Usminket, ærlig og stemningsfullt

Det er ikke all artister som klarer å få publikum med seg fra første akkord. Thom Hell (Thomas Helland) er en slik artist. Da han stod på scenen i Storsalen til Blå Kors torsdag kveld, inviterte han oss inn i en usminket, ærlig og stemningsfull verden, ofte ispedd både smil og latter.

Av Ivar Eidsaa

[su_slider source=»media: 1461,1460,1459,1458,1457,1456,1455″]

Det er noe herlig ekte over Thom Hell. Gjennom sine sanger inviterer han publikum med inn i hans opplevde virkelighet, som da et kjærlighetsforhold sprakk, som da han traff henne han ble avstandsforelsket i. Eller i møte med de utfordringer som vi alle opplever i større eller mindre grad.

I nesten halvannen time holdt han på, og det ble aldri kjedelig. Selv bare med en gitar og piano evner han å skape et lydbilde som blir svært stemningsfullt, i en ærlig og usminket ramme, tekstene tatt i betraktning.

Selv var han full av lovord etter konserten.

– Det er sjelden at man som artist får full oppmerksomhet fra publikum slik jeg gjorde her i kveld. Det er gøy å få den respekten og lydhørheten som vi ikke er vant til. Jeg spiller mange steder hvor man betaler 200 kroner for å komme inn å kjøpe en øl, fordi der det inviteres til konsert er det eneste stedet hvor man selger alkohol i byen, sier Helland.

– Andre ganger kommer publikum for å høre på musikken, som i kveld, og det er skikkelig kult, smiler han.

Liker Blå Torsdag-konseptet

Han legger til at han har stor sans for Blå Torsdag-konseptet.

– Det virker jo som om Blå Kors har gjort mye riktig. Jeg merker at det er stor takhøyde, at også jeg blir invitert. Det skal Blå Kors ha all mulig honnør for, sier Helland.

Han forteller at han selv nylig takket nei til å holde en konsert for Frelsesarmeen.

– Så lenge de står for at homofile ikke kan ha verv eller oppgaver, må jeg ta konsekvensen å si at jeg spiller først når de har valgt å gjøre om på akkurat det. I mine øyne handler det om nestekjærlighet og å behandle alle med respekt. Dette er en fanesak for meg, på dette området er jeg en rebell. Som regel er jeg ganske snill, smiler Helland.

Jonas Fjell

– Hva holder du ellers på med utover høsten og vinteren?

– Jeg holder på med mine ting, og produserer egen musikk. I tillegg skal jeg produsere den neste platen til Jonas Fjeld. Vi driver og skriver nå. Vi skal i studio i januar, noe jeg virkelig gleder meg til. Han ønsket å samarbeide med meg, fordi som han sa, han «ønsket at jeg skulle tilføre litt av mine tanker, med tanke på lydbilde». Han er en kul mann som har holdt på lenge. Likevel er han åpen for nye impulser. Jeg håper jeg er likedan om 20 år, sier Thomas Helland.