Mette Lilleng Pettersen fra Blå Kors Kristiansand og Linn Nordby Olsen fra Avfall Sør

Hundrevis av kunder ble med på åpningsfesten

Køen var svært lang da Blå Kors Kristiansand fredag kunne åpne Blå Kors Gjenbruk på Avfall Sørs mottaksanlegg på Mjåvann. Inne var hyllene fylt med et bredt spekter av varer.

Av Ivar Eidsaa

Det ble etter hvert rimelig hektisk for betjeningen. Når en vare ble tatt ut av hyllene, ble nye produkter satt inn på den ledige plassen.

– For en dag, smiler Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand som skal drive Blå Kors Gjenbruk.

– Dette er en ny dag i resten av livet til Blå Kors her i Kristiansand. Vi har gledet oss veldig til denne dagen, fordi den betyr så mye for så mange, legger Solheim til.

Gir nye muligheter

Arvid Solheim
– Dette er en stor dag for oss, sier Arvid Solheim.

– Avtalen innebærer at vi får helt nye muligheter til å kunne gi både et jobbtilbud og et arbeidstreningstilbud til enda flere, og et overskudd fra butikken vil bli brukt inn mot våre målgrupper, vil også gi oss mulighet til å nå ut til enda flere, sier Solheim videre.

– Bruktbutikken på Mjåvann har hatt en fin utvikling over tid. Men vi har hatt noen utfordringer for å få driften til å gå i pluss, sier Linn Olsen Nordby og Elisabeth A. Helle, henholdsvis daglig leder og avdelingsleder plan og utvikling ved Avfall Sør AS.

Har innredet ny butikk

Avfall Sør bestemte seg derfor for å gå bredt ut hvor man i mai-juni i fjor inviterte seks frivillige ikke-kommersielle organisasjoner til å komme med et tilbud på drift av butikken. Den prosessen endte med at Blå Kors Kristiansand skulle ta over driften. Fredag 14. januar var butikken pusset opp fra bunnen av og kundene kunne ønskes velkommen.

Butikken fremstår som helt ny. Linda Gundersen som driver Sand Deco har brukt de siste to-tre ukene før Blå Kors tok over til å transformere hele butikken som fremstår som innbydende og svært oversiktlig.

Linda Gundersen
Linda Gundersen har stått for innredningen, fargevalg og det som skal til for å lage en butikk med smakfulle utstillinger, her foran utstillingen av stuemøbler og pynt.

Flere utstillinger

Hun har laget ulike stasjoner, så som en soveromsavdeling hvor senger, nattbord, lamper, speil og pyntegjenstander er stilt ut. I kjøkkenavdelingen er bord, stoler, serviser, glass og andre interiørdetaljer satt sammen til en smakfullt og stilig utstilling. Leker for gutter er presentert for seg, og jenter for seg. Og i «stua» er en stor sofa, med ditto bord, glass, lamper, pyntegjenstander og interiørdetaljer satt sammen, også her til et svært så presentabelt showrom, for å ha nevnt noen eksempler.

Pynte- og bruksgjenstander
Pynte- og bruksgjenstander til kjøkken godt presentert.

Vil øke

– Vi har vært en god gjeng som har holdt på. Gulver og vegger er malt. Gulvet i hvert showrom er blitt løftet, og nye gulv er kommet på plass, sier Trond Bjorvand som tar hånd om vedlikehold og drift av bygningene som inngår i Blå Kors Kristiansand sin portefølje.

Avfall Sør omsatte 260 tonn med gjenbruksvarer i fjor. Nå er målet å øke ytterligere.

– Det skal vi klare, sier Arvid Solheim.

Nyheten om at Blå Kors Kristiansand har tatt over driften av gjenbruksbutikken er blitt tatt veldig godt imot i flere leire. Tilbakemeldingene fra mange er entydige: Ettersom Blå Kors

Krisitansand på denne måten får inntekter som kommer brukerne og ulike tilbud til gode, vil mange gi det de måtte ha til overs, til Blå Kors Gjenbruk.

– I tillegg får vi mye fra mange samarbeidspartnere, både butikker, bedrifter og private. Ettersom vi får mye, kan vi også i mye, og i det ligger at vi har som mål å øke samlet mengde vi håndterer med ytterligere noen tonn, sier Arvid Solheim.

– Og det fine er at det vi tjener kommer brukerne våre til gode, og gjør at kan klare å hjelpe enda flere, sier Solheim.

Kake til åpning av Blå Kors Gjenbruk Kristiansand
Bilde nr. 2: Kake hører alltid med når Blå Kors Kristiansand inviterer til fest.