Ski til salg ved Blå Kors gjenbruk

Stor pågang hos Blå Kors gjenbruk på Mjåvann nå før jul

Julie Premak og Susanne Svendsen ved Blå Kors gjenbruk ved Avfall Sør på Mjåvann industrområde forteller om stor pågang fra mange nå før jul.

Av Ivar Eidsaa

– Det er flere som kommer hit for å kjøpe julegaver. Det sier litt om utfordringene mange nå står i, sier butikkleder Julie Premak.

Hun forteller også at omsetningen i butikken er gått merkbart opp i løpet av året. Kundene er flere og det virker som om kunder som tidligere ikke tok turen innom for å handle, men tilhører også flere ulike sosiale lag.

Langt mindre blir kastet

Julie Premak og Susanne Svendsen har pyntet et festbord med noe av det som er blitt levert inn.
Julie Premak og Susanne Svendsen har pyntet et festbord med noe av det som er blitt levert inn.

– Særlig de siste to månedene merker vi at mye er blitt dyrere for flere og at publikum kaster langt mindre i containerne enn før. I stedet leveres det inn til gjenbruksmottaket på Mjåvann, slik at produktene får forlenget levetid og havner hos nye brukere/eiere.

Det var i januar i fjor at Blå Kors Kristiansand kunne åpne butikken på Avfall Sørs gjenvinningsstasjon på Mjåvann, etter at Blå Kors Kristiansand og Avfall Sør hadde inngått en avtale innebærer at Blå Kors Kristiansand skal drifte gjenbruksbutikken de fem påfølgende årene.

Avtalen innebærer at Blå Kors Kristiansand fikk helt nye muligheter til å kunne gi både et jobbtilbud og et arbeidstreningstilbud til enda flere, og et overskudd fra butikken skal brukes inn mot målgruppene som organisasjonen når gjennom sitt arbeid, og dermed mulighet til å nå ut til enda flere.

Har økt tonnasjen med 25 prosent

Det siste året Avfall Sør drev gjenbruksbutikken i 2021, omsatte Avfall Sør 260 tonn med gjenbruksvarer. Målet om å øke dette ytterligere, økte i fjor, og for 2023 har tonnasjen økt med nye 25 prosent.

– Flere av dem som kommer til Avfalls Sør med det de ønsker å kvitte seg med, kommer innom oss når de har produkter som kan selges videre, i stedet for å kaste produktene. Vi vil gjerne at enda flere skal levere til oss i stedet for å kaste produktene, også for å få opp gjenbruksprosenten, sier Susanne Svendsen.

Så stor har pågangen vært at Blå Kors Kristiansand sammen med Avfall Sør har måttet etablere et større lager.

Bruktsalg annenhver måned

Blå Kors gjenbruk servise
Når varene stilles ut på en fin måte, er det mange kunder som blir inspirert.

– Vi får av og til inn større varer i et så stort omfang at vi ikke har plass i lagerlokalene som ligger vegg i vegg med gjenbruksbutikken. Vi har et samarbeid med Bohus og varer fra Bohus går kun til giverlageret vi har for personer og familier som kommer ut av behandling eller av andre grunner er i sårbare livssituasjoner, sier Premak.

– Vi inviterer til bruktsalg cirka annenhver måned for å få ut varene som står på det store lageret, sier Svendsen.

Som tidligere i november og desember. Da det regnet bøtter og spann gikk det lite med både ski, akebrett og annet vinterutstyr. Men da Kong Vinter meldte sin ankomst og snøen lavet ned, så ble enda flere produkter satt fram, produkter som virkelig fikk bein å gå på.

– Vi hadde inne en kunde som likegodt kjøpte alle de mellom 50 og 60 skiparene vi hadde satt fram, og det på en og samme dag. Så da måtte sette fram nye, og også disse fikk «bein å gå på», smiler Svendsen.

Hjelper dem som er i en krisesituasjon

Et stort og velfylt lager kommer også alle dem til nytte som befinner seg i en krisesituasjon. Det kan være deltakere som er ferdig med endt rusbehandling og som har fått tilgang til egen leilighet og som trenger utstyr for å møblere leiligheten, til dem som kanskje etter en skilsmisse skal stifte nytt hjem og som kanskje ikke har noe å fylle leiligheten med.

Også flere ungdommer som kommer til Kristiansand for å studere, har funnet det de trenger til i hybelen av møbler, seng, gryter, bestikk, bord, pult, vaskemaskin og oppvaskmaskin.

Også varer fra mottaket i Sørlandsparken

– Vi får også varer og produkter som er blitt levert inn til gjenbruksmottaket som Blå Kors Kristiansand drifter på tomten til Avfall Sørs store avfallsanlegg i Sørlandsparken. Også herfra kommer det nå svært mange gjenstander som selges i gjenbruksbutikken på Mjåvann. Nytt er det at vi har startet med en egen utsalgsdag hver tirsdag fra 16.00-19.00, noe som hjelper oss med avlastning av mye varer samtidig som det går ut til andre kunder på den siden av byen, sier hun.

Julie Premak og Susanne Svendsen forteller at mange har fått med seg at Blå Kors Kristiansand har tatt over driften av gjenbruksbutikken. Tilbakemeldingene fra mange er entydige: Ettersom Blå Kors Krisitansand på denne måten får inntekter som kommer brukerne og ulike tilbud til gode, vil mange gi det de måtte ha til overs, til Blå Kors gjenbruk.

header
Senest oppdatert: 26.01.2024