Carina Klungland, Stig Rune Skaran, Stine Hermansen Bomann og Tone Rønning Dahl

En stor flokk på juleferie

Carina Klungland, Stig Rune Skaran, Stine Hermansen Bomann og Tone Rønning Dahl
– Nå kan julen starte, smiler Carina Klungland, Stig Rune Skaran, Stine Hermansen Bomann og Tone Rønning Dahl.

Juleferien til fjellheimen er populær. Da Blå Kors ferier inviterte familier til å bli med, var det mange som søkte.

Av Ivar Eidsaa

– Vi gleder oss. Dette har vi sett frem til i lang tid, sier Hermansen Bomann, Tone Rønning Dahl, Stig Rune Skaran og Carina Klungland som utgjør Blå Kors ferier-staben.

Mandag drar de av sted med biler og minibuss. 35 personer blir med på ferieturen som i julen går til Hovden, av disse er 21 barn. Med på turen blir også to av de ansatte og deres familier, samt en Tidgiverfamilie (frivillige) bestående av mor, far og deres tre ungdommer.

Begivenhetsrike dager

– Smittevern hensyn gjør at vi fikk en begrensning i hvor mange vi kan ha med. Hadde smittevernreglene tillat det, kunne vi tatt med over 50 personer, sier Hermansen Bomann som selv skal på juleferien. Det legges opp til noen begivenhetsrike dager under oppholdet som varer frem til 25. desember. Hun sier næringslivet på Hovden tar imot på en flott og raus måte. Av aktiviteter på juleferien skal vi ha skiturer og skiskole, bålkos, skøyter, besøk til badeland og en rekke innendørsaktiviteter som bingo, pepperkakebaking og kreativt juleverksted med mer.

Julebuffet

Deltakerne bor i egne leiligheter, hvor det også gir som for at familiene kan være sammen i rolige omgivelser.

På selve julaften feirer vi med deilig julebuffet hvor det blir fellesskap og god mat sammen. Det blir selvsagt også julenisse og julegaver.

– Jeg har gledet meg lenge til turen. Det å ha med sin egen familie og feire sammen med familier som virkelig trenger det, og se gleden og forventningene de har, gjør noe med en. Det å få være med i et arbeid som gir gode og varige ferie- og juleminner er stort, og det betyr mer enn man kan ane, sier Hermansen Bomann. Det er som et kinderegg, med den ene positive opplevelsen etter den andre, sier Carina Klungland som arbeider som Hjerterom-koordinator i Blå Kors ferier.

Stine Hermansen Bomann
– Jeg har gledet meg lenge til turen. Det å ha med sin egen familie og feire sammen med familier som virkelig trenger det, og se gleden og forventningene de har, gjør noe med en.

Er ubetalelig

– Å se hva det betyr og gleden det gir for dem som er med, er ubetalelig, sier ferie- og aktivitetskoordinator Stig Rune Skaran.

– Jeg visste på forhånd litt om hva det betyr for deltakerne, men å erfare det selv, betyr at dette er mer enn en vanlig jobb, smiler Tone Rønning Dahl. Hun har i noen måneder arbeidet i prosjektstilling som ferie- og aktivitetskoordinator, mye fordi Blå Kors ferier gir et ferietilbud til langt flere enn tidligere, og hadde behov for å oppbemanne.

Tone Rønning Dahl
– Alle familiene får pakker tilpasset kjønn og alder, sier Tone Rønning Dahl.

– De ansatte har den siste tiden gjort et omfattende arbeid med å pakke og sende ut julegaver til barna i familiene som dessverre ikke fikk tildelt plass på juleferie. Det dreier seg om et stort antall utsendelser, rundt om i hele landet. Posten Bring har sponset porto til alle disse julegavene, noe vi er svært glade og takknemlige for, sier Hermansen Bomann.

Stor vekst

Det har vært stor vekst i Blå Kors ferier de siste årene. Hittil i 2020 har Blå Kors ferier hatt mange ferietilbud. I sommer ble flere flotte ferietilbud gjennomført, og likeledes ble det i høstferien gjennomført mye. Mange bidrar inn mot arbeidet, så som camping- og feriedestinasjoner landet over. I januar og februar blir det enda noen hundre til som får dra på ferier, og samlet ender vi på nærmere to tusen personer som får et ferietilbud, sier Hermansen Bomann.

Det er økte tilskudd fra BufDir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) for å gi et tilbud til familier i en sårbar livssituasjon, økte gaver og donasjoner fra private, bedrifter og organisasjoner som gjør dette mulig.

Berømmer alle som bidrar

Hele teamet i Blå Kors ferier berømmer alle som bidrar for å gi familiene et godt ferietilbud. Likevel er det noe som smerter.

– Selv om vi har flere deltakere enn noen gang, har vi samtidig flere tusen som har søkt, men ikke fått plass, og som står på venteliste for å bli med. Likevel skal vi glede oss over de vi kan gi et tilbud til. For deltakerne betyr det all verden, og langt mer enn man kan ane. Det rører hjertet når en syvåring som har vært på et ferieopphold blir spurt om hva det beste med ferieuken var, og da svarer «å få poteter og saus til middag». En blir utrolig ydmyk for virkeligheten mange familier lever under, sier Stine Hermansen Bomann.

Senest oppdatert: 12.01.2021