Barsjef: – Alkoholfri drikke er ikke lenger tabu

Bartender Anne Maurseth viser fram to alkoholfrie drinker
Bartender og influencer Anne Maurseth, forteller at med gode alternativer til alkohol vil flere ha glede av alkoholfri drikke, og unnskyldningene for ikke å drikke blir færre. Foto: Kathrine Nygård, Blå Kors.

I 12 år har Anne Maurseth jobbet som bartender i hovedstaden, og opplever en økning i etterspørsel av alkoholfri drikke. Annes favoritter til alkoholfrie drinker finner du nederst i saken.

Opp en etasje, over Håndslag i Oslo, ligger baren Andre Til Høyre, som drives av Anne Maurseth. Baren er innredet som en lekker privat leilighet, og har som ambisjon å tilby en stemning du ikke finner noe annet sted i byen. Der finner du drinkene folk snakker om – både med og uten alkohol.

Anne Maurseth er kjent som en av Oslos dyktigste bartendere. Maurseth har blitt en foregangsfigur når det gjelder å servere alkoholfritt.

Økning etter alkoholfri drikke

– Jeg opplever en økning her i Norge – etter alternativer som er alkoholfritt, som kan måle seg med drikke som inneholder alkohol, forteller Anne Maurseth, daglig leder for Oslo-baren Andre Til Høyre.

Maurseth forteller at den tidligere mangelen på alkoholfrie alternativer gjorde at bargjester måtte ta til takke med et glass juice, eller noe som skulle ligne en drink, en såkalt «fake drink». Et viktig mål som bartender har for Anne vært å gi gjester et likeverdig alkoholfritt tilbud.

Gode smaker

Barsjef Anne Maurseth mikser alkoholfri drink
Barsjefen gleder seg over at det blir mindre og mindre tabu og avmystifisert å velge alkoholfritt. Foto: Kathrine Nygård, Blå Kors


I andre storbyer jeg har jobbet i, som London og New York, har det lenge vært stor kultur for å drikke uten alkohol. Mye på grunn av et økt helsefokus. Det er litt som at trendbølgen har truffet Norge litt senere enn andre land. Nå har heldigvis vi også fått øynene opp for å drikke alkoholfritt, som er både digg og et sunt alternativ, sier bartenderen.

Bedre stemning og mindre fyll

Kvinne sitter i stol og koser seg med alkoholfri drink
Anne mener at alkoholfritt i glasset kan være en fin samtale-starter dersom man er på sjekker’n. Foto: Kathrine Nygård, Blå Kors

Etter å ha fått mer alkoholfritt på menyen, og oppfordret gjester til å smake, opplever Maurseth at de alkoholfrie alternativene har blitt mer populære. Hun merker også en forskjell på stemningen.

– Når folk kommer og skal kose seg med dem man bryr seg om, er det å kunne ta en pause fra alkoholen, eller noen ganger velge det helt bort, med på å gjøre stemningen bedre og kvelden lenger. Har man noe alkoholfritt i glasset er det også en samtale-starter. Er man på sjekker’n skal det ikke stoppe en å velge noe uten alkohol, smiler hun.

Alkoholfritt hjemme?

Maurseth legger til at alkoholfrie alternativer er lett å tilberede, og noe hun håper flere vil forsøke seg på hjemme – særlig ferieperioder hvor fokuset på god drikke og mat er stor.

– Vi vet at i en tid der vi tvinges til å være hjemme og utestedene er stengt, vil folk likevel kose seg. Da håper jeg at flere vil utvide horisonten når det gjelder smaker og tradisjoner. Kanskje prøve seg på en hjemmelaget alkoholfri drink som et alternativ?

Anne Maurseth gjorde stor suksess med kampanjen #saveyourdrink i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Oslo kommune. Foto: Kathrine Nygård, Blå Kors

#saveyourdrink

For et par år tilbake ble det stor suksess med kampanjen #saveyourdrink. Dette var et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Oslo kommune. Hensikten var å skape årvåkenhet rundt å ikke drikke så mye i julehøytiden.

Som bartender var Maurseth med på kampanjen og budskapet deres var tydelig.

– Det handler om at det er innafor å ta en pause fra alkoholen. Drikk og kos deg med noe annet som er like godt, om ikke bedre, sier hun.

I kjølvannet av MeToo-bølgen

Kampanjen kom i kjølvannet av MeToo-bølgen og bevisstgjøringen av seksuell trakassering i forbindelse med inntak av alkohol, for eksempel på julebord eller hjemmefester. Etter denne kollektive oppvåkningen i samfunnet kan hun fastslå at alkoholfritt har blitt viktigere enn noen gang.

– Kjenner man at man holder på å miste hemninger, eller ser andre som gjør det, er det å ta en pause og «spare drinken» (#saveyourdrink) et lurt grep som gjør bra for både deg selv og andre. Dette gjelder like mye ute på byen som innenfor hjemmets fire vegger, poengterer hun.

Annes alkoholfrie favoritter

Jule-Fizz

Gul alkoholfri drink pyntet med stjerneanis
ALKOHOLFRI DRINK: Jule-fizz, foto: Katherine Nygård, Blå Kors

4 cl klementin juice

2 cl ferkspresset sitronjuice

1 cl stjerneanis sirup (oppskrifter følger) 

2 cl eggehvite (kan sløyfes for vegansk alternativ)

4 cl Everleaf, alkoholfri bitter aperitivo (kan også sløyfes hvis man ikke har)

Ha alle ingredienser i en shaker, evt et syltetøyglass med lokk om man ikke har barutstyr hjemme, det funker også veldig fint. 

Shake hardt i cirka 1 minutt, uten is. Da vil du lage et fint og tett skum av egget. Ha så isbiter til randen av beholder, sett på lokk,  og shake hardt til du hører de knuses. 

Bruk en hawthorne sil eller tesil til å helle over i et høyt drinkglass(highball). 

Pynt med tørket eller fersk sitron, og gjerne spiselig glitter i gull! 

Eple Toddy

Epletoddy i glass på bord
ALKOHOLFRIE DRINK: Eple Toddy, foto: Katherine Nygård, Blå Kors

Serverer 10 personer: 

1 liter kvalitets eplejuice

1 liter sterk brygget chai te, tenk 5 teposer til 1 liter vann

0,5 liter ferskpresset sitronjuice

0,5 liter sukkerlake (oppskrift følger) 

5 ssp smør

Brygg først 1 liter te, og la stå med teposer i minst 30 minutter. 

Ha så alle ingredienser i en kjele, og varm opp på middels varme til blandingen når cirka 70/80 grader. Den trenger ikke koke, men skal ryke godt av gryta, og smøret skal ha smeltet.  

Serveres i te,- eller kaffekopper, gjerne med en pepperkake ved siden av. 

Sukkerlake: 

Jeg bruker 6 deler sukker til 4 deler vann. Målene kan variere etter hvor mye man ønsker å lage. Sukkerlaken har uendelig holdbarhet, men kan krystalliseres i bunn om den ikke oppløses godt nok når den lages. 

Stjerneanis-sirup: 

Ta 10 stk hele stjerneanis i en tykkbunnet kjele, og rist godt på middels til høy varme. De skal ikke svis, men det skal lukte godt av krydderet og ryke lett. Ha deretter i 0,5 liter vann, og gi et raskt oppkok.

Senk varmen til middels mot lav, og ha i 0,8 kg sukker. Senk varmen ytterligere, og la alt sukkeret oppløses på lav temperatur. Avkjøl i kjele, og hell over på en glassflaske for videre oppbevaring. 

Lykke til!