Når flyktningene kommer, får de mat, klær – og leker, herunder bamser, til barna.

Blå Kors huser flyktninger som kommer til Kristiansand

- Vi har kapasitet til å ta imot 25 i stallen. Skulle det komme ekstra mange, vil vi rigge til i Storsalen også, sier Arvid Solheim.
– Vi har kapasitet til å ta imot 25 i stallen. Skulle det komme ekstra mange, vil vi rigge til i Storsalen også, sier Arvid Solheim.

– Det er fint å kunne bidra overfor en gruppe mennesker som har opplevd mye vondt. Det sier daglig leder Arvid Solheim etter at Blå Kors Kristiansand er blitt aktivt med i flyktningberedskapen som nå er blitt etablert i Kristiansand.

Av Ivar Eidsaa

Nylig hadde Blå Kors Kristiansand 13 personer til overnatting, noen enslige menn, og et par familier, blant annet en ung mor med to små barn.
Hun og ektemannen hadde blitt enige om at hun og barna måtte komme seg i sikkerhet. De hadde begitt seg ut på den lang reisen fra et Syria preget av krig og grusomme overgrep til et liv i et land preget av fred.
– De hadde ikke råd til at alle kunne reise. Ektemannen var blitt igjen i Syria. Det var viktigere for ham at kone og barn kom seg i sikkerhet. Det å se sorgen og fortvilelsen i øynene hennes gjorde vondt, sier Solheim stille.

Bredt samarbeid

– Hun har altså reist uten å vite om hun noen gang vil se ham igjen, sier han videre.
Antall flyktninger på flukt har økt kraftig gjennom de siste ukene og månedene. Hundretusener flykter fra krigen i Syria. Noen av dem ender opp i Norge. For å ha en flyktningberedskap som er god, har Kristiansand kommune etablert en beredskap som evner å ta hånd om de som kommer hit.
– Vi fikk en henvendelse fra Steinar Paulsen som er beredskapssjef i Kristiansand kommune, hvor kommunen, Sivilforsvaret, Røde Kors, Frelsesarmeen og Blå Kors Kristiansand samarbeider om å ta hånd om flyktningene som kommer med Color Lines ferge midnatt, sier Solheim.

Stor frivillig innsats

Hos Blå Kors Kristiansand venter seng, mat, klær og leker til barna, samt flere frivillige som blir kalt ut på kort varsel.
– All ros til de mange frivillige som stiller opp. Uten dem ville vi ikke klart å gjennomføre dette, sier han.
Noen av de frivillige har selv kommet til Norge som flyktninger. Et par av dem kommer fra Syria og snakker språket, noe som har vist seg å være verdifullt.
Om morgenen bærer det videre for flyktningene som da skal videre til de større mottakene på Østlandet.
Dette er en ordning som kommunen administrerer, som politiet håndterer, hvor Frelsesarmeen stiller med sengetøy. Røde Kors og Sivilforsvaret stiller med senger, og Blå Kors Kristiansand med lokaler, mat og omsorg.

Stor kapasitet

– Vi har kapasitet til å ta imot 25 i stallen, lokaler som ligger innenfor Storsalen. Skulle det komme ekstra mange, vil vi rigge til i Storsalen også. Her er det viktig å stille opp og gjøre en innsats, og vise i praksis hva Blå Kors ønsker å bidra med, nemlig å hjelpe enkeltmennesker i nød, sier Solheim.
Og Blå Kors-familien i Kristiansand som teller mange hundre personer totalt, stiller opp. Da reisefølget ankom lokalene lørdag, stod de frivillige klare med to store gryter med kyllingsuppe. Videre fikk alle rene klær, barna fikk leker og alle fikk en god kopp varm te for å varme en kald og sliten kropp. Andre stilte med gjærbakst så det holdt, og da roen senket seg var det ingen som la seg sultne!
– Det er fint å få lov til å bidra. Det gjør oss ydmyke, og det griper oss alle, sier Arvid Solheim.