Noen gjester på Blå Kors gatenært

Blå Kors gatenært ett år: – En kjempebursdag!

Noen bursdager betyr mer enn andre. Da Blå Kors gatenært i Kristiansand skulle markere at det nå er ett år siden tilbudet startet opp, var det mange brede smil og fuktige øyekroker å se.

Av Ivar Eidsaa

Det ble markert med brask og bram da Blå Kors gatenært for temmelig nøyaktig ett år siden kunne åpne den nye kafeen i Festningsgaten, hvor man tilbyr mennesker med rusrelaterte utfordringer mat og drikke, et godt sosialt fellesskap, og en lang rekke ulike aktiviteter.

Kake hører alltid med når det er fest i Blå Kors-regi
Kake hører alltid med når det er fest i Blå Kors-regi
Ballonger
Ballonger må til for å markere den store dagen

Mange av gjestene bruker kafeen til å spise, men også for hvile, slå av en prat, treffe andre, delta i aktiviteter og få ulike typer hjelp. Gatekafeen har fokus på velsmakende og næringsrike måltider og serverer fast middag mandag-torsdag kl 14.30 og kveldsmat tirsdager og torsdager kl. 17.30.

Tidgiver Trond Moi
Trond Moi stilte velvillig opp for å lage maten til den store bursdagsdagen

– Trives veldig godt

Roy Hægeland er en av dem som bruker gatekafeen ofte.

– Jeg er her så ofte jeg kan, spiser litt, spiller litt gitar sammen med Egil Oseberg som jobber her, og trives veldig godt, sier Roy Hægeland.

– Det er veldig inkluderende her, sier Hægeland som varmt anbefaler plassen til andre.

– Nå er jeg rusfri, men det har ikke alltid vært slik.

– Nå er jeg rusfri, men det har ikke alltid vært slik. Selv om jeg nå ikke ruser meg, så er Blå Kors gatenært et fint tilbud også for oss som ikke lenger er i rus, hvor jeg får gode aktiviteter å være med på, sier Hægeland.

Han slet med rus i mange år, og forteller om tøffe og harde år.

– Jeg har 34 ubetingede dommer bak meg, har sittet inne i 30 år og vært på kjøret i 40. Endringen kom da jeg traff en kvinne 11. mai 2016, sier han.

Tok grep da kjærligheten blomster

Da kjærligheten blomstret, klarte han å ta gode grep.

– Da endret livet seg helt. Nå er jeg rusfri, er gift, har kone og livet smiler. Jeg er veldig godt fornøyd med at jeg har klart meg så bra som jeg har gjort, forteller han.

Den gangen gjennomførte han en rusbehandling hos Blå Kors klinikk Loland og livet har smilt stort sett til ham siden.

– Blå Kors Kristiansand gjør et strålende arbeid. Selv er jeg med i et band og vi øver hver mandag, formelig stråler Roy Hægeland.

Sterke og ekte menneskemøter

Egil Oseberg har vært med i Blå Kors-arbeidet i en årrekke.

Egil Oseberg
Egil Oseberg spiller og synger sammen med brukerne

– Jeg ble med i Blå Kors-arbeidet i Kristiansand da jeg ble frelst på «Lolandsheimen» (Blå Kors klinikk Loland) i 1988. Nå er jeg hovedsakelig med på Gatenært-kafeen, sier Oseberg som kan fortelle om mange sterke og ekte menneskemøter.

– Det kom en her en dag. Da han trådde over dørstokken, klarte han ikke å holde tårene tilbake. Han sa det var så godt å komme til en plass hvor han kunne senke skuldrene, sitte og prate vanlig, få et godt måltid mat og kjenner seg normal. Det gjør inntrykk å få slike historier, og viser hva Gatenært-kafeen betyr i det daglige, sier han.

– Vi serverer flere titalls porsjoner mat hver dag, og for brukerne er det viktig å kunne være med på gode aktiviteter med musikk, kunst, turer, fotogruppe og ikke minst Blåveispikene som inviterer til lage-verksted. Vi hjelper til med praktiske gjøremål når brukerne har behov, blant annet opp mot NAV og andre offentlige tilbud, sier han.

– Det har gitt meg en ny vår å jobbe her, så Gatenært-kafeen betyr veldig mye, ikke bare for brukerne, men også for oss som jobber her, sier Egil Oseberg.

header