Øystein Flaa

Har invitert til lørdagsmøter i snart 100 år

I snart 100 år har Blå Kors-foreningen i Kristiansand invitert til samlinger på lørdagskveldene. Tilbudet er populært og stadig nye finner veien til arrangementet.

Av Ivar Eidsaa

Det er lørdag kveld. Klokken er kvart over seks. Selv om samlingen først starter om tre kvarter, har de første begynt å komme. Praten går livlig. Det hilses på gamle – og nye fremmøtte. Stemningen er god. Alle blir sett. Miljøet er inkluderende.

Da klokken er blitt 19.00, går møtelederen til talerstolen og ønsker alle varmt velkommen, før møtelederen deler et bibelord for kvelden.

Velkomsthilsenen avsluttes ved at det bes en bønn for kveldens møte, at Gud må velsigne hver enkelt og at Ordet som skal forkynnes senere kan finne en gjenklang slik at det kan spire og gro hos de fremmøtte.

Musikkoret leder an i allsangen.

Et evangelisk arbeid

– Blå Kors Kristiansand driver anno 2024 et bredt og variert hjelpetilbud. Mange ulike avdelinger er blitt bygget opp: Blå Kors barnas stasjon, Gatenært, Steg for steg, Frivilligsentralen og andre, viktige og fine tilbud som gir god hjelp for mennesker som er i en vanskelig livssituasjon, sier Arne Olaf Foss som har vært med og arrangert lørdagsmøtene i en årrekke.

– Det er godt å være her, og det er mange som etterspør møtene.

Arne Olaf Foss

– Det som kanskje ikke er like kjent, er at Blå Kors-arbeidet i Kristiansand også har en annen side, den evangeliske siden der Jesus er i sentrum, Han som kom som redningsmann fra himmelen ned til vår jord. Denne Jesus er det vi så gjerne vil fortelle om, en Jesus som gir oss liv, håp og fremtid i en utrolig vanskelig og stresset verden. Han kan hjelpe alle slags mennesker, sier Arne Olaf Foss.

Arne Olav Foss
Arne Olaf Foss spiller opp.

Møtes ofte

Lørdagskveldene er blitt arrangert i snart hundre år. Blå Kors-foreningen i Kristiansand ble startet opp i 1909 og rimelig kort tid etter oppstarten, gikk medlemmene ut på byen for å invitere inn hjemløse og andre til en samling i lokalene i Gyldenløvesgate.

Der ble de servert mat, de fikk med seg en andakt, og mange av disse klarte å legge bort flasken, og valgte å bli med i arbeidet, en modell som har fungert godt i alle år siden.

– Vi møtes ofte. Møtene på torsdagene og lørdagene er åpne for alle, da dette er et lavterskeltilbud for alle. Det er stort sett godt voksne mennesker som kommer på møtene, som begynner kl. 19.00. Vi er mellom 70 og godt over hundre hver lørdag, noen færre på torsdagene, sier Foss.

Et godt og trivelig fellesskap

– Lørdagskveldene kan bli lange dersom man sitter alene. Noen kjenner på ensomhet, og det er godt å komme sammen med andre i et godt og trivelig fellesskap slik man kan her i Blå Kors, legger han til.

Møtene har gjester som kommer fra alle forsamlinger og menigheter. Noen kommer fra Lillesand, andre fra Arendal. Denne kvelden er det også noen fra både Mandal, Lyngdal og Vennesla.

Til hvert møte inviteres det også inn kor eller sangere. Predikantene kommer fra ulike menigheter og bedehus fra hele Agder.

Arne Hålandsmyr
Arne Hålandsmyr fra Froland er kveldens taler.

Egne sangkrefter skortet det heller ikke på. Blå Kors har to ulike kor; Blå Kors Brødrekor og Blå Kors Musikkor. Ikke bare synger korene på egne møter, de blir også forespurt om å komme til ulike menigheter og forsamlingshus.

Opptrer ofte

– Hver måned synger vi på flere av byens omsorgssentre. I fjor var Brødrekoret ute og sang 31 ganger, Musikkoret over 50, sier Arne Olaf Foss.

– Vi inviterer også til frokoster hver søndag morgen for rusmisbrukere og andre, fra klokken 09.00-12.00, et tilbud vi har hatt gående i flere tiår. Vi har også en egen etterverngruppe hvor en 15-25 kommer på de ukentlige møtene, sier Foss.

I kjelleren i Gyldenløvesgate er stemningen god. Det er tydelig at de som er kommet trives og har det kjekt i lag. Sangen er sterk. Det synges med engasjement og overbevisning, gode, gamle evangeliske sanger som i generasjon etter generasjon har gitt trøst, håp, fremtid – og frelse.

header
Senest oppdatert: 13.03.2024