‘- En vanvittig og uvirkelig dag

‘- Dette har bare vært en helt uvirkelig dag. Tilskuddet som nå tildeles over statsbudsjettet til Snakk om Mobbing, gjør at vi nå har midlene i bunn slik at vi i løpet av våren kan etablere et chattetilbud for å nå alle de barn og unge som mobbes, men som aldri sier ifra, sier Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand.

- Budsjettavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre endte ut med at Blå Kors får et tilskudd  på halvannen million kroner til prosjektet Snakk om Mobbing, sier Kirsten Rypestøl.
– Budsjettavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre endte ut med at Blå Kors får et tilskudd
på halvannen million kroner til prosjektet Snakk om Mobbing, sier Kirsten Rypestøl.

Av Ivar Eidsaa

Jubelropene stod i taket da budsjettavtalen som Høyre og FrP inngikk med KrF og Venstre natt til fredag endte ut med at Blå Kors får et tilskudd på halvannen million kroner til prosjektet Snakk om Mobbing. Det er brukt nærmere tre år på å utvikle og kvalitetssikre konseptet, og fredag formiddag var det altså klart at et målrettet arbeid over uker, måneder og år var endt med seier.
– Vi har klart det, sier en glad, lettet, rørt og optimistisk Kirsten Rypestøl, grunder og leder av konseptet.

– Fantastisk innsats

– Det var helt uvirkelig å få beskjeden om at Snakk om Mobbing får støtte via statsbudsjettet. Det er ikke fritt for at det kom en tåre eller to, på vegne av de 40.000-60.000 barn og unge som ukentlig er utsatt for mobbing. Nå kan disse få et tilbud som gjør av vi forhåpentligvis fanger opp flest mulig av dem, sier Kirsten Rypestøl.
Bevilgningen gjør at Blå Kors nå kan gå i gang med å ansette fagpersonell som skal drifte chattetjenesten Snakk om Mobbing.
– Kirsten har lagt ned en fantastisk innsats i utviklingsfasen, sier daglig leder for Blå Kors Kristiansand, Arvid Solheim.

– En milepæl i Blå Kors-historien

- Kirsten har lagt ned en fantastisk innsats i utviklingsfasen, sier daglig leder for Blå Kors Kristiansand, Arvid Solheim.
– Kirsten har lagt ned en fantastisk innsats i utviklingsfasen, sier daglig leder for Blå Kors Kristiansand, Arvid Solheim.

– Dette er intet mindre enn en milepæl i Blå Kors sin historie. Det er en stor og historisk viktig dag, ikke bare for oss, men for hele organisasjonen. Å vite at vi nå kan hjelpe mange av dem som sliter så tungt på grunn av mobbingen, betyr SÅ mye, sier Solheim.
Det at prosjektet støttes over statsbudsjettet, viser at Snakk om mobbing er faglig sterkt forankret, og at det er kvalitetssikret på en god måte. Solheim sier det er et flott utgangspunkt i det videre arbeidet som nå gjøres for å sikre de øvrige midlene til driften.
Ideelle og frivillige organisasjoner som blant annet Blå Kors opplever ofte å få tilskudd fra stiftelser og fond. Sammen med bidrag fra private og næringsliv er gjerne dette midler som går til konkrete aktiviteter og investeringer. Bevilgningen over statsbudsjettet vil gå til å drifte og lønne de ansatte.
– Det gir en trygghet i bunn, ikke minst for brukerne av Snakk om Mobbing. Det at prosjektet er så gjennomarbeidet og kvalitetssikret på alle måter både hos Helsedepartementet, Helsedirektoratet, i Helsekomiteen på Stortinget og i arbeidet som regjeringen har gjort, håper vi taler til vår fordel når vi skal ut og skaffe de resterende midlene vi trenger, sier Solheim.

Flere søknader

Jubeldagen fredag til tross, så fortsetter arbeidet med å søke om midler til driften. Søknader er sendt om slik støtte til både kommune, fylkeskommune, stiftelser og fond. Både Solheim og Rypestøl håper bevilgningen over statsbudsjettet også betyr at bedrifter og private kjenner at Snakk om Mobbing er noe man ønsker å være med på å støtte.
Rypestøl er klar på hva konsekvensene av mobbing er. Hun peker på at mobbing kan skape store sår. Redusert selvfølelse, dårlig selvtillit, angst, depresjon, spisevegring, selvmordstanker, selvskading, isolasjon og ensomhet kan være noe av konsekvensene. For samfunnet kan dette igjen føre til dropout fra skole, manglende eller redusert deltakelse i arbeidslivet og langvarig behov for sosialhjelp. Blå Kors erfarer at mobbing også kan føre til rusproblemer og håper med denne chatten å bidra til forebygging.