Tidgivere på Helaften

Mange sterke inntrykk på Helaften

Inntrykkene var mange og sterke da Blå Kors Kristiansand onsdag arrangerte Helaften for nærmere 240 inviterte gjester.

Tekst: Ivar Eidsaa, Foto: Mats Kapstad, Ivar Eidsaa og Martin Granum

Helaften er festen som Blå Kors Kristiansand arrangerer for personer fra rusmiljøet i Kristiansand.

Helaften er et høydepunkt for mange av deltakerne, for som Camilla Rasch, virksomhetsleder for Blå Kors gatenært sier det:

– Mange av gjestene har aldri feiret julaften.

Det sier sitt om situasjonen som mange av deltakerne befinner seg i. Derfor er også Helaften så spesiell for dem hvor de inviteres til en fest med god julemat med dessert, i hyggelige og rolige omgivelser.

Pyntet til fest
Det har aldri vært dekket til flere gjester enn i år. Selv med 240 plasser måtte en ha ventelister.

Gjorde inntrykk

Det gjør inntrykk å se gjestene komme til fest, pyntet, med forventningsfullt uttrykk i øynene. Noen er veldig spente. Det kan være den første julefesten noensinne de er med på, og da kan det være tøft å gå over dørterskelen.

En av deltakerne kom slik, men så ble det for tøft å gå inn. Vedkommende snudde seg for å gå, men ble fanget opp av en av vertene som stod ved inngangsdørene for å hilse gjestene velkommen. Verten tok en prat og sammen så kunne de gå hånd i hånd inn i lokalet som var pyntet til fest. Det å se det brede smilet hos vedkommende som hadde funnet sin plass ved festbordet, ble derfor noe helt spesielt.

Gjestene ankommer

Sterke øyeblikk

Underveis i festen gikk Monica Cecilie på scenen, en kvinne som lenge har slitt med rus, og som kunne fortelle sin sterke og gripende historie, gjorde sterkt inntrykk på de mange som satt ved bordene. Kanskje ikke så rart at applausen da hun var ferdig ble både lang og ekte.

Monica Cecilie holdt en vakker tale
Monica Cecilie holdt en vakker tale

Etter endt måltid var det tid for å ta turen bort til Kristiansand Frikirke hvor Maria Arredondo, Torstein Sødal, Christian Ingebrigtsen, Agnete Saba og Gaute Ormåsen hadde invitert til julekonsert.

Det ble det også mange sterke og bevegede øyeblikk for både gjestene, de mange Tidgiverne (frivillige) i Blå Kors, ansatte og andre de som var blitt invitert.

Servitører
Forventningsfulle servitører klare til å servere både julemat og desserter.

Fast tradisjon

For det er nemlig fast tradisjon for ensemblet bak Vår Jul å invitere gjestene fra Helaften til julekonsert, og det betyr faktisk mye for artistene at det er en fast årlig tradisjon at deres juleturne alltid innledes hos Blå Kors Kristiansand.

For artistene sang ikke bare, de formidlet alle sterke budskap i ord, sang og toner.

Vår Jul ensamblet
Hele Vår Jul-ensemblet: Gaute Ormåsen, Agnete Saba, Torstein Sødal, Maria Arredondo og Christian Ingebrigtsen.

– Vi gleder oss gjennom hele året til å være sammen med dere på konserten, sa Maria Arredondo innledningsvis.

Så satte de i gang. Gaute Ormåsen formidlet «Silent Night» på en uvanlig sterk måte. Sangen kom fra hjertet og gikk varmt og ekte hjem hos deltakerne. Agnete Saba fulgte opp med å synge «Mitt hjerte alltid vanker i Jesu føderom», fremført på samisk. Også det med en sjelden sterk formidlingsevne.

Gaute Ormåsen fremfører «Silent Night»
Gaute Ormåsen fremfører «Silent Night»

Så da artistene hadde en runde og fortalte litt om hva julen betyr for hver enkelt av dem, sa Agnete Saba: – Jeg har alltid strevd med julen, en tid hvor det oppigjennom har vært mye sorg og savn. Men nå har jeg bestemt meg for å ta julen tilbake.

Da var det helt stille i salen, da så mange av dem som satt der så smertefullt har erfart hva det vil si ikke å kunne feire jul med glede og forventning.

Agnete Saba fremfører «Mitt hjerte alltid vanker i Jesu føderom» på samisk.
Agnete Saba fremfører «Mitt hjerte alltid vanker i Jesu føderom» på samisk.

Et hjerte fylt av fred

Et nytt sterkt inntrykk kom da Maria Arredondo kunne fortelle om han som hadde levd et tøft liv, og hadde havnet i grøftekanten. Da han lå der, oppdaget han julestjernen, og kom på alle historiene han en gang var blitt fortalt om juleevangeliet og om fremtiden, historien om en ung jomfru, om et guttebarn som blir sendt fra Gud, og om engler som synger høyt i kor.

– Da ser han at han er ikke alene, og hjertet blir fylt med fred, fortalte hun, før hun så vakkert og tandert formidlet «En stjerne lyser i natt». Den formidlingen gikk hjem, noe den varme applausen etterpå ble et fint bevis på.

Maria Arredondo og Torstein Sødal har invitert til julekonsert i 12 år.
Maria Arredondo og Torstein Sødal har invitert til julekonsert i 12 år.

Et nytt slikt øyeblikk kom da Gaute Ormåsen fremførte «Pie Jesu», og atter ett da Torstein Sødal fremførte «O Helga Natt» slik bare han kan det, formidlet på en slik måte at da var det en opplevd himmel over forsamlingen i Kristiansand Frikirke. Forsamlingen responderte med en uvanlig sterk applaus og høye jubelrop!

– Ingen er mer verdifull enn akkurat du!

Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand avsluttet med en appell:

– Ingen i denne salen betyr mer enn akkurat du. Du er så verdifull! Det ble født en frelser en gang som betyr at ingen betyr mer enn akkurat du!

Som avsluttet appellen på følgende måte: – Kjære gjest, kjære venn, ta fremtiden, det er aldri for sent!

- Ingen i denne salen betyr mer enn akkurat du, sa Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand i sin sterke appell.
– Ingen i denne salen betyr mer enn akkurat du, sa Arvid Solheim, daglig leder for Blå Kors Kristiansand i sin sterke appell.
header

Rause bedrifter fylte gaveposer

Julefesten ble avsluttet på beste vis. I fjoaeen ventet det nemlig en stor gavepose til hver av gjestene, gjort mulig takket være et stort antall bedrifter som har donert ulike produkter som posen med gaver ble fylt med.

– Uten alle bedriftene som har bidradd, ville ikke dette vært mulig å få til, sier fundraisingansvarlig Trond Furseth, som takker hver og en for rause bidrag.

Senest oppdatert: 04.12.2023