Helaften i Blå Kors

Helaften – den populære julefesten er endelig tilbake

Etter å ha blitt avlyst i fjor, er endelig Helaften, julefesten som Blå Kors Kristiansand arrangerer for tidligere og nåværende rusmisbrukere, tilbake. – Denne julefesten er det mange som har ventet på skulle komme tilbake. For deltakerne betyr det svært mye å bli invitert.

Av Ivar Eidsaa

– Det var mange som ble skuffet da de strenge smittevernreglene medførte at Helaften måtte avlyses i fjor. Men desto finere i år at Helaften er tilbake, sier Trond Furseth.

Benedikte Sofie Rom Abrahamsen
Koordinator Benedikte Sofie Rom Abrahamsen

Sterke inntrykk

Helaften er julefesten med mange sterke inntrykk. Furseth sier det er sterkt å se gleden i øynene når kvinner og menn med rusutfordringer som har gått på kjøret kan være med på en julefest som de så sterkt fortjener.

– Torsdag 25. november arrangerer vi årets Helaften, og til årets fest inviterer vi 200 deltakere, sier Benedikte Sofie Rom Abrahamsen, prosjektleder for arrangementer i Blå Kors Kristiansand.

Avsluttes med julekonsert

Abrahamsen og Furseth inviterer til en innholdsrik julefest som starter i Storsalen, i lokalene til Blå Kors Kristiansand i Gyldenløvesgate. Da serveres det en treretters middag. Gode og godt innarbeidede tradisjoner videreføres når festdeltakerne blir invitert med over i Kristiansand Frikirke i Tollbodgaten, til den årvisse julekonserten med Gaute Ormåsen, Inger Lise Rypdal, Maria Arredondo, Torstein Sødal og Christian Ingebrigtsen.

Helaften er julefesten som på alle måter er så annerledes. Som karen som kunne fortelle at «i dag har jeg for første gang i livet vært med på en julefest som er fin og god, uten kaos, rop, skrik, vold og en herpet leilighet fordi far på julaften ofte får et av sine utbrudd». Og det kommer fra voksne kvinner og menn som burde ha fått lov til å erfare gode julefester fra de var små. Men slik har ikke livet blitt for mange av dem.

– For mange av deltakerne er Helaften den eneste julefesten de er med på, sier Trond Furseth.

Rause bedrifter

Trond Furseth forteller det også er sterkt å kjenne på hvordan Blå Kors-ansatte blir tatt i mot når man tar kontakt med bedrifter og støttespillere for å høre om noen av dem kan ha produkter og varer som de kan avse og som skal gå til posen med julegaver som hver enkelt deltaker får med seg på vei hjem.

– Mange vil bidra til at gjestene får en god opplevelse. Posene pakker vi med mat, litt julegodt, klær og mye annet som man trenger til. Velviljen og imøtekommenheten er stor, så tusen, tusen takk til hver enkelt, sier Furseth og Rom Abrahamsen.

Mange stiller som Tidgivere (frivillige)

Sterkt er det også at så mange som ønsker å bidra praktisk.

– Flere bedrifter stiller med egne ansatte som serverer og sørger for at hedersgjestene har det bra på alle måter. For å få gjennomført festen med hva som kreves av servering og logistikk, trengs det hjelp av mange Tidgivere (frivillige), sier Benedikte Sofie Rom Abrahamsen.

Selve julekonserten er også et kapitel for seg.

– Gaute Ormåsen, Inger Lise Rypdal, Maria Arredondo, Torstein Sødal og Christian Ingebrigtsen gjennomfører en julekonsert av det helt spesielle slaget.

Helaften avsluttes med julekonsert i Kristiansand Frikirke

Deilig er jorden

Det er også tradisjon for at Helaften og selve julekonserten avsluttes med at alle reiser seg og synger «Deilig er jorden». Den blir sunget med en sjelden kraft, og det gjør alltid dypt inntrykk når flere av «gadas jenter og gutter» synger sterkt med, med en tåre eller to rennende nedover kinnet.

– Helaften – denne julefesten som faktisk har tradisjon for å bringe forandring i livene til så mange, er endelig tilbake. Det gleder vi oss til, sier Trond Furseth og Benedikte Sofie Rom Abrahamsen.