Frode Holgersen fra Kilden, Camilla Lillengen fra Kilden, Ronnie Jacobsen fra Blå Kors Kristiansand, Vårin Traaholt fra Kunstsilo, Kristine Kolloen Nilsen fra Kunstsilo og Trond Furseth fra Blå Kors Kristiansand

«Putin får ikke lov å komme på besøk»

Hele 1.300 barn i alderen 6-12 år har laget sine egne fantasifulle tolkninger og fargerike kunstverk over temaet «Soria Moria – hvis jeg var konge eller dronning». Lørdag ble arbeidene vist frem i en imponerende utstilling på Christiansholm Festning i Kristiansand.

Av Ivar Eidsaa

Med bakgrunn i et krevende verdensbilde, har barna i høst laget sine egne, fantasifulle tolkninger og fargerike kunstverk om temaet.

– Bildene gir et spennende innblikk i hva som rører seg av tanker, kreativitet og kunstneriske uttrykk blant barn og unge i Kristiansand, sier Ronnie Jacobsen fra Blå Kors Kristiansand som er initiativtaker til prosjektet – i samarbeid med de fleste barneskolene i kommunen, Kuntsilo, Kilden og andre lokale kulturinstitusjoner.

«Frihet» har elevene ved 4. trinn på Vardåsen skole
«Frihet» har elevene ved 4. trinn på Vardåsen skole kalt sitt kunstverk.

Stor spennvidde

Spennvidden en stor, med maleri, arbeider i tekstil og keramikk, til graffiti på skateboard og mye mer.

– Det er helt fantastisk hva barna har laget. Jeg blir rett og slett rørt, sier Jacobsen, om arbeidene som vises i utstillingen som faktisk er Norges største barnekunstutstilling noensinne.

– Å legge til rette for noe som betyr så mye for så mange og å utgjøre en positiv forskjell i en krevende tid, er meningsfylt.

Prosjektleder Ronnie Jacobsen

Vi har akkurat lagt bak oss en pandemi, det er krig og mye blir dyrere, og mange kjenner på usikkerhet og utrygghet. Vi trenger derfor et lys, noe positivt å samles rundt. Gjennom prosjektet er det fokus på mestring og mening, inkludering, mangfold og fellesskap, fremholder Jacobsen.

Sjøstrand skole kalt sitt kunstverk
«Hvis vi fikk bestemme, ville havet vært fritt for søppel», har elevene ved Sjøstrand skole kalt sitt kunstverk.

Udelt positive

– Tilbakemeldingene fra lærere og elever har vært udelt positive, og det har vært stor begeistring fra A-Å, legger han til.

Kreativiteten har vært stor. Elever ved Knuden Kristiansand kulturskole har malt og laget diverse motiver på biter fra litt av grunnmuren som ble fjernet da byggingen av Kunstsilo kom i gang.

De er ikke de eneste. To andre er Martin Whatson, Bærums-kunstneren som har opparbeidet seg et solid ry nasjonalt og ikke minst internasjonalt for dine street-art og grafittiarbeider, og Hama Woods som sammen har de to dekorert hvert sitt motiv på en større bit av Kunstsilo. Arbeidet skal auksjoneres bort.

– Det som kommer inn gjennom salg av kunstverkene og det Martin Whatson og Hama Woods har bidradd med, skal gå til arbeidet vårt som vi har kalt «En by uten fattigdom», sier Ronnie Jacobsen.

Whatson og Woods
Martin Whatson har laget dette bildet på en større bit betong fra Kunstsilo. Baksiden er dekorert av kunstneren Hama Woods.

– Du blir jo bare blåst av banen

Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand, er også imponert over hva skolebarn på mellomtrinnet 5.-7. klasse har fått til.

– Du blir jo bare blåst av banen. At 1.300 barn har vært engasjert i et prosjekt for å kunne nå de som ikke har det så bra, viser bare at barna også har et stort engasjement for dem som har mindre. Jeg er dypt imponert over kreativiteten de har vist, og for den solide jobben som gjengen fra Blå Kors Kristiansand, Kilden, Kunstsilo og andre har lagt ned for å få dette til, sier Arvid Solheim.

Utstillingen fortsetter i morgen, søndag, og er åpen fra 11.00-15.00.