Synnøve Roland (t.v.), Wenche Tønnessen, Carina Klungland, Stig Rune Skaran og Stine Hermansen Bomann

Drømmen om å reise på ferie

– Vi har aldri gjennomført så mange ferier som nå. Likevel er det et tankekors at så mange står på venteliste. Det sier litt om behovene. Det sier Synnøve Roland, virksomhetsleder for Blå Kors ferier.

Av Ivar Eidsaa

Ferietilbudet som Blå Kors ferier kan gi er i kraftig vekst, fra 622 deltakere på ferietilbudene i 2018 til 1.790 i 2020. Bare fra 2019 til 2020 økte antallet med over 60 prosent.

– Vi syntes vi fikk gjennomført mye i fjor. Da hadde vi i alt 1.790 deltakere på de ulike ferietilbudene vinter, vår, sommer, høst og jul. Tilsammen 21 organiserte ferier og tre aktivitetsdager for familier, i tillegg til en lang rekke dagsaktiviteter for ungdom, sier Stine Hermansen Bomann, ferie- og aktivitetskoordinator ved Blå Kors ferier.

– Så ble det langt flere i år, til tross for strenge smitteverntiltak, legger hun til. Det har vært mulig takket være god logistikk og god gjennomføring av smitteverntiltakene.

Ni ferieeopphold i sommer

– I sommer har vi kunnet gi et ferietilbud til nærmere 800 personer. Vi har gjennomført ni ferieopphold til sammen; to på Hovden, to på Birkeland, Norefjell, Lyngdal og Abra Havn i Kristiansand Dyrepark, sier Synnøve Roland

Deltakerne kommer fra hele landet, spredd på i alt 75 kommuner.

– Når året er omme, har vi kunnet gi et ferietilbud til godt over 2.000 deltakere alt i alt. Bare under høstferien var det over 150 deltakere som fikk et ferietilbud, sier Carina Klungland.

– Vi skulle ønske vi kunne gitt et tilbud til langt flere. Det er et tankekors at så mange søker om plass, og det smerter alltid når vi må gi en familie beskjed om at de ikke får et tilbud fordi kapasiteten er sprengt, sier Stig Rune Skaran.

Lang venteliste

I fjor var det 4.555 personer som stod på venteliste, og felles for dem alle er at de så absolutt hadde et behov for å kunne reise på ferie med seg og sine.

– I år er ventelisten enda lengre, sier Carina Klungland.

– Vi trøster oss med at flere enn noen gang kan få et tilbud. Det skyldes stor velvilje og imøtekommenhet fra mange hold og bidragsytere. Felles for disse er at de har et ektefølt engasjement og et stort ønske om å bidra, fremholder Synnøve Roland.

Har gitt rundt 2.500 gjestedøgn

I tillegg er det 24 camping- og feriesentre, som har gått sammen i et prosjekt kalt Hjerterom, og som gir rundt en 2.500 overnattingsdøgn til Blå Kors ferier. Disse er hjemmehørende i Oslo, Viken, Telemark, Agder og Nord Norge. Flere hotell er også med og gir weekendopphold gjennom året for familier.

– Vi får flotte bidrag fra ulike samarbeidspartnere og privatpersoner, og takket være en stor gjeng med Tidgivere (frivillige) når pengene langt, sier Roland.

– Vi griper de mulighetene vi får med begge hender for å gjøre det beste ut av de midlene vi har tilgjengelig, legger hun til.

Betyr mye

De fire understreker at for de aller, aller fleste av gjestene betyr det enormt mye å få mulighet til et ferieopphold. De aller fleste familiene har av ulike årsaker ikke mulighet til å feriere på egenhånd, og da er en ferie gjennom oss med å gjøre en stor forskjell i livet deres.

– Det å se hva det betyr å kunne være med i badeland, gå på kino, være med på turer sammen med andre, og få en tur i Dyreparken, på lik linje med de fleste andre gjør inntrykk.

Carina Klungland, Blå Kors ferier

– Det er mange eksempler på at det rett og slett blir livsendrende å være med på en ferie, være sammen med andre, kjenne på fellesskapet og delta på de ulike aktivitetstilbudene som gis. De får kjenne på mestring, og de tar med seg gode minner når ferien er over, sier hun videre.

– Inntrykkene blir mange og sterke, sier Stig Rune Skaran.

«Jeg vil ikke hjem»

Som familien hvor mor og far, ut ifra sine utfordringer, for første gang klarte å være med på en ferie med de aktivitetene som ble gjennomført. For barna betydde det svært mye å erfare at familien var samlet og lagde felles minner å ta med hjem.

Tilbakemeldingene fra deltakerne er mange – og sterke. Som seksåringen som utbrøt: «Jeg vil ikke hjem, jeg vil være her et helt år!», det sier det meste.

Noe som underbygges av de mange tilbakemeldingene fra feriegjestene. «Det er første gang vi er på ferie. Vi visste ikke at fjellet i Norge var så vakkert!». «Jeg vil heller reise til Birkeland enn til Syden». «Ferien fra Blå Kors var den eneste ferien med min sønn i år, og vi var alle så takknemlige. Drømmen var en tur sammen som familie, og det fikk vi!». «Det beste med å være her er å slippe hverdagsbekymringene og senke skuldrene». «Den beste opplevelsen jeg tog min sønn har hatt sammen noensinne».

Disse jobber i Blå Kors ferier:

 • Synnøve Roland

  Virksomhetsleder

  Roland er utdannet sosionom, og hadde tidligere ulike oppdrag for barnevernet i Kristiansand og Vennesla, blant annet som tilsynsfører for fosterhjem og beredskap. Hun har også vært en del av tilbudet som gir et boligtilbud for rusmisbrukere og psykiatri.

  Før hun begynte i Blå Kors ferier, arbeidet hun ved Moonlight, et rusfritt aktivitetshus i Vennesla, hvor hun hadde tett oppfølging av ungdommer i et LOS-prosjekt, og hun har også vært ansatt ved Vennesla Frivilligsentral.

 • Stine Hermansen Bomann

  Ferie- og aktivitetskoordinator

  Bomann er utdannet barnesykepleier, og jobbet tidligere på nyfødt intensiv ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

  – Det er en helt fantastisk fin plass å jobbe her. Det er svært meningsfylt, og det er fint å kunne være med å utgjøre en forskjell for mennesker som trenger det.

 • Stig Rune Skaran

  Ferie- og aktivitetskoordinator

  Skaran har lang fartstid som bistandsarbeider i Myanmar og Thailand, for Ungdom i Oppdrag. Han har også tidligere jobbet i barnehage.

  – Jeg trives svært godt i Blå Kors og med å gi mye glede og omsorg til brukerne av ferietilbudene.

 • Carina Klungland

  Hjerterom-koordinator

  Følger opp alle camping- og feriesentrene som er med i Hjerterom og bidrar med flere hundre gratis overnattingsdøgn til sammen.

  Klungland har tidligere jobbet i markedsavdelingen i Søgne og Songdalen Budstikke, og i barnehage.

  – Jeg trives veldig, veldig godt, og har en svært meningsfull jobb. Det Blå Kors ferier kan tilby betyr så enormt mye for de familiene som er med oss på tur.

 • Wenche Tønnessen

  Markedsføring

  Tønnessen har lang fartstid fra privat næringsliv på innkjøp, salg, marked og logistikk, og har blant annet arbeidet i Strømmes reklame, Tybring-Gjedde og NOV. Før hun begynte i Blå Kors Kristiansand, var hun administrativ leder ved Kristiansand Feriesenter på Dvergsnes.

  – Det gir mye tilbake å være med i Blå Kors ferier. Noe av det fineste er å møte mennesker og se magien som kan oppstå når vi er sammen rundt et frokostbord, på tur, eller sitter rundt et bål, når deltakerne kan kjenne på mestring og mening. Det er også spesielt å se vennskapene som oppstår både mellom voksne, og barn imellom.