Byens største julemarked

‘- Vi må jo tro at dette kan bli byens største julemarked, og at mange kjenner sin besøkelsestid, møter opp og virkelig støtter en god sak, sier Selle Marie Horntvedt i Odd Fellow, etter at alle kvinne- og herrelogene Odd Fellow Ordenen i Kristiansand er gått sammen om å arrangere et felles julemarked. Inntektene fra julemarkedet går uavkortet til Barnas Stasjon i regi av Blå Kors.

De lover et variert og innholdsrikt julemarked, hvor inntektene fra markedet går til Barnas  Stasjon i regi av Blå Kors Kristiansand. Fra venstre Agnes Bergljot Gjellestad og Brit Eili  Lykkås fra Loge De Hvite Linjer, Frank Ellefsen fra Loge Skagerak, Rita Landsverk fra Loge  Camilla Collett, daglig leder Anne Randi Hanssen ved Barnas Stasjon, daglig leder ved Blå  Kors Kristiansand Arvid Solheim, Uni Wik fra Loge De Hvite Liljer, Selle Marie Horntvedt  fra Loge De Hvite Liljer, og Hjalmar Kåløy fra Loge Skagerak.
De lover et variert og innholdsrikt julemarked, hvor inntektene fra markedet går til Barnas Stasjon i regi av Blå Kors Kristiansand. Fra venstre Agnes Bergljot Gjellestad og Brit Eili Lykkås fra Loge De Hvite Linjer, Frank Ellefsen fra Loge Skagerak, Rita Landsverk fra Loge De Hvite Liljer, daglig leder Anne Randi Hanssen ved Barnas Stasjon, daglig leder ved Blå Kors Kristiansand Arvid Solheim, Uni Wik fra Loge De Hvite Liljer, Selle Marie Horntvedt fra Loge De Hvite Liljer, og Hjalmar Kåløy fra Loge Skagerak.

Av Ivar Eidsaa

[su_row class=»»][su_column size=»2/3″]- Vi ønsker å skulle invitere til et arrangement byens befolkning kan samles om. Samtidig kan vi få vist byens befolkning hva Odd Fellow Ordenen virkelig står for, sier Rita Landsverk fra Rebekkalogen De Hvite Liljer om julemarkedet som arrangeres lørdag 15. november.

– Vi begynner klokken 10.30 og holder på til klokken 16.00. Underveis blir det timeslotteri med masse flotte gevinster, og vi avslutter julemarkedet med en større trekning klokken 15.30. Da vil gevinstbordet virkelig bugne, sier Uni Wik fra Camilla Collett. I gården i Festningsgaten 2 hvor Odd Fellowhuset ligger, blir det reist et større telt hvor det blir grilling og salg av pølser og sveler. Inne blir det en rekke salgsboder med et stort spenn av gjenstander som publikum kan få kjøpt. I andre etasje blir det cafe og fiskedam for barna.

Et familiearrangement

– Vi legger oss på en høy kvalitetslinje slik at dette kan bli en god opplevelse for alle som tar turen innom oss på markedsdagen, sier Landsverk.

– Dette er et familiearrangement hvor hele familien hvor foreldrene kan ta med barn og besteforeldre. Vi kan love en trivelig og uhøytidelig stemning, sier Hjalmar Kåløy fra Loge Skagerak.

Det er første gang alle logene i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand går sammen om et så stort arrangement for å samle inn penger til et godt formål. Men det er langt fra første gang logene samler inn penger til ulike sosiale og veldedige formål. Hver av de fem logene samler hver for seg årlig inn flerfoldige titusener av kroner som går til ulike mottakere, gjennom innsamlinger og lotteri i egen regi. Kirkens Ungdomsprosjekt og Kirkens Bymisjon er to av mange slike eksempler. Tidligere har logene gått sammen om å gi en større gave til behandlingsutstyr til Lillebølgen, og driver også cafeen på Lindrende Enhet ved Sørlandet Sykehus på Eg. På landsbasis har Ordenen to ganger tidligere samlet inn de millionene som var nødvendig for å kunne bygge barneby både i Malawi og El Salvador.

Barnas Stasjon

– Når vi nå gikk sammen om et felles arrangement, ville vi gjerne at pengene uavkortet går til et godt prosjekt lokalt. Valget var ikke vanskelig. Arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver gjennom Barnas Stasjon, er så absolutt verd å skulle støtte, sier Frank Ellefsen fra Loge Skagerak. Barnas Stasjon retter sitt arbeid mot å styrke foreldrekompetansen i familier med barn i aldersgruppen 0-8 år, der foreldrene strever med rus- og /eller psykisk helseproblematikk, hvor man hjelper til med veiledning, gode opplevelser og gode ferier.

– Arbeidet som drives fortjener virkelig all vår støtte, sier Agnes Bergljot Gjellestad fra Loge De Hvite Liljer.

Komiteen forteller at de rett som det er møter en del av de forestillingene som publikum har om hva Odd Fellow Ordenen er.

– Noen tror vi er en hemmelig orden, at vi møtes og driver med aktiviteter som ikke tåler dagens lys. Faktum er at vi driver vårt arbeid for å bli mer bevisste på de etiske valg og utfordringer vi står overfor som enkeltpersoner og samfunn. Vi baserer oss gode medmenneskelige verdier, og søker å gi medlemmene gode etiske holdninger, sier Selle Marie Horntvedt.

Besøke, hjelpe og oppdra

– En god Odd Fellow skal kjennes på sine holdninger i dagliglivet, og vise at Ordenens etikk er mer enn teori. Målet kommer også til uttrykk i det påbud Ordenen har gitt medlemmene helt fra starten i 1819, nemlig om å besøke de syke, hjelpe de trengende, begrave de døde og oppdra de foreldreløse, sier Gjellestad.

– Kanskje er vi ikke så «rare» som mange skulle tro, sier Brit Eili Lykkås fra De Hvite Liljer. Nå håper komiteen at mange kjenner sin besøkelsestid og virkelig stiller.

– Her kan man gjøre mangt et kupp, og markedet er en fin anledning til å kunne starte julegaveinnkjøpene. Plass har vi nok av, og skulle vi etter endt markedsdag ha hatt flere hundre besøkende som virkelig har støttet opp om arbeidet som Blå Kors driver, hadde det virkelig vært flott, sier de driftige kvinnene og mennene i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand.[/su_column]
[su_column size=»1/3″]

– Hjelpen betyr så mye

– Den evnen og viljen som medlemmene i Odd Fellow viser, er unik. Vi i Blå Kors er dypt takknemlige for deres engasjement. Det sier Arvid Solheim, daglig leder i Blå Kors Kristiansand. Han oppfordrer alle til å komme på markedet. – Dette er et engasjement som gjør oss i stand til å hjelpe småbarnsfamilier i Kristiansand som  har det vanskelig. Vi blir slått av velviljen om vises når medlemmene i Odd Fellow kommer på besøk og forteller at de skal arrangere stort julemarked med grilling ute og en rekke salgsboder! Imponerende, sier Arvid Solheim.

– Det betyr så mye. Det gir en kraftig motivasjon til alle oss som arbeider i Blå Kors når mennesker rundt oss bryr seg, forteller han.

– Da Anne Randi Hanssen som leder Barnas Stasjon og jeg hadde vært på besøk for å bli nærmere informert, ble vi kraftig motivert og inspirert, sier han.

Av uvurderlig betydning

– Det at vi får en slik drahjelp av Odd Fellow til å utføre arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver, er av uvurderlig betydning. Det å bli mer kjent i bybildet, er viktig for oss, legger han til.

Da det ble kjent at Odd Fellow ville arrangere et julemarked hvor inntektene gikk til Barna Stasjon, har mange meldt seg til tjeneste og sagt at de kan bake, skaffe gevinster, gjøre en frivillig innsats på selve markedsdagen, og drive med informasjonsarbeid til de fremmøtte på julemarkedet som ønsker å vite mer om arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver.

– Det varmer sier Anne Randi på Barnas Stasjon. Vi gleder oss veldig til den 15 november!

- Det at vi får en slik drahjelp av Odd Fellow til å utføre arbeidet som Blå Kors Kristiansand  driver, er av uvurderlig betydning. Det å bli mer kjent i bybildet, er viktig for oss, sier Anne  Randi Hanssen og Arvid Solheim, her flankert av Frank Ellefsen (t.v) og Hjalmar Kåløy (t.h).
– Det at vi får en slik drahjelp av Odd Fellow til å utføre arbeidet som Blå Kors Kristiansand
driver, er av uvurderlig betydning. Det å bli mer kjent i bybildet, er viktig for oss, sier Anne
Randi Hanssen og Arvid Solheim, her flankert av Frank Ellefsen (t.v) og Hjalmar Kåløy (t.h).

[/su_column][/su_row]