‘- Alt for Blå Kors!

‘- Vi må jo hjelpe når vi har muligheten til det. Alt for Blå Kors, sier arbeidsgjengen som brukte en hel fredags ettermiddag og kveld til å rydde hagen bak det gamle Anemonebygget i Rådhusgaten som Blå Kors har kjøpt.

Av Ivar Eidsaa

Da de fleste av oss var innstilt på helg, taco som fredagskos og tid for familiehygge, stilte Jan Oscar Worren, Jostein Uleberg, Arvid Høyåsen, Joachim Lervik og Leif Hodnemyr med lastebiler, gravemaskin og mobilkran for å rydde hagen bak det gamle Anemonebygget.
I nærmere 25 år har ugresset og villnisset fått gro. Parallelt med at Anemonebygget renoveres, måtte også noe gjøres med hagen.
– Vi hadde lyst til å få rustet opp hagen, men så nokså mørkt på å skulle gå i gang med håndmakt på dette her. Vi spurte Arvid Høyåsen om han kjente noen som kunne være med og gjøre jobben, for en overkommelig pris. Vi fikk ja med en gang. Noen få dager før, kom telefonen om at «nå stiller vi med en gjeng på fredag etter jobb og tar en dugnad for å få jobben gjort», forteller Arvid Solheim, daglig leder i Blå Kors Kristiansand. I tillegg var 3 frivillige fra Posebyen Frivilligsentral med på jobben.

– Fantastisk

– Det er jo intet mindre enn fantastisk at de stiller og gjør denne jobben på dugnad. Og for hele jobben kommer det en regning på kroner: 0,-! Full pris ville vært 150.000,- kroner, sier en imponert Solheim.
Arvid Høyåsen, Jan Oscar Worren og Joachim Leirvik stilte med en liten gravemaskin fra Kaspar Strømme og en lastebil fra Ingeniørvesenet. Jostein Uleberg fra Norcrane, tidligere Peter Løvaas, stilte med en fantastisk mobilkran for å løfte både gravemaskin og containeren som ble brukt for å frakte bort massen. 20 løft frem og tilbake over hustaket. Leif Hodnemyr fra Hodnemyr Transport stilte med lastebil for å kjøre bort all massen fra hagen.
– Hvorfor Blå Kors?
– Blå Kors driver et fantastisk arbeid. De bryr seg om de som virkelig trenger det, og det står det stor respekt av. Mange velger nok å gå forbi når man møter dem. Der er så mange skjebner. I min jobb i Ingeniørvesenet møter jeg mange av dem. Tar man seg tid med dem og slår av en prat, viser det seg at der er en historie bak dem alle.
Når livet røyner på, kan det bli tøft for noen og enhver. Jeg har møtt bekjente som etter å ha mistet jobben og måtte gå fra huset, har havnet på gaten. Det er mange som trenger hjelp, og gjennom det arbeidet som Blå Kors driver når de jo så mange. Da kan det være fint å være med og hjelpe når man kan slik at Blå Kors får muligheten til å nå enda flere, sier Arvid Høyåsen.

– Alt for Blå Kors

– Alt for Blå Kors, slår han fast.
Ut på ettermiddagen, etter en kopp kaffe, pizza og rådslagning, var arbeidsgjengen i gang. Kommentarene satt løst, latteren likeså.
– Her kan du jo plassere to campingvogner, sier Høyåsen.
– Kanskje vi skulle satse på sesongutleie, smiler Arvid Solheim.
Først ble gravemaskinen løftet over hustaket og inn i hagen. Deretter fulgte containeren, og da var Joachim Leirvik i gang. Med presisjon og stor dyktighet fikk han på snaue to timer gravd ut hele hagen. Det som skulle fjernes ble lagt i containeren, som Jostein Uleberg så løftet over taket og tippet i en av lastebilene utenfor, da containeren ble full. Ikke et sandkorn havnet i gata.
– Det er minst fem tonn masse i containeren i hvert løft forteller Arvid da containeren ble løftet ut for å tømmes første gang. Med 10 løft til sammen skulle det bety at rundt en 50 tonn masse ble fjernet. Da hagen var skrellet ferdig, var det tid for å få inn løsmasse. Nye 10 løft ble gjennomført, og etter at 50 tonn med småstein og grus var på plass, fremstod hagen riktig så pen.

Ikke før ved midnatt var alle hjemme igjen til sine respektive, og det på en fredagskveld. For en gjeng, for en villighet og for en glede å jobbe sammen med dem. Mens regnet høljet ned skapte de gull ut av gråstein og endelig kan Blå Kors få sin hage der det før var ugress. En stor, stor takk til dere alle fra Blå Kors Kristiansand, sier Arvid Solheim.

DSC_0180
Arvid Høyåsen inspirerer hagen på forhånd.
DSC_0190
Klar til innsats, Arvid Solheim til venstre, Jan Oscar Worren, Jostein Uleberg, Arvid Høyåsen og Joachim Lervik.
DSC_0206
Jostein Uleberg håndterte kranen med stødig og sikker hånd.
DSC_0219
Stroppene festes på gravemaskinen som nå skal løftes over taket på bygget og inn i bakhagen.
DSC_0226
Flere av naboene kom ut for å følge prosessen på nært hold. Gabriel på fem år syntes det var skikkelig stilig og kunne fortelle at han skal bli både lastebilsjåfør og gravemaskinfører når han blir stor!
DSC_0235
Leif Hodnemyr dirigerer kranføreren slik at løftet blir gjennomført på en god og sikker måte.
DSC_0236
Gravemaskinen er på plass i hagen. Jobben kan begynne.
DSC_0240
Med gravemaskinen på plass, følger containeren etter.
DSC_0261
Den første containeren er full og må tømmes. Opp mot fem tonn masse på hvert løft.
Joachim Lervik styrte spakene på gravemaskinen på en flott og god måte.
Joachim Lervik styrte spakene på gravemaskinen på en flott og god måte.
Hagen er ryddet. Femte tonn med ugress, kratt og mye annet er fjernet. Femti tonn med grus og masse er løftet på plass og planert ut.
Hagen er ryddet. Femte tonn med ugress, kratt og mye annet er fjernet. Femti tonn med grus og masse er løftet på plass og planert ut.