Jeg har gått livets harde skole

Avisen Dagen har intervjuet Olaf Theodor Messel, som er aktivt med i Steg for Steg-arbeidet hos Blå Kors Kristiansand. Dette er hans historie.

 Av: Silje Kimberlee Kulleseid, silje.kk@dagen.no

Etter mange år med rus og vold gjorde Olaf T. Messel en avtale med sin politietterforsker.

–Hvis jeg ikke kommer en dag, spør folk etter meg.

Foto: Silje Kimberlee Kulleseid

Rusfrihet

Tidligere rusmisbruker Olaf Messel fant tilhørighet i Blå Kors. Nå er han med dem på lanseringen av et nytt albumprosjekt. – Jeg har gått livets harde skole.

– Jeg var redd og innesluttet på barneskolen og i oppveksten. Jeg ble ledd veldig mye av som guttunge, og sa vel ting som var litt rart, forteller Olaf Theodor Messel, som i dag jobber som frivillig i Blå Kors.

– I niårsalderen begynte jeg å sniffe, røyke og kom borti alkohol, sier Messel.
Som sekstenåring begynte han aktivt å bruke rusmidler. Han sier at han var sammen med de som var eldre og som han så opp til.

– De lo aldri av meg. Det var generelt de «ordentlige» som lo, og jeg følte meg som en liten boble inne i et skall, sier Messel om sin oppvekst på 70-tallet.

I dag har han vært rusfri i nesten fem år, og i 2015 ble han knyttet til Posebyen Frivillighetssentral ved Blå Kors i Kristiansand.

– De to siste årene har jeg blitt mer og mer aktiv i Blå Kors sitt prosjekt «Steg for Steg» hvor vi jobber med ettervern. Jeg jobber frivillig der med å legge til rette for aktiviteter, sier Messel.

Plateprosjekt

Sammen med Blå Kors i Kristiansand var Messel i Oslo fredag under lanseringen av et albumprosjekt som Blå Kors er prosjekteier av. De kaller det «I sentrum står et menneske», og ti norske artister er invitert til å synge hver sin sang.

– Plateutgivelsen er et verktøy for å gjøre Steg for Steg og «I sentrum står et menneske» kjent. Alle artistene sa ja til å være med på dette helt gratis. De har alle noen de kjenner som sliter med alkohol eller andre rusmidler, sier Arvid Solheim, som er daglig leder i Blå Kors i Kristiansand.

Det er samfunnsengasjerte mennesker og unike norske artister med gode tekster, ifølge Solheim. Han sier at flere av dem har hatt konserter i Blå Kors tidligere og har samarbeidet med dem i flere år.

– Artistene har valgt disse sangene selv med utgangspunkt i at de kjenner til Steg for Steg. Sangene har en sterk betydning. Fra Magnus Grønneberg sin sang til datteren sin, «Holder du ut med meg» til Bjørn Eidsvåg med «Min båt er så liten», sier Solheim, og påpeker at sangene skal være til trøst og motivasjon.

Rusfri: Tidligere rusmisbruker, Olaf Theodor Messel i fra Kristiansand forteller om sin tøffe
oppvekst som mobbeoffer og rusmisbruker. Nå er han aktiv som frivillig arbeider i Blå Kors sitt
prosjekt, «Steg for Steg». Foto: Silje Kimberlee Kulleseid

Steg for Steg

– Det var hardt innvendig, men jeg lærte å leve med det. Mot slutten brukte jeg alt av narkotiske stoffer. I 35 år har jeg vært rusmisbruker, og jeg sluttet med rus 2. mai 2012. Det er en merkedag for meg, sier Messel.

Gjennom «Steg for Steg» får han bruke sine erfaringer til å hjelpe andre. Blå Kors er en
tverrkirkelig, diakonal organisasjon som fremmer rusfrihet i samfunnet. De ønsker å hjelpe de som sliter så fort som mulig, ifølge Solheim.

– «Steg for Steg» handler om å gå inn i behandling og tidlig plukke opp de som er motivert, og så hjelper vi dem tilbake til et A4 liv. Det er for oss vanlig, men for dem har det ikke vært oppnåelig, sier Solheim.

– Femti prosent sprekker innen tolv måneder etter behandling i Norge i dag. I «Steg for Steg» jobber vi med å få ned denne prosenten. Han sier at de hjelper dem med å få et nettverk og nye venner. De hjelper dem med jobb, utdanning og økonomi, og til å etablere seg i samfunnet.

I arresten

I begynnelsen skjulte Messel rusmisbruket sitt for sine aller nærmeste. Han sier at han løy veldig mye til foreldrene sine. Som syttenåring ble han oppdaget av sin eldre bror, og etter hvert visste flere om det. Han fortsatte likevel å ruse seg, og begynte å bruke sprøyter i slutten av tyveårene.

– Jeg brøt kontakten med familien min, og klarte ikke å holde på jobbene mine. Alkoholen gjorde meg voldelig, og jeg tålte ingenting, sier Messel. Han ba til høyere makter siste gang han var i arresten, og etter siste avhør ble han kjørt hjem og ble sluppet ut av fengselet i 2013, sier han.

– Jeg lovet etterforskeren min å ta tak i livet mitt, og seks måneder etter gikk jeg til behandling.

mobbet: Olaf Theodor Messel sier at han ble latterliggjort som barn, og han begynte å ruse seg.
Dette bildet er fra slutten av barneskolen med høye skuldrer, ifølge Messel. Foto: Privat

Fant tilhørighet

– Det begynte med en kaffekopp, og jeg kom i kontakt med mennesker i Blå Kors, sier Messel. Han sier at han har funnet tilhørighet og gjenopprettet relasjonen til familien sin.

– Jeg blir sett for den jeg er, og det er mange muligheter og aktiviteter å være med på i Blå Kors. Hvis jeg ikke kommer en dag, spør folk etter meg fordi de bryr seg.
Det har gitt ham en opplevelse av mestring, og han liker nye utfordringer, understreker han.

– Jeg er til stede og lytter. De som kommer kan snakke med meg, og jeg har blitt en trygg person ha med å gjøre.

Ifølge ham har han alltid hatt en tro på Gud, men har ikke praktisert det.

– Gud har betydd veldig mye for meg i alt. Jeg fornektet det, men har bedt til Gud om at hvis han hjelper meg skal han få bruke meg, sier Messel.

Dagen.no