1 av 10 unge gruer seg til jul

En jente sitter En jente sitter på gulvet og ser ned på bamsen sin. Hun er lei seg. Moren hennes ligger og sover på sofaen og man ser vinflasker på bordet
Illustrasjonsfoto

Økt alkoholbruk, psykiske utfordringer, dårlig råd og konflikter i familien, er blant hovedårsakene til hvorfor mange unge gruer seg til jul, viser Ipsos-undersøkelse blant unge i alderen 12 – 18 år.  

Utfordringer og problemer knyttet til rus og psykisk helse forsterkes ofte i ferie og høytider.

Kjetil Haga Divisjonsdirektør i Blå Kors
Divisjonsdirektør i Blå Kors, Kjetil Haga.

– Julen er som et forstørrelsesglass der det fine blir finere og det vonde blir vondere. Mer drikking hjemme og psykiske utfordringer er blant hovedårsakene til at julen som skulle være en hyggelig høytid blir vanskelig for mange, sier divisjonsdirektør i Blå Kors, Kjetil Haga.

Juleminner fra oppveksten er noe som barn tar med seg hele livet, både på godt og vondt.

– Barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye lever i en form for konstant beredskap som er veldig belastende, forklarer Haga.

En liten jente står på kjøkkenet med et alvorlig blikk mens hun prøver å rydde ølboksene som flyter på kjøkkenbenken.
Illustrasjonsfoto. Dette hverdagen for noen barn og unge i Norge.

Flere som hadde det vanskelig under nedstenging 

Selv om koronapandemien ikke kan sies å være helt ferdig enda bidro nedstengingen til at dagene opplevdes som tunge for mange. I undersøkelsen svarte hele 37% av ungdommene at pandemien gjorde livet vanskeligere.

Ofte er skole og fritidsaktiviteter trygge holdepunkter i en ellers uforutsigbar hverdag. Fraværet av struktur i hverdagen kan forsterke utfordringer og det som er vanskelig.  

Barn og unge trenger å bli sett 

– Det er viktig å se barn og unge rundt seg som har det vanskelig. Der har vi alle et ansvar. Ikke undervurder betydningen av en telefon, et vennlig blikk eller en ekstra oppmerksomhet. 

– Alle barn og unge fortjener en trygg og god julefeiring. I Blå Kors jobber vi med dette, og alle kan bidra til at et barn eller en ungdom i sitt nærmiljø kan få en litt bedre juleopplevelse, forteller Kjetil Haga.

En ung jente blir invitert inn på besøk til en venninne. Ved siden av venninnen står moren og smiler og utrykker med hånden at hun skal komme inn.
Illustrasjonsbilde

Hovedfunn:

  • 1 av 10 barn og unge gruer seg til jul. 
  • 1 av 3 barn og unge mener korona-situasjonen har gjort livet vanskeligere for dem. 

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført for Blå Kors av Ipsos. Et representativt utvalg av barn og unge i alderen 12-18 år. 

Antall intervjuer: 545
Befolkning: 444.000
Datainnsamling: Perioden 22.-30. september 2020

Du kan bidra til at flere barn og unge får en jul å glede seg til.