Blå Torsdag med Venke Knutson

Skravlebenken ble avduket: – Det er så viktig å bli sett

Den første Blå Torsdag-konserten på nesten to år ble innholdsrik og minnerik. Artisten Venke Knutson formidlet både latter, smil, ord til ettertanke, ord til trøst og nydelig musikk! Derfor var det helt naturlig at den grønne «Skravlebenken» også ble avduket, en benk for den gode samtalen, foran en fullsatt Storsal i Blå Kors.

Av Ivar Eidsaa

– Det er godt å kunne samles igjen, smilte Venke Knutson da hun og bandet inntok scenen i Storsalen hos Blå Kors Kristiansand torsdag. Det var tid for den første Blå Torsdag-konserten etter at Norge ble stengt ned 11. mars i fjor.

Avduking av Skravlebenken

En uhøytidelig avduking av en grønn Skraveleben ble gjennomført i forkant av konserten. Venke Knutson driver, sammen med kollega Ingrid Remvik Leirvik, folkebevegelsen Skravlekopp, og Skravelebenken er den del av dette konseptet.

Venke Knutson avduker Skravlebenken
Venke Knutson avduker Skravlebenken
Venke Knutson og daglig leder i Blå Kors Kristiansand, Arvid Solheim, ble sittende å skravle på Skravlebenken.
Venke Knutson og daglig leder i Blå Kors Kristiansand, Arvid Solheim, ble sittende å skravle på Skravlebenken.

– Målsettingen med Skravlekopp er å forhindre ensomhet, skape lett tilgjengelige møteplasser, øke bevisstheten rundt hvordan vi møter hverandre og sammen forebygge og redusere ensomhet i samfunnet, fremholdt Knutson.

Ifølge ensomhetsbarometeret og tall fra Folkehelseinstituttet føler én av fire på ensomhet eller ønsker mer kontakt med andre. Dette gjelder eldre, voksne, studenter og barn.

Hva var vel da mer naturlig å skulle lansere Skravlebenken, en benk hvor man kan sette seg ned, med en Skravlekopp som Knutson og Remvik Leirvik har utviklet, når man ønsker å kunne prate med noen?

Sveip rommet før du sveiper mobilen

– Mange ganger når vi møter hverandre, er vi redde for å ta kontakt med hverandre. Vi er så redde for å forstyrre, å være til bry, å bli avvist. I folkebevegelsen Skravlekopp handler det om å gi hverandre et signal om at du forstyrrer meg ikke om du spør, jeg slår gjerne av en prat. Og sitter du med en kopp hvor det står Skravlekopp på når du setter deg ned med en kaffe, så er det nettopp det signalet du da gir andre. Så går du på kafe eller hvor du tar en kopp kaffe, så sveip rommet, for å se om noen sitter med en Skravlekopp i hånden før du sveiper inn på mobilen og blir der, forklarte Knutson.

Blå Kors i Kristiansand har omfavnet initiativet.

Venke Knutson og Arvid Solheim med hver sin Skravlekopp
Venke Knutson og Arvid Solheim med hver sin Skravlekopp

– Denne benken her skal vi plassere utenfor Møteplassen hos oss i Gyldenløvesgate. I Blå Kors har vi god tid, og alltid tid til en prat, sa daglig leder Arvid Solheim, da benken var blitt overlevert.

Musikalsk reise

Blå Torsdag konsert med Venke Knutson
Fra Blå Torsdag konsert med Venke Knutson

Konserten ble en fin musikalsk reise i Venke Knutsons musikalske landskap, et landskap med tekster om det å se hverandre, ta vare på hverandre, vise hverandre oppmerksomhet, alt for å forebygge ensomhet, utenforskap og det å kjenne seg alene, med låten «Tenn et lys for meg» som et eksempel i så måte.

Knutson har også den egenskapen å invitere publikum inn i sin musikalske verden på en måte som bergtar en, med tekster til ettertanke og livsglede.