Helaften og Tidgivere

Helaften: Den store julefesten hos Blå Kors Kristiansand

Rundt 200 gjester vil sitte rundt bordene når Helaften, den store julefesten som Blå Kors Kristiansand arrangerer hvert år, går av stabelen onsdag den 22. november.

Av Ivar Eidsaa. Foto Martin Granum.

Helaften blir en fest av det uforglemmelige slaget for dem som er med. For mange er dette den eneste julefesten de er med på. Andre har gjennom årenes løp fortalt at de aldri før har vært med på en julefest hvor det var rolig, hvor det var god mat, hyggelig lag og en solid gavepose til hver.

For som en deltaker en gang sa det: «Da jeg vokste opp, var julaften en dag hvor far var full, brølte og slo, og vi barna måtte gjemme oss i kjelleren».

Det dekkes til ca 200 gjester på Helaften
Det dekkes til ca 200 gjester på Helaften

Årets høydepunkt

– Helaften er årets store høydepunkt for oss i Blå Kors Kristiansand, sier Benedikte Sofie Rom Abrahamsen, arrangementsansvarlig i Blå Kors Kristiansand, og Trond Furseth som arbeider med fundraising.

Det er en ære å få lov til å arrangere en julefest for gjestene våre

I år inviteres 200 gjester som synes julen er litt ekstra vanskelig til julemiddag, underholdning og konsert.

Organisasjoner og andre aktører innen rus og psykisk helse er blitt invitert slik at så mange som mulig kan få oppleve den magiske stemningen.

Enormt mange bidrar

Under Helaften er rundt 50 personer med som Tidgivere (frivillige), og mange av dem jobber til daglig i bedrifter som er støttespillere inn mot arrangementet og Blå Kors Kristiansand.

– Alt er sponset, både maten og desserten, konserten og gaveposene som hver enkelt gjest får med seg. Det er bare enormt å se hvor mange som ønsker å bidra, sier Trond Furseth som har kontaktet en lang rekke bedrifter og organisasjoner med forespørsel om de kunne tenke seg å bidra inn til Helaften. Og det er det mange som ønsker, både med gaver til gaveposene eller noe av det andre som må til for at Helaften kan arrangeres.

– Det er også flere bedrifter som under kvelden stiller med egne ansatte som er med som Tidgivere, sier Trond Furseth.

Maria Arredondo og Torstein Sødal var med på oppstarten av Helaften for ni år siden.
Maria Arredondo og Torstein Sødal var med på oppstarten av Helaften for ti år siden.

Litt senere fortsetter julefesten med den tradisjonsrike julekonserten med Maria Arredondo og Torstein Sødal. Konserten er lagt til Kristiansand Frikirke. Konserten har en egen evne til å bli en oase, litt himmel på jord. I år har Maria Arredondo og Torstein Sødal med seg Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen og Agnete Saba.

For det er faktisk takket være Maria Arredondo og Torstein Sødal at julekonserten i sin tid så dagens lys.

Hjertet slo ekstra fort

– Jeg husker godt første gangen. Få dager etter at jeg begynte i Blå Kors Kristiansand i november 2012, fikk vi en telefon fra Torstein Sødal. Han og Maria ønsket å gjøre noe for Blå Kors og foreslo å gjennomføre en konsert for våre deltakere. Det var jo en svært hyggelig telefon å få. Hjertet slo litt ekstra da de sa ville gjennomføre en julekonsert hos oss og om det passet å gjøre det om 14 dager, sier Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand, med et smil.

Da var det å trekke pusten, krumme nakken og sette i gang. I slutten av november samme år ble konserten gjennomført, med rundt en 70-80 gjester. Helaften var i gang, og er blitt gjennomført hvert år siden, bortsett fra det ene av årene under pandemien.

Noe helt spesielt

Julekonserten er blitt noe helt spesielt. For det er med et ekte engasjement Arredondo og Sødal, med venner, går på scenen.

Det sier vel det meste om hva det betyr når Maria Arredondo ved en tidligere konsert hilste et stappfullt konsertlokale med å si:

«Vi er så glade for å kunne reise på juleturne igjen, for å synge for et ordentlig publikum, og ikke minst å kunne starte turneen vår her i Blå Kors Kristiansand sammen med dere. Jeg savnet dere så veldig i fjor», sa en tydelig rørt og beveget Maria Arredondo den gangen, til varm applaus fra salen.

Julekonserten er et høydepunkt for svært mange, og det sier også sitt om hva konserten betyr for sangere og musikere, som da Torstein Sødal foran avslutningsnummeret kunne avslutte en tidligere julekonsert med: «Takk for en fantastisk kveld. Det er utrolig å kunne starte juleturneen foran verdens beste publikum!»

header