Trivselsfaktoren er stor. Praten gikk rundt bordene.

En himmel på jord

Det var øyne som skinte av glede. Det var mennesker som koste seg og fikk et hyggelig juleminne, kanskje et av de aller første gode juleminnene noensinne. Og det ble en konsert med Maria Arredondo, Martin Halla og Torsten Sødal, en konsert med et pust av himmel. Det ble med andre ord mange sterke inntrykk da Blå Kors Kristiansand inviterte rusmisbrukere og dem som har vært der, til julefest lørdag kveld.

[su_slider source=»media: 1582,1588,1589,1590,1591,1592,1593,1594,1595,1596,1597,1598″]

Av Ivar Eidsaa

DSC_0007
Kveldens konferansier, Knut Are Jølstad, var i storform.

Da julefesten startet i Storsalen i Gyldenløvesgate, var salen stappfull. 180 forventningsfulle gjester hadde benket seg til nydelig dekkede bord. På forhånd hadde et stort antall frivillige pyntet og ordnet for å sikre at det ble en god fest og mye å glede seg over for gjestene.
Jo nærmere klokken begynte å nærme seg 18.00, jo større var aktiviteten i kjelleren hvor 40 frivillige gjorde fat og boller klare med den beste julematen man kan tenke seg.
På slaget 18.00 ble gjestene servert. I Storsalen gikk praten livlig. Gjestene koste seg.
Da middagen var vel fortært og i påvente av desserten, måtte noen av gjestene ut å strekke på bena. Som en av dem sa det: «Dette er første gangen jeg har opplevd en så fin julefest!» I sannhet et utsagn til ettertanke.

Konsert

DSC_0072
Martin Halla ble et svært hyggelig bekjentskap.

Etter desserten, var det klart for kvelden store konsert, med Martin Halla, Torstein Sødal og Maria Arredondo. Årets konsert er den tredje i rekken som Arredondo og Sødal har hos Blå Kors. Konserten markerer åpningen på deres juleturne, hvor de to til årets turne også har fått med seg Martin Halla, et svært hyggelig bekjentskap, og en sanger med en uvanlig flott stemme.
Det ble akkurat en så fin, nær, ekte og sterk konsert som mange hadde håpet på, på forhånd. De tre sangerne klarte både å formidle julens budskap på en ekte måte, samtidig som de fikk publikum med seg på både allsang og sangkonkurranse.
De aller fleste av gjestene har levd et liv i rus, og det gjorde et sterkt inntrykk da Maria Arredondo leste «Fotspor», om han som da han gav sitt liv til Herren, fikk løfte tilbake om at Herren skulle vandre med ham alle dager. Ved livets slutt fikk han se livet i perspektiv, og la da merke til at det stort sett var to sett med fotspor i sanden. Men kun ett under de vanskeligste og tyngste periodene i livet. Han spurte da Herren om hvorfor han var blitt overlatt til seg selv i disse periodene.

«Det var da Jeg bar deg!»

«Mitt dyrebare barn. Jeg vil aldri forlate deg. De gangene gjennom lidelser og motgang og når du kun ser ett sett med fotspor i sanden – det var de gangene Jeg bar deg!» Med tanke på den smerten, motgangen og prøvelsene gjestene kan se tilbake på, ble teksten sterk, for å si det med et understatement.
Det gjorde også et uvanlig sterk inntrykk at da sangerne avsluttet med «Deilig er jorden», reiste hele salen seg og sang med. «Fred over jorden, menneske fryd deg, oss er en evig frelser født!» Jo, det ble et snev av himmel, himmel på jord denne lørdagskvelden i Storsalen.
Men aldri uten at så mange har bidradd til at festen ble en realitet.
Selgerne av gatemagasinet Klar, Kirkens Bymisjon, Filadelfia og Landeskogen, Shalam, Loland, Bosenteret på Vågsbygdveien, ettervernsgruppen i Gyldenløvesgate, ja, alle innen ettervern rus i Kristiansand, hadde fått invitasjon til å delta, i alt 400 personer. Med andre ord en fest for alle, ikke bare en intern Blå Korsfest.
– Når man ser den støtten og oppbakkingen vi har fått av privatpersoner, næringsliv og andre, er det bare å bøye seg i støvet. Tine Meierier har stilt opp med en rekke produkter. Christianssands Bryggeri har deltatt. Det samme har Hennig-Olsen Is, Gilde med alt kjøttet, og Moseid Bakeri. Spareskillingsbanken har bladd opp en stor sjekk for å betale for alt teknisk utstyr som var nødvendig i forbindelse med konserten, sier Arvid Solheim, daglig leder i Blå Kors Kristiansand.

Julepakke til alle

Etter konserten fikk alle en stor julepakke, med en rekke produkter. Også til denne har støtten vært massiv og stor. Et firma har alene bidradd med en førstehjelpspakke til 399 kroner per pakke.
– Det har bare vært ja, ja, ja når vi har vært rundt. Gi en plass-aksjonen har vært en braksuksess. Senest i kveld kom en av de frivillige som skal servere og gav meg 500 kroner. Hun hadde hatt en innsamling på arbeid i dag for å finansiere en stol til. Det er rørende. Rett og slett, sier Solheim stille.
– Men mest av alt er jeg glad på vegne av gjestene. Jeg kan ikke tenke meg at noen kan være stygge med hverandre i julen. Gjestene i kveld har stort sett ikke andre minner fra julen enn fyll, spetakkel, slag, spark og psykisk vold. For mange er dette den første julefesten i en hyggelig ramme. Det sier litt om hvilken erfaring og virkelighet gjestene har opplevd, sier Solheim.
– Vi blir rørt til tårer over engasjementet som private, bedrifter og andre har vist oss. Vi er evig takknemlige for at vi dermed har fått anledning til å gi en fin kveld til mennesker som virkelig trenger det, sier Arvid Solheim.