Klasse 7A på Fagerholt skole med maleriet elevene har laget.

Norges største barnekunstutstilling: Hvis jeg fikk være konge eller dronning for en dag

Det jobbes konsentrert i klasserommet til klasse 7 A på Fagerholt skole. Farger er blitt blandet, og nå skal det store maleriet som elevene har holdt på med, gjøres ferdig. Bildet skal stilles ut når Norges største barnekunstutstilling finner sted på Christiansholm Festning 15. og 16. oktober.

Av Ivar Eidsaa

– Dette har vært moro å være med på, sier Sara, en av elevene i klasse 7A på Fagerholt skole.

– Vi begynte i forrige uke og ble enige om hva vi ha som motiv, sier hun videre.

Sara i full gang med jobben.
Sara i full gang med jobben.

Elevene valgte å male en by med mange hus. Først ble bakgrunnen malt, deretter husene. På den siste produksjonsdagen var det flere elever som holdt på å male vinduer i husene.

Etter råd fra lærer Runo Kvås males flaten i en gulaktig farge.

Emil mens han maler vinduer.
Emil mens han maler vinduer.

«Hvis jeg var konge eller dronning»

– Tema for prosjektet er «Soria Moria – hvis jeg var konge eller dronning», og da har elevene bestemt at dersom de fikk være konge eller dronning, skulle det være lov å bruke strøm, derav fargen, forklarer Runo Kvås.

Lærer Runo Kvås har noen forslag.
Lærer Runo Kvås har noen forslag.

Maleriet inngår i et stort prosjekt hvor svært mange barn i Kristiansand er med og maler, til det som skal bli Norges største barnekunstutstilling.

Det er Blå Kors Kristiansand som er initiativtaker til prosjektet. I samarbeid med de fleste barneskolene i kommunen, Sørlandets Kunstmuseum og andre lokale kulturinstitusjoner, inviterer Blå Kors Kristiansand til en storslått kunstutstilling i Christiansholm Festning hvor arbeidene skal vises frem.

Blå Kors Soria Moria

Internasjonalt anerkjent

Også flere kunstnere er med og bidrar. En av dem er Martin Whatson, Bærums-kunstneren som har opparbeidet seg et solid ry nasjonalt og ikke minst internasjonalt for dine street-art og grafittiarbeider.

– Det har bare tatt helt av for hans vedkommende, og han har fått en suksess av en helt annen verden. Jeg har i mine 30 år i bransjen ikke opplevd at en kunstner har fått så stor annerkjennelse nasjonalt OG internasjonalt, sier Eva Marie Bentsen, kuratoren fra Søgne som har fulgt Martin Whatson tett og som tidligere i år lanserte sin egen bok hvor hun presenterer Whatson og hans arbeider.

– Det er fint å kunne bidra, sier Martin Whatson.

– Blå Kors gjør en solid jobb og det å kunne være med i et prosjekt som dette, har vært en glede.

Martin Whatson

Kunstverket skal auksjoneres

I forbindelse med kunstprosjektet skal Blå Kors Kristiansand auksjonere bort en eksklusiv bit av kunstsiloen som Whatson og Hama Woods som arbeider sammen med Whatson har dekorert.

Martin Whatson (t.h) og prosjektleder Ronnie Jacobsen foran kunstverket til Whatson. Den andre veggen er dekorert av kunstneren Hama Woods.

Det er Bernt Bisseth ved Galleri Bi-Z som har vært bindeleddet mellom Blå Kors Kristiansand og Whatson i forbindelse med kunstprosjektet.

– Flere av våre deltakere er rusmisbrukere som er synlige i gatebildet, og da passer street-artstilen godt til et prosjekt som dette i regi av oss, sier Ronnie Jacobsen i Blå Kors Kristiansand. Han har vært prosjektleder for kunstprosjektet.

Pengene fra auksjonen skal uavkortet gå til arbeidet for barn og unge som Blå Kors Kristiansand driver.

Med bakgrunn i et krevende verdensbilde, har over tusen barn fra 6-12 år i høst laget sine egne, fantasifulle tolkninger og fargerike kunstverk av temaet «Soria Moria – hvis jeg var konge eller dronning».

– Bildene gir et spennende innblikk i hva som rører seg av tanker, kreativitet og kunstneriske uttrykk blant barn og unge i Kristiansand.

Ronnie Jacobsen

– Verdensbildet har i stor grad vært preget av pandemi og krig de siste to årene. Dette har skapt bekymringer og uro blant mange barn. Kunstprosessen har derfor vært en positiv prosess for alle deltakere, der opplevelse, mestring, inkludering og mangfold har stått sentralt, sier Jacobsen.

Som ønsker alle deltakere, familiemedlemmer og samarbeidspartnere hjertelig velkommen til storslått vernissasje og kunstutstilling den 15. og 16. oktober. Der blir det selvsagt servert både kanapeer og champagnebrus.