og voksne er i feriemodus.
Holy Riders
Etter hvert stiger spenningen. I det fjerne høres brummingen fra flere motorsykler. Kort tid etter svinger flere motorsykler inn på plassen. En hel gjeng fra Holy Riders har ankommet. Det er tid for en kveld med stilige motorsykler og mye lyd. Når så en av guttene i Holy Riders tar en burnout på plassen, er det så øynene nærmest står på stilker hos noen av guttene.
Deretter inviterer Holy Riders foreldre og barn med på tur. Først en liten tur på noen få minutter slik at alle kan bli med, deretter en lengre tur for dem som har lyst. Stemningen er stor. Det er tydelig at dette besøket er det mange som har ventet på.
– Så bra dette er, sier Lena fra Oslo som er på sommercamp sammen med datteren Rebecca.
– Alternativet til sommercampen hadde vært mye kjedeligere. Hvis vi ikke hadde fått mulighet til å komme hit, ville vi ha blitt hjemme. Med en lommebok som ikke er av de største, ville det blitt lite å finne på, sier flere av deltakerne.
– Vi har virkelig sett frem til å komme hit. Dette er det tredje året vi er med. Vi har fått flere gode venner, og har knyttet gode kontakter med dem som bor i samme by som oss. Vi treffes gjennom høsten og vinteren, og det å få et nettverk, setter vi virkelig pris på, sier to-tre av deltakerne som er hjemmehørende i Oslo.
Er med for 8. gang
– Dette er det åttende året vi er her, og det er noe vi ser frem til gjennom hele vinteren, sier en kvinne fra Østlandsområdet, som ønsker å være anonym. Barn og foreldre forteller ivrig om ferieuken på Sørlandet.
– Her på Birkeland har vi mye å finne på. Her er det gymnastikkhall og svømmehall som brukes ofte. En dag var vi på fisketur i skjærgården, en annen dag besøkte vi Dyreparken. I dag var vi på Kjerlingland gård ved Lillesand hvor vi fikk ri på hest og fikk være sammen med dyrene, forteller Rebecca ivrig.
– Det er godt å kunne komme hjem etter et slikt ferieopphold og vite at barna kan fortelle klassekamerater og venner at de har vært på Sørlandsferie og opplevd så mye forskjellig, sier Lena.
– Alle som har kunnet reise på ferie sammen med familien, vet hvor verdifullt det er i seg selv. Minnene blir mange. Det har vært mange sterke øyeblikk underveis, og det blir sikkert fint for barna som ellers ikke hadde hatt noen opplevelser i løpet av sommeren, sier Mia Løland.
– Vi ønsker at flest mulig barn skal ha noe å fortelle om når skole eller barnehagen starter. Derfor arrangerer Blå Kors Ferie sommerferie for hele familien, alt i trygge omgivelser. I år har vi arrangert to sommercamper, med godt over 40 deltakere på hver av campene, legger hun til.
Mange støttespillere
– Det hadde ikke vært mulig å kunne gjennomføre campene uten våre gode samarbeidspartnere. Vi får også støtte fra det offentlige, og vi har en del sponsorer som bidrar på en fin måte. Vi Håper at den offentlige støtten kan øke noe i årene fremover slik at vi hjelpe enda flere og åpne for nye reisemål. Det er jo så mange som trenger et ferieopphold, men som ikke har midlene som skal til, sier Løland Jacobsen.
Da ferietilbudet i regi av Blå Kors startet for 40 år siden, var det en del kvinner fra Kristiansand som ville gi alle som trengte sårt et avbrekk i hverdagen muligheten til å kunne få en fin sommerferie med mange gode minner for både store og små.
Alle som trenger det, kan søke om støtte til deler av ferieoppholdet hos Nav og/eller Blå Kors. Tilbudet er i hovedsak rettet inn mot barnefamilier som har eller har hatt alkohol-, rus- eller psykiske problemer nært inn på livet.
– Vi har hatt deltakere fra hele landet, noen fra både Kristiansand og Vennesla, fra Vestlandet og Østlandet. Vi har i år også hatt med en familie som er bosatt i Alta, sier Løland Jacobsen.
– For å få gjennomført campene er vi avhengig av at flere yter en innsats. Samlet har det vært over 40 personer som har valgt å bruke deler av ferien sin til å delta som frivillige under campene. Uten deres formidable innsats, ville vi ikke klart å gjennomføre campene slik vi faktisk har fått til, sier hun.
– Dette har vært en uforglemmelig uke. Vi håper vi kan få muligheten til å komme tilbake neste år, sier Lena.
- Vi har gjort mye spennende, vært på bondegård, på fisketur, vi har badet, kjørt motorsykkel og mye mer, sier Rebecca.
– Vi har gjort mye spennende, vært på bondegård, på fisketur, vi har badet, kjørt motorsykkel og mye mer, sier Rebecca.
Sommercampen har samlet familier hjemmehørende fra Alta i nord til Vennesla i sør.
Sommercampen har samlet familier hjemmehørende fra Alta i nord til Vennesla i sør.
Holy Riders har ankommet sommercampen, og stemningen står i taket.
Holy Riders har ankommet sommercampen, og stemningen står i taket.
Holy Riders har ankommet sommercampen, og stemningen står i taket.
Holy Riders har ankommet sommercampen, og stemningen står i taket.
Alle ville prøvesitte.
Alle ville prøvesitte.
Barna var svært fornøyde over å få prøve seg.
Barna var svært fornøyde over å få prøve seg.
Ut på tur aldri sur.
Ut på tur aldri sur.

 

Senest oppdatert: 4. september 2014

Var dette nyttig?