Yngve Andersson

Over 100 år om speiderarbeidet i Blå Kors

– Jeg håper mange kan finne boken interessant, sier Yngve Andersson som har skrevet boken «Blå Kors-speiderne gjennom mer enn 100 år».

Av Ivar Eidsaa

I mer enn 100 år har Blå Kors drevet speiderarbeid i Norge. Flere tusen barn og unge har gjennom årenes løp vært med, og speiderarbeidet fortsetter å engasjere barn og unge.

– Det har vært et viktig utgangspunkt å skulle sikre historien. Mye var i ferd med å forsvinne, sier Andersson.

En stor oppgave

Forløperen til boken var jubileumsboken for Blå Kors-speideren i Kristiansand som i 2017 kunne se tilbake på 70 år med kontinuerlig drift. I den forbindelse dukket det opp nytt og interessant stoff som gav inspirasjon til denne boken. Yngve Andersson påtok seg denne oppgaven høsten 2018, etter oppdrag fra Blå Kors-speideren i Norge.

– Å beskrive 100 års aktivitet innen arbeidet og 80 speidergrupper, har vært en stor oppgave. Boken er også på sett og vis et lite leksikon, og i arbeidet med boken er det blitt etablert et stort digitalt arkiv, sier han.

Fascinerende

– For meg som har deltatt i 50 år av denne historien, har det vært en glede å knytte kontakter med dem som var med i de tidlige årene. Det har vært fascinerende å følge sporene til speidergruppene innen Blå Kors, helt fra starten i Bergen i 1918, og frem til i dag. Det tegner seg et bilde av mange ildsjeler for den gode sak, fremholder Andersson.

Det har vært en god hjelp i arbeidet at Landskontorer til Blå Kors har tatt vare på alle årgangene av Blå Kors-bladet. I disse har Andersson funnet mange historiske opplysninger, navn på aktuelle personer han kunne kontakte, og ikke minst fakta om de ulike speidergruppene og bilder fra arbeidet. Også hos Norsk speidermuseum og andre arkiver, har også vært gode kilder i arbeidet.

Alle gruppene er blitt tatt med

Alle speidergruppene har funnet sin plass mellom de to permene i boken, og det er rett og slett et imponerende antall bilder som er blitt tatt med. Her er det nok mange som vil kjenne seg igjen, eller sågar finne bilder av både mor og far, besteforeldre, tanter og onkler.

Boken "Blå Kors Speideren gjennom mer enn 100 år"
Boken «Blå Kors Speideren gjennom mer enn 100 år»

Å ha et sammenhengende tilbud til barn og unge gjennom 100 år kommer ikke av seg selv. Andersson sier Blå Kors har vært flinke til å etablere aktiviteter som er aktuelle i samtiden, og at dem som har vært med har vært flinke til å bevare samholdet, samt å tenke nytt.

– Det har gjort at speiderarbeidet har fornyet seg, sier Andersson og viser i så måte til Flekkerøy Blå Kors Sjø hvor rundt en 150 barn og unge er med i arbeidet.

Gir veldig mye tilbake

– Så er det også et faktum at det å holde på gir veldig mye tilbake. Det å se barn og unge som trives og som får utfolde seg, være kreative og finne gode løsninger i møte med de utfordringene de står overfor, er virkelig verdifullt, sier Andersson.

Han sier avslutningsvis at hjelpen han har fått av Kai B. Flaa med redigering og sluttføring har vært viktig.

– Kai har fulgt speiderarbeidet fra han ble speider i 1947. Han har hatt en rekke roller både nasjonalt og internasjonalt. Det var også verdifullt å ha med Marit og Leif Johannessen. De er særdeles godt kjent med speiderarbeidet i Blå Kors, men også gjennom mange andre lederoppgaver, både lokalt og nasjonalt, sier Yngve Andersson.

Bildetekster:

Bilde 81-82-84:

  • Det har vært fascinerende å følge sporene til speidergruppene innen Blå Kors, helt fra starten i Bergen i 1918, og frem til i dag, sier Yngve Andersson.