Petter Gamst, Malli Omestad, Helge Eidet, Ole Gunnar Skare, Yaman Konuralp og Vikki Andersen.

En fotoutstilling av det helt spesielle slaget

– Dette blir artig, sier Ole Gunnar Skare med et bredt smil. Sammen med andre deltakere i Blå Kors gatenært, inviteres det til en fotoutstilling av det helt spesielle slaget i Domkirken lørdag 10. september kl. 12.00-15.00.

Av Ivar Eidsaa

– I dag kommer bildene ferdig montert på plater, og nå skal vi ut og henge opp plakater for å fortelle at nå blir det utstilling, sier Ole Gunnar Skare.

Det er seks av deltakerne i Blå Kors gatenært som nå skal stille ut sine bilder, og den anerkjente fotografen Yaman Konuralp har veiledet arbeidet i fotogruppen.

– Det har vært moro å følge den enkelte. De har hatt en fin utvikling, sier Konuralp. Han er født og oppvokst i Kristiansand og studerte i sin tid arkitektur i London, hvor fotografering og fremkalling var en del av studiet. Lidenskapen for håndverket har han holdt varm siden årene som ung arkitektstudent i London på 80-tallet, og han flyttet senere til København hvor han jobbet mye med streetfotografering.

Yaman Konuralp og Ole Gunnar Stave
Yaman Konuralp berømmer Ole Gunnar Stave og de andre deltakerne for å ha tatt flotte bilder av høy kvalitet.

Gir deltakerne verdighet

Det var tilfeldig han ble kjent med Blå Kors. På en fototur i Kvadraturen traff han Camilla Rasch som nettopp hadde startet som virksomhetsleder for Blå Kors gatenært. Kjemien stemte, og Konuralp fikk blant annet fotografere mange av deltakerne.

– Han tok flotte portretter av den enkelte, og fikk på en flott måte frem mennesket bak rusavhengigheten.

De opplevde at bildene gav dem verdighet, hvor de så på seg selv som mer enn en rusavhengig.

Camilla Rasch, virksomhetsleder i Blå Kors gatenært, Kristiansand

– Det å se stoltheten deres, gleden, hvor de kunne fortelle at de aldri hadde sett på seg selv på den måten som bildene fremstilte. Det gjorde noe med selvfølelsen og identiteten, legger Rasch til.

Dette blir bra!

Flere av dem hadde lyst til å lære mer om fotografering. Fotogruppen så dagens lys, og over en ett år har Konuralp og gruppens deltakere gjennomført fototurer i Kristiansand. Det er disse bildene som danner utgangspunktet for utstillingen på lørdag.

– Deltakerne har fått økt kunnskap og kompetanse på foto, og for mange av dem har det handlet om å få gjøre noe meningsfylt. Det er viktig å kunne bli sett, og være en del av et miljø og bli assosiert med noe annet enn rus. Det har vært viktig i Blå Kors gatenært generelt og i fotogruppen spesielt, hvor hver enkelt kan oppleve å være en del av et trygt fellesskap med hverandre, hvor de kan kjenne på mestring og mening, sier Rasch.

Etter hvert vokste tanken om å kunne ha en egen utstilling, noe som har vært en drøm for mange av deltakerne og som nå blir realisert.

– Jeg tror dette kan bli bra, sier Ole Gunnar Skare, som varmt ønsker publikum velkommen til fotoutstillingen lørdag.

 Ole Gunnar Stave
Ole Gunnar Stave ser frem til lørdagens utstilling.